Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

IEZI SĂNĂTOŞI şi viguroşi. ÎNGRIJIRI OBLIGATORII după FĂTARE!

Publicat: 22 martie 2017 - 15:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SFATURI DE ÎNGRIJIRE A IEZILOR IMEDIAT DUPĂ FĂTARE. În primul rând, în această perioadă, îngrijitorul trebuie să fie prezent în fermă atât ziua, cât şi noaptea, pentru a putea interveni ori de câte ori este nevoie.

Iată ce e de făcut pentru a asigura îngrijirea optimă iezilor!

iedut-nou-nascut_bClick pe poza pentru galerie!

• Asigurarea unui spaţiu cald şi uscat. Frigul şi umezeala sunt foarte nocive pentru sănătatea iedului.
• Curăţarea cordonului ombilical. Cordonul ombilical ar trebui să se rupă în mod natural la fătare.
Nu se taie această legătură între mamă şi ied în timpul fătării, pentru că se pot provoca hemoragii. Se poate scurta la 3-4 cm dacă după rupere este mai lung de 8 cm. Bucata rămasă se tratează cu iodură de potasiu sau betadină, care previne infecţia şi îl ajută să se usuce mai repede.
• Stabilirea legăturii între capră şi ied. Dacă iedul nu suferă de hipotermie (scăderea temperaturii corpului) şi am dezinfectat cordonul ombilical, îl vom lasă alături de capra mamă care îl va linge.
• Consumul de colostru. Prima hrănire este extrem de importantă, deoarece colostrul (primul lapte) conţine anticorpii de care iedul are nevoie pentru a supravieţui.
• Hrănirea la sticlă. Dacă aveţi capre puţine şi timp mai mult, puteţi decide să hrăniţi iedul cu biberonul. Surplusul de lapte va putea fi astfel valorificat pe piaţă. Iedul va creşte şi va fi mult mai obişnuit şi docil faţă de îngrijitor. Dacă se folosesc sticle şi biberoane, este obligatorie sterilizarea lor după fiecare folosire. Hrănirea cu lapte durează de obicei cel puţin opt săptămâni.
• Stabilirea unui orar de hrănire. În special la hrănirea cu biberonul sau dacă izolăm caprele de iezi pentru o obţine un muls în vederea valorificării pe piaţă, este necesar să stabilim un orar de hrănire, pentru a permite iezilor să îşi asigure zilnic cantitatea necesară de nutrienţi pentru creştere.
• Verificarea periodică a sănătăţii iedului şi a caprelor mame. Îngrijitorul care îşi cunoaşte animalele va sesiza problemele de sănătate. Sunt însă acţiuni care se desfăşoară periodic. Vaccinările împotriva tetanosului şi Clostridium se fac în jurul vârstei de 30 de zile. Deparazitările se fac de două ori pe an, primăvara şi toamna, iar tratamentele împotriva păduchilor, de câte ori este nevoie. Iezii bolnavi sau suspecţi de boli contagioase vor fi obligatoriu izolaţi.

Pe larg despre toate acestea, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 4290 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?