Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

HRĂNIŢI, nu ÎMBOLNĂVIŢI! Cum să evitaţi TULBURĂRILE NUTRIŢIONALE la VACILE de lapte?

Publicat: 28 martie 2017 - 13:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O tulburare nutriţională des întâlnită în ferme, cauzată de hrănirea necorespunzătoare este Cetoza.

Potrivit specialiştilor, această boală se caracterizează prin acumularea în sânge şi în secreţii a corpilor cetonici, care sunt nutrimente energetice specifice rumegătoarelor, dar care în anumite condiţii, când se depăşeşte capacitatea animalului de a-i utiliza, pot deveni toxici. Aflaţi în exces în sânge, corpii cetonici se regăsesc în stare liberă în halenă (aerul expirat), iar în lapte şi în urină dau un miros caracteristic (de acetonă). Sunt expuse vacile bune producătoare de lapte, dar care sunt foarte grase, în perioada de la fătare la circa şase săptămâni.

Cum apare boala?
Cetoza este determinată în principal de administrarea unor raţii deficitare în energie, respectiv în compuşi glucoformatori care întreţin o stare de hipoglicemie. Starea se agravează din cauza faptului că la o vacă aflată în deficit energetic alimentar se produce o mobilizare din rezervele corporale, în special a trigliceridelor, care în proporţie de circa 80% se transformă în acizi graşi, care constituie o sursă importantă de corpi cetonici.”, explică Lavinia Ştef într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Văcuţe flămânde_bClick pe poza pentru galerie!

Principalele simptome
Recunoaştem simptome ale cetozei prin: scăderea producţiei de lapte; tulburări ale comportamentului alimentar; salivaţie excesivă; tulburări digestive; spasme musculare; mirosul de acetonă al halenei, laptelui şi urinei, iar halena este lucioasă şi acoperită cu o peliculă de mucus.

Cum prevenim apariţia bolii?
Specialiştii recomandă: raţii furajere care să asigure furnizarea în cantităţi suficiente a glucozei şi a compuşilor glucoformatori, în principal a acidului propionic, evitarea unei mobilizări excesive a grăsimilor corporale - aceasta presupune o limitare a stării de îngrăşare a vacilor în preajma fătării şi, de asemenea, anihilarea factorilor stresanţi (curenţi de aer, zgomote puternice şi prelungite care pot determina o lipoliză brutală) şi plimbarea animalelor.

„La vacile cu risc de apariţie a cetozei, precum şi la cele performante, se pot introduce în alimentaţie componenţi glucoformatori, respectiv 150-200 g de monopropilen-glicol/zi, cu două săptămâni înaintea fătării şi timp de şase săptămâni după fătare”, recomandă Lavinia Ştef.

Vizualizat: 3040 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!