Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Iezi sănătoşi şi viguroşi

Publicat: 16 martie 2017 - 18:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• acţiunile de îngrijire obligatorii după fătare

Pentru buna desfăşurare a fătărilor, îngrijitorul trebuie să fie prezent în fermă atât ziua, cât şi noaptea, pentru a putea interveni ori de câte ori este nevoie. În cele ce urmează redau câteva dintre acţiunile în care îngrijitorul are un rol activ.

iedutiClick pe poza pentru galerie!

• Asigurarea unui spaţiu cald şi uscat. Frigul şi umezeala sunt foarte nocive pentru sănătatea iedului. În cazul în care zona este rece, luaţi în considerare adăugarea unei surse de căldură fără a ignora păstrarea măsurilor împotriva incendiilor.
• Curăţarea cordonului ombilical. Cordonul ombilical ar trebui să se rupă în mod natural la fătare. Cu toate acestea cordonul ombilical proaspăt rupt poate fi infectat şi necesită o atenţie suplimentară.
Nu se taie această legătură între mamă şi ied în timpul fătării, pentru că se pot provoca hemoragii. Se poate scurta la 3-4 cm dacă după rupere este mai lung de 8 cm. Bucata rămasă se tratează cu iodură de potasiu sau betadină, care previne infecţia şi îl ajută să se usuce mai repede. Se lucrează doar cu instrumente sterile, pentru a nu transmite infecţii la iezii sănătoşi. Cordonul ombilical se usucă şi cade singur în decurs de trei săptămâni.
• Stabilirea legăturii între capră şi ied. Dacă iedul nu suferă de hipotermie (scăderea temperaturii corpului) şi am dezinfectat cordonul ombilical, îl vom lasă alături de capra mamă care îl va linge. Acest proces de curăţire va stabili o puternică legătură între ei. După fătare va fi eliminată placenta. De cele mai multe ori capra o va consuma, acţiune care la caprele sălbatice este naturală, pentru a se feri de prădătorii atraşi de mirosul sângelui.
• Consumul de colostru. Prima hrănire este extrem de importantă, deoarece colostrul (primul lapte) conţine anticorpii de care iedul are nevoie pentru a supravieţui. Se verifică sfârcurile pentru a ne asigura că nu sunt înfundate, după care iedul va suge, proces care trebuie să aibă loc în decurs de cel mult o oră după fătare. Iedul trebuie supravegheat pentru a fi siguri că bea lapte. În cazul în care are probleme de orientare, îl vom direcţiona la sfârcuri şi chiar îi vom mulge puţin lapte în gură. Dacă iedul nu vrea să consume colostru de la capră, acesta se mulge într-o sticlă cu biberon şi iedul va fi forţat să bea. Colostrul poate să provină şi de la alte capre care au fătat în acelaşi timp. În primele zile, frecvenţa suptului va fi de minim patru ori pe zi.
• Hrănirea la sticlă. Dacă aveţi capre puţine şi timp mai mult, puteţi decide să hrăniţi iedul cu biberonul. Surplusul de lapte va putea fi astfel valorificat pe piaţă. Iedul va creşte şi va fi mult mai obişnuit şi docil faţă de îngrijitor. {i în cazul în care iedul va suge la capra mamă, vom putea petrece mai mult timp în adăpost pentru a obişnui caprele şi iezii cu prezenţa noastră. În timp ne vor ignora, se vor linişti şi vom lucra mai uşor cu ele.
Dacă se folosesc sticle şi biberoane, este obligatorie sterilizarea lor după fiecare folosire. Hrănirea cu lapte durează de obicei cel puţin opt săptămâni.
• Stabilirea unui orar de hrănire. În special la hrănirea cu biberonul sau dacă izolăm caprele de iezi pentru o obţine un muls în vederea valorificării pe piaţă, este necesar să stabilim un orar de hrănire, pentru a permite iezilor să îşi asigure zilnic cantitatea necesară de nutrienţi pentru creştere. Iată un exemplu de orar de hrănire utilizat într-o fermă specializată pe creşterea caprelor.
- În primele trei zile: 150 ml lapte de patru ori pe zi;
- De la patru la zece zile: 300 ml lapte de patru ori pe zi;
- De la 10 la 14 zile este necesară o cantitate de 400-500 ml de trei ori pe zi, în paralel cu distribuirea de fân şi amestec de concentrate la discreţie;
- De la două la trei săptămâni, cantitatea de lapte creşte la 800 ml - 1 litru dimineaţa şi seara, iar ca furaj suplimentar se asigură fân sau masă verde şi amestec de concentrate la discreţie;
- De la trei la opt săptămâni se distribuie un litru de lapte de două ori pe zi şi furaj suplimentar cât poate să consume.
- La opt săptămâni sau la 18 kg greutate, se administrează 500 ml înainte de înţărcare.
• Verificarea periodică a sănătăţii iedului şi a caprelor mame. Îngrijitorul care îşi cunoaşte animalele va sesiza problemele de sănătate. Sunt însă acţiuni care se desfăşoară periodic. Vaccinările împotriva tetanosului şi Clostridium se fac în jurul vârstei de 30 de zile. Deparazitările se fac de două ori pe an, primăvara şi toamna, iar tratamentele împotriva păduchilor, de câte ori este nevoie. Iezii bolnavi sau suspecţi de boli contagioase vor fi obligatoriu izolaţi.
Îngrijirea iezilor după fătare şi mai ales seriozitatea cu care o facem ne va permite să reducem la maxim mortalitatea în rândul acestora. Primul ajutor şi primul supt, stabilirea relaţiei între ied şi capră, asigurarea condiţiilor de microclimat, hrănirea suplimentară şi asistenţa medicală sunt doar câteva din acţiunile obligatorii a fi efectuate.

 

IMPORTANŢA HRĂNIRII SUPLIMENTARE
La un moment dat, iedul va refuza să mai consume lapte de la capra mamă sau din distribuitorul de lapte. Ajutaţi-l să ajungă în această etapă prin introducerea progresivă în dietă a furajelor solide (fân, amestec de concentrate sau masă verde) şi a apei. Chiar dacă iedul consumă la început cantităţi infime de furaj suplimentar, este foarte important ca acesta să fie oferit iedului la discreţie, începând cu vârsta de 10-12 zile. De un mare ajutor pentru funcţionarea timpurie a prestomacelor este administrarea unei doze de Probiotic (se găseşte la magazinele de profil) la sfârşitul primei săptămâni de viaţă.
Dacă iedul consumă cantităţi suficiente de furaj suplimentar, înţărcarea se poate face mai repede, iar stresul de înţărcare va fi mai mic. Se recomandă ca greutatea iedului la înţărcare să nu fie mai mică de 12 kg. La greutăţi mai mici se va creşte proporţia de participare a laptelui praf în amestecul de concentrate.


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 978 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?