Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Huzur - laptele copilăriei” - cine va lansa noul brand pe piaţa lactatelor?

Publicat: 20 aprilie 2020 - 08:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Despre planurile Cooperativei Agrolact Moldova de a înfiinţa o fabrică de lactate la Sascut am mai scris în primăvara anului trecut. Iată că la aproape un an distanţă, cei cinci membri ai organizaţiei sunt pe punctul de a finaliza investiţia în valoare de cinci milioane de euro.

În anul 2016, patru fermieri din Bacău şi unul gălăţean, cunoscuţi crescători de animale, au decis să înfiinţeze o cooperativă agricolă pentru a valorifica în comun producţia de lapte obţinută în ferme. Astfel au înregistrat Cooperativa Agrolact Moldova, cu sediul la Bacău. Trei ani mai târziu, aceştia au demarat un proiect cu finanţare europeană în valoare de circa 5 milioane de euro pentru a înfiinţa o unitate de procesare a laptelui.

Fabrica de lapte de la Sascut_b

În curând, probele tehnologice

“Am demarat un proiect cu finanţare europeană în valoare de 5 milioane de euro, din care eligibili sunt vreo 3 milioane de euro. Acum am ajuns în faza de finalizare a construcţiei, de afluire şi de montare a utilajelor şi sperăm ca undeva cel mai târziu în lunile mai-iunie a.c. să facem primele probe tehnologice”, ne-a declarat inginerul Eugen Popa, preşedintele Cooperativei Agrolact Moldova.
Conform proiectului şi a sistematizării zonei, viitoarea unitate de procesare a laptelui de la Sascut va cuprinde: clădirea fabricii propriu-zise cu hala tehnologică, având o suprafaţă de 2.100 mp; spaţii moderne pentru birouri şi magazine de desfacere; o parcare amenajată pentru mijloacele auto; sursă de apă provenind dintr-un puţ forat, cu rezervoare de mare capacitate, şi o staţie modernă de preepurare a apelor tehnologice.
„Ferma lu’ Chiriac” din Radomireşti
Unul dintre membrii fondatori ai Cooperativei Agrolact Moldova este inginerul zootehnist Ioan Chiriac, administratorul firmei Rolex din Radomireşti, judeţul Bacău, cu 4.347.313 lei cifră de afaceri şi 368.834 lei profit net în 2018. „Ferma lu’ Chiriac”, aşa cum a fost botezată, are un efectiv total de 700 capete de bovine din rasa Holstein, din care 300 de vaci sunt la muls, cu o producţie zilnică de 8.000 litri. „În fiecare an facem investiţii. Acum modernizăm unele adăposturi pentru animale. Noi nu prea putem să mărim efectivele de animale, suntem în vecinătatea municipiului Bacău, la 6 km, şi posibilităţile extinderii fermei sunt limitate. Dacă se pune problema sporirii efectivelor, găsim soluţii. Într-o altă zonă am cumpărat o fermă şi o modernizăm pe aia, dacă, evident, vom avea sprijin financiar din partea statului sau a Uniunii Europene, pentru că investiţiile pentru fermele de creştere a animalelor sunt foarte mari. Acesta este şi motivul pentru care în România zootehnia, în special vaca cu lapte, se dezvoltă foarte greu; ele au nevoie de investiţii iniţiale majore”, ne-a declarat crescătorul de animale din Radomireşti.
Producţia de lapte este livrată unui cunoscut procesator din Bacău, la un preţ apreciat de fermier ca fiind “satisfăcător”.

Agrimat, în plin program de modernizare

Inginerul Gavrilă Tuchiluş, administratorul societăţii Agrimat din comuna gălăţeană Matca, exploatează circa 4.500 de hectare. De asemenea, deţine o fermă zootehnică cu mai bine de 1.300 de bovine de lapte, din rasa Holstein, din care la muls sunt circa 500. Producţia zilnică de lapte depăşeşte 12.000 de litri.
De câţiva ani, sectorul zootehnic cunoaşte un amplu proces de modernizare şi retehnologizare, începând cu construcţia a două adăposturi, care va fi finalizată în primăvară, şi terminând cu o investiţie majoră în managementul dejecţiilor. În plus, dotările cu maşini, utilaje şi echipamente agricole din acest an vor depăşi un milion de euro. În final, programul de modernizare început în ultimii doi ani se apropie de 4 milioane de euro. Este un efort financiar considerabil, ţinând cont că anul agricol 2019 nu a fost unul dintre cei mai reuşiţi pentru Agrimat.
Ceilalţi membri fondatori ai cooperativei sunt Aicbac Bacău, din satul Şerbeşti, comuna Săuceşti, administrată de Răzvan Horoi, din grupul Avicola Internaţional; Ion Neculcea, un cunoscut om de afaceri bacăuan, care deţine, între altele, şi o fermă de ovine; şi crescătorul de animale Vlad Panait din Sascut, fermier ce exploatează o fermă de vaci de lapte cu un efectiv de 100 de capete şi 1.000 de oi.
Cooperativa Agrolact Moldova va comercializa produsele sub brandul „Huzur - laptele copilăriei”, înregistrat deja la OSIM.
Despre planurile şi obiectivele de investiţii ale celor cinci fermieri, citiţi pe larg în paginile 100-101.

Eugen Popa_b
Eugen Popa: „Noua fabrică va avea, în final, o capacitate de prelucrare de 70 mii de litri de lapte pe zi şi în fabricaţie vor intra toate produsele lactate, începând de la lapte de consum, acidofile, brânzeturi, caşcavaluri, unt, toate ambalate în forme şi la gramaje diferite”.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 1373 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!