BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Iepurii Hycole dau valoare producţiei vegetale

Publicat: 12 aprilie 2021 - 17:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Drumul spre profit în agricultură nu este unul lesnicios, ci presupune efort financiar, inteligenţă şi multă muncă. Îl urcă pieptiş doi fraţi din Modelu - Călăraşi, pasionaţi crescători de iepuri Hycole.

Povestea lui Florin şi Daniel Bucur a început în urmă cu un deceniu şi jumătate, când au pornit la drum cu cinci hectare de teren primite în dar de la păriniţi, care le-au zis: „Descurcaţi-vă!”
Aşa că s-au pus pe treabă dornici să performeze. „Am avut un tractor U 650, pe care l-am vândut. Costau mai mult reparaţiile decât produceam cu el. Eram plin de ulei şi vaselină din cap până-n picioare. Cu primii bani câştigaţi am cumpărat încă cinci hectare”, îşi aminteşte Florin Bucur.
Acum, fermierii din sudul ţării lucrează circa 100 ha în proprietate, teren comasat în două sole.

 iepure de carne CANVA_b

foto: canva.com

Penalizaţi de trader

 

În toamnă au semănat grâu pe aproape jumătate din suprafaţă. „În sezonul precedent am avut culturile calamitate de secetă în proporţie de 90 la sută. O mare problemă a fost că am făcut contract futures cu un mare trader, pentru 750 tone de porumb. Am putut livra doar 200 tone. Pentru cantitatea restantă, am fost penalizat cu câte 40 lei/tonă!”, susţine Florin Bucur.

 

Irigaţiile ar putea evita dezastre

 

Fraţii Bucur se gândesc acum la realizarea unui proiect pe irigaţii pe bani europeni „Ca să putem uda cele 100 hectare, ne-ar trebui o investiţie de circa 80.000 euro în echipamente de irigaţii. Sunt foarte mulţi bani pentru noi. În zonă, la organizaţia de udători este slabă mişcarea. Anul trecut, vecinii noştri care au irigat intensiv au făcut cu o tonă şi jumătate mai mult porumb decât noi. Totuşi, avem nevoie să asigurăm apa pe timp de secetă. Ne trebuie în prima fază o instalaţie de irigare tip pivot. De asemenea, avem nevoie de reutilarea parcului de mecanizare şi aş începe cu un tractor, cu toată gama de utilaje de pregătirea solului şi o semănătoare performantă”, precizează Florin Bucur.

 

Ferma de iepuri şi valorificarea integrată a producţiei

 

Pentru a pune mai bine în valoare producţia vegetală, trebuia dezvoltat un sector animalier. „Ne-am gândit să dăm plusvaloare producţiei vegetale secundare. Astfel, pentru a îndeplini condiţiile de agromediu cerute de APIA, am hotărât să punem lucernă. Şi cum trebuia s-o valorificăm într-un fel, am pornit o afacere cu iepuri. De mici copii am crescut iepuri în sistem gospodăresc, acum însă facem totul la un alt nivel, mai profesional. Astfel, acum 3 ani am început cu cinci femele şi un mascul şi am ajuns la 40 femele matcă şi în jur de 200 de animale tinere la îngrăşat. Până să înceapă problemele cu pandemia, carnea o vindeam la magazinele specializate şi la vreo două-trei restaurante”, spun crescătorii.

 iepure de carne 4_b

De ce au ales rasa hibridă de carne Hycole?

 

S-au oprit asupra hibridului Hycole deoarece, după patru luni de la naştere, un exemplar poate ajunge la 6 kg.
Fraţii Bucur recunosc că în România încă nu s-a dezvoltat şi consolidat destul de bine consumul cărnii de iepure, care oferă destule avantaje: cel mai mic nivel de colesterol, grăsimi saturate, de calorii şi sodiu. De asemenea, carnea este fragedă, foarte uşor de digerat şi are cel mai mare nivel de proteine.
Ferma de iepuri de la Modelu este amenajată într-un spaţiu utilat, cu baterii de creştere profesionale, supraetajate, cu 23 de boxe pe modul, ce respectă cerinţele autorizării din partea DSVSA.

 carne de iepure 2_b

Preţul la poarta fermei: 27-30 lei kilogramul

 

„Avem punct de sacrificare în capătul halei de creştere, cu instalaţii şi echipamente de refrigerare şi ambalare cu vidare. De la noi kilogramul de carne de iepure tăiat, vidat, pleacă la 27-30 lei. Investiţia iniţială s-a ridicat la 10 mii de euro. Este oarecum mică, deoarece aveam camera de abatorizare şi cea de frig, rămase de la ferma de porcine, unde creşteam 10 mii de capete pe an. Dar pesta porcină a pus capăt afacerii care începuse să prindă cheag. Acum pandemia ne-a afectat foarte tare, au dispărut beneficiarii cărnii de iepure. Avusesem contracte de livrare cu câteva restaurante ne luau carnea”, susţin cei doi crescători din Călăraşi.
Crescătorii constată cu amărăciune că dacă ar avea piaţă de desfacere, ar putea mări producţia de carne, pentru că stăpânesc tehnologia de creştere foarte bine. Sunt în discuţii avansate să încheie un parteneriat cu o firmă din Sibiu care are contract de livrare cu un lanţ de mari magazine, astfel încât să poată livra carne de iepure la intern.


iepure de carne hycole 2_b

IEPURII DE CARNE HYCOLE
Hycole este primul hibrid creat de geneticienii francezi pentru consumul de carne, cu următoarele caracteristici:
• Greutate medie: 5,5-6,5 kg, chiar 6-7 kg la exemplarele colorate;
• Media la fătare: 9-10 pui sau chiar peste (14);
• Randamentul la tăiere: 60%;
• Puii cresc repede: la 8 săptămâni pot ajunge la 1,8-2 kg, iar după trei luni cântăresc şi 3,2 kg, cu regim normal de furajare;
• Femelele nu slăbesc în perioada lactaţiei; pot intra la montă la vârsta de 18 săptămâni, iar masculii de la 22 săptămâni.

un articol de
MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 880 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?