Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Idei de succes pentru propria afacere cu caprine

Publicat: 03 noiembrie 2017 - 17:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Foarte mulţi crescători sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene în vederea înfiinţării de ferme pentru creşterea animalelor. Pentru ca proiectul să fie viabil, sunt câteva detalii care trebuie cunoscute înainte de a începe demersurile pentru depunerea proiectului.

Înfiinţarea unei ferme de capre nu necesită un plan complicat. Doar urmaţi cu atenţie procesul pas cu pas şi dacă reuşiţi să gestionaţi totul perfect, atunci cu siguranţă veţi fi capabili să obţineţi profit.

CaprineClick pe poza pentru galerie!

Ce trebuie să ştim când înfiinţăm exoloataţia?
Locaţia. Este foarte important să alegeţi un loc potrivit pentru înfiinţarea unei ferme. Oriunde se află ferma, trebuie să vă asiguraţi că toate utilităţile sunt disponibile în zona vizată. Facilităţile esenţiale pentru înfiinţarea unei ferme de capre sunt următoarele:
- Sursă de apă curată şi proaspătă pentru a ţine animalul sănătos. Asiguraţi-le întotdeauna caprelor o cantitate suficientă de apă în funcţie de nevoile lor zilnice. Se recomandă utilizarea puţurilor forate la adâncimea la care apa este potabilă. Pot fi utilizate şi cursuri de apă, dar în acest caz trebuie să se facă o verificare periodică din punct de vedere al potabilităţii apei. Păstraţi întotdeauna o rezervă de apă pentru situaţii neprevăzute.
- Amplasarea fermei în apropierea localităţilor. Prin stabilirea fermei în apropierea satelor, veţi putea să obţineţi mai uşor forţă de muncă şi mai ieftin.
- Forma de relief - este bine ca terenul să aibă o pantă de până la 10% pentru o bună drenare a apei în exces.
- Drumul de acces. Sistemul bun de transport vă va ajuta să păstraţi o relaţie bună cu cea mai apropiată piaţă şi cu alte surse de materii prime necesare fermei.
- Asiguraţi-vă că locaţia este lipsită de zgomot şi de toate formele de poluare.
- Asiguraţi-vă că serviciul veterinar este disponibil în apropierea fermei dumneavoastră. Serviciul veterinar foarte apropiat vă va reduce pierderile în caz de urgenţă.
- Caprele necesită locuri de păşunat. Deci, în timp ce selectaţi locaţia, stabiliţi dacă puteţi înfiinţa o păşune sau nu.
Producţia. Alegeţi ce veţi produce în ferma proprie. Interesaţi-vă ce anume - carnea de capră sau laptele - are o mare cerere în zona locală, la export sau dacă există un procesator în zonă. Cele mai populare sunt fermele de capre a căror producţie principală o constituie laptele şi produsele lactate. Chiar dacă pe plan mondial cererea pentru carnea de capră este foarte mare, la noi în ţară se cer, din ce în ce mai mult, doar iezi în preajma Sărbătorilor de Paşte.
Rasa. Alegerea corectă a rasei de capre este foarte importantă. Există numeroase rase în întreaga lume. Unele dintre ele sunt foarte productive pentru carne sau lapte, iar altele produc piei şi fibre de înaltă calitate. Preţul de achiziţie depinde foarte mult de valoarea genetică, motiv pentru care rasele mai performante sunt mai scumpe, însă trebuie specificat că acestea îşi exprimă potenţialul productiv doar în condiţii optime de creştere şi de hrănire. Dacă animalele sunt cumpărate din ţări cu o climă diferită, trebuie să ne aşteptăm că ele nu vor produce la nivelul potenţialului până la încheierea procesului de aclimatizare.
Proiectarea adăpostului şi a construcţiilor anexe se va face în funcţie de numărul de capre pe care dorim să le cazăm, luând în considerare un spaţiu de 1,5-2 mp per capră adultă şi ţap. La acestea se mai adaugă spaţiul necesar pentru celelalte categorii de tineret. Specificăm că ţapii nu se întreţin în acelaşi loc cu caprele. Ei au nevoie de un compartiment separat, situat mai departe de sala de muls, pentru a nu influenţa calitatea laptelui. Un alt detaliu foarte important la proiectarea adăpostului este asigurarea ventilaţiei şi a volumului de aer care, după normele europene, ar trebui să fie de 7-10 mc/animal. Alte aspecte în construcţia adăpostului sunt asigurarea luminii şi a unui sistem eficient de drenaj. Adăpostul trebuie să fie protejat împotriva insectelor şi a rozătoarelor.
Gardurile. În principal, gardurile servesc pentru a limita zona de mişcare a animalelor atât la păşune, cât şi în stabulaţie. Ca importanţă secundară, gardurile protejează caprele de atacurile animalelor de pradă sau ale câinilor. Cu rezultate bune se folosesc gardurile de sârmă cu ochiuri mici, panourile din vergele de oţel sudate şi gardurile electrice. Se vor evita gardurile de sârmă cu ochiuri mari, din ţăruşi de lemn, şipci de lemn sau sârmă ghimpată.
Hrănirea. Asigurarea necesarului nutritiv zilnic constituie condiţia esenţială pentru a obţine producţii ridicate. Capra este un animal rumegător, astfel că din raţia zilnică nu trebuie să lipsească fibroasele (fânul), iarna, şi masa verde, vara. Producţiile ridicate sunt susţinute însă prin furajele concentrate care, într-un volum mic, conţin densitate nutritivă mare. Având în vedere cele afirmate anterior, la proiectarea unei ferme este de foarte mare importanţă deţinerea (proprietate sau arendă) de teren pe care să producem furajul de bază. Putem lua în calcul o încărcătură de 10-15 capre/ha. De asemenea, trebuie identificaţi distribuitori pentru unele ingrediente pe care nu putem să le producem singuri.
Înfiinţarea de păşuni cultivate este de foarte mare importanţă, pentru că se reduc costurile cu hrănirea şi caprele beneficiază de mişcare, care este esenţială pentru sănătatea lor.
Reproducerea. Cei mai mulţi crescători folosesc sistemul de montă naturală cu ţapi valoroşi întreţinuţi în fermă. Dacă afacerea progresează şi se extinde şi dacă dorim un progres genetic mai ridicat, putem apela la însămânţările artificiale cu spermă de la ţapi testaţi amelioratori.
Îngrijirea zilnică. Ferma de capre impune desfăşurarea unor activităţi zilnice care nu pot fi neglijate dacă dorim să avem capre sănătoase şi performante.
Dacă doriţi să începeţi activitatea de creştere a caprinelor, urmaţi foarte atent paşii enumeraţi anterior. Nu ezitaţi să întrebaţi ceva dacă sunt nelămuriri. Toate acestea trebuie clarificate înainte să începeţi să investiţi.
Mult noroc!

 

MARKETING ÎN FERMA DE CAPRE
Dacă totul merge bine şi obţineţi o producţie suficientă, la începutul afacerii, vine timpul să vă comercializaţi produsele. În primul rând încercaţi piaţa locală, apoi pieţele mari din ţară şi în cele din urmă puteţi încerca piaţa internaţională. Personal, cred că piaţa locală sau piaţa din interiorul ţării sunt cele mai bune pentru crescătorii mici sau mijlocii de capre.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-31 septembrie 2017)

Vizualizat: 2497 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?