Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrăniţi, nu îmbolnăviţi! (II)

Publicat: 16 martie 2017 - 18:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• tulburări nutriţionale la vacile de lapte

În numărul anterior al revistei am scris despre riscurile de sănătate la vacile de lapte care suferă de boli de nutriţie precum acidoza lactică şi alcaloza. În continuare prezentăm o altă turburare nutriţională des întâlnită în ferme, cauzată de hrănirea necorespunzătoare.

Cetoza la vaci

Cetoza se caracterizează prin acumularea în sânge şi în secreţii a corpilor cetonici, care sunt nutrimente energetice specifice rumegătoarelor, dar care în anumite condiţii, când se depăşeşte capacitatea animalului de a-i utiliza, pot deveni toxici. Aflaţi în exces în sânge, corpii cetonici se regăsesc în stare liberă în halenă (aerul expirat), iar în lapte şi în urină dau un miros caracteristic (de acetonă). Sunt expuse vacile bune producătoare de lapte, dar care sunt foarte grase, în perioada de la fătare la circa şase săptămâni.

 

Cum e provocată boala?


Cetoza este determinată în principal de administrarea unor raţii deficitare în energie, respectiv în compuşi glucoformatori care întreţin o stare de hipoglicemie. Starea se agravează din cauza faptului că la o vacă aflată în deficit energetic alimentar se produce o mobilizare din rezervele corporale, în special a trigliceridelor, care în proporţie de circa 80% se transformă în acizi graşi, care constituie o sursă importantă de corpi cetonici. Trigliceridele pot invada şi celulele hepatice, producând steatoza, prin această infiltrare afectând capacitatea de sinteză a ficatului, mai ales în producerea de glucoză.

Principalele simptome ale cetozei sunt: scăderea producţiei de lapte; tulburări ale comportamentului alimentar; salivaţie excesivă; tulburări digestive; spasme musculare; mirosul de acetonă al halenei, laptelui şi urinei, iar halena este lucioasă şi acoperită cu o peliculă de mucus.

 

Pentru a preveni cetoza este necesar:

 

Să se folosească raţii furajere care să asigure furnizarea în cantităţi suficiente a glucozei şi a compuşilor glucoformatori, în principal a acidului propionic, în următoarele condiţii:

  • utilizarea numai a nutreţurilor de calitate, iar raţia furajeră să fie echilibrată energo-proteic, respectiv practicarea unei alimentaţii de pregătire a fătării;
  • la vacile performante, pentru completarea cerinţelor azotate se pot administra şi aminoacizi sintetici, care sunt glucoformatori;
  • asigurarea în proporţie corespunzătoare a amidonului mai puţin degradabil în rumen, prin introducerea în amestecurile de concentrate a uruielilor grosiere de porumb şi de sorg, care vor mări cantitatea de glucoză ce se absoarbe la nivelul intestinului. Concentratele se vor administra de mai multe ori pe zi.

Să se evite o mobilizare excesivă a grăsimilor corporale - aceasta presupune o limitare a stării de îngrăşare a vacilor în preajma fătării şi, de asemenea, anihilarea factorilor stresanţi (curenţi de aer, zgomote puternice şi prelungite care pot determina o lipoliză brutală).

În cazul întreţinerii legate a vacilor, se va asigura plimbarea (mişcarea) acestora, deoarece se favorizează utilizarea fiziologică a corpilor cetonici.

La vacile cu risc de apariţie a cetozei, precum şi la cele performante, se pot introduce în alimentaţie componenţi glucoformatori, respectiv 150-200 g de monopropilen-glicol/zi, cu două săptămâni înaintea fătării şi timp de şase săptămâni după fătare.ATENŢIE!


Nu putem hrăni la întamplare o vacă de lapte, întrucât tulburările digestive care pot să apară se repercutează asupra stării de sănătate, a producţiei de lapte şi, în final, asupra eficienţei economice a fermei.


Articol publicat in revista Ferma nr. 5 (188) din 15-31 martie 2017

Vizualizat: 403 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?