SFATURI DE ÎNGRIJIRE A IEZILOR IMEDIAT DUPĂ FĂTARE. În primul rând, în această perioadă, îngrijitorul trebuie să fie prezent în fermă atât ziua, cât şi noaptea, pentru a putea interveni ori de câte ori este nevoie.
Iată ce e de făcut pentru a asigura îngrijirea optimă iezilor!
• Asigurarea unui spaţiu cald şi uscat. Frigul şi umezeala sunt foarte nocive pentru sănătatea iedului.
• Curăţarea cordonului ombilical. Cordonul ombilical ar trebui să se rupă în mod natural la fătare.
Nu se taie această legătură între mamă şi ied în timpul fătării, pentru că se pot provoca hemoragii. Se poate scurta la 3-4 cm dacă după rupere este mai lung de 8 cm. Bucata rămasă se tratează cu iodură de potasiu sau betadină, care previne infecţia şi îl ajută să se usuce mai repede.
• Stabilirea legăturii între capră şi ied. Dacă iedul nu suferă de hipotermie (scăderea temperaturii corpului) şi am dezinfectat cordonul ombilical, îl vom lasă alături de capra mamă care îl va linge.
• Consumul de colostru. Prima hrănire este extrem de importantă, deoarece colostrul (primul lapte) conţine anticorpii de care iedul are nevoie pentru a supravieţui.
• Hrănirea la sticlă. Dacă aveţi capre puţine şi timp mai mult, puteţi decide să hrăniţi iedul cu biberonul. Surplusul de lapte va putea fi astfel valorificat pe piaţă. Iedul va creşte şi va fi mult mai obişnuit şi docil faţă de îngrijitor. Dacă se folosesc sticle şi biberoane, este obligatorie sterilizarea lor după fiecare folosire. Hrănirea cu lapte durează de obicei cel puţin opt săptămâni.
• Stabilirea unui orar de hrănire. În special la hrănirea cu biberonul sau dacă izolăm caprele de iezi pentru o obţine un muls în vederea valorificării pe piaţă, este necesar să stabilim un orar de hrănire, pentru a permite iezilor să îşi asigure zilnic cantitatea necesară de nutrienţi pentru creştere.
• Verificarea periodică a sănătăţii iedului şi a caprelor mame. Îngrijitorul care îşi cunoaşte animalele va sesiza problemele de sănătate. Sunt însă acţiuni care se desfăşoară periodic. Vaccinările împotriva tetanosului şi Clostridium se fac în jurul vârstei de 30 de zile. Deparazitările se fac de două ori pe an, primăvara şi toamna, iar tratamentele împotriva păduchilor, de câte ori este nevoie. Iezii bolnavi sau suspecţi de boli contagioase vor fi obligatoriu izolaţi.
Pe larg despre toate acestea, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!