Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

HRĂNIREA OVINELOR în sezonul montei

Publicat: 17 septembrie 2018 - 12:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum în acest număr al revistei Ferma, publicaţia noastră prezintă reportajele realizate prin proiectul „Viitor pentru sate” în localitatea gorjeană Novaci, o zonă cu tradiţie în creşterea ovinelor, am ales să scriu un articol tehnic despre alimentaţia ovinelor de reproducere în luna septembrie. Un subiect oportun şi de mare folos oierilor.

Ştim că în luna septembrie, ovinele adulte sunt în perioada de montă. Există fermieri care, în această perioadă, hrănesc ovinele, cum se spune, “după ureche”. Animalele sunt întreţinute doar pe păşune, fără a se ţine cont de faptul că au nevoie şi de alte categorii furajere.
Pe de altă parte, pentru a fi rentabili, crescătorii de oi îşi doresc să obţină la anul fătări gemelare de la oaie. Acest lucru se poate înfăptui doar printr-o hrănire corespunzătoare atât a oilor, cât şi a berbecilor pentru reproducţie.

Oi_b

Cerinţele nutritive ale berbecilor pentru montă
Prin alimentaţia berbecilor se urmăreşte menţinerea, în permanenţă, a acestora în condiţia de reproducţie, respectiv obţinerea unei producţii de spermă superioară cantitativ şi calitativ.
Cerinţele nutritive se diferenţiază în funcţie de perioada de activitate, de intensitatea utilizării la montă, de greutatea corporală şi de producţia de lână. În funcţie de sezon şi de perioada de activitate, avem două etape:
• Pregătire pentru montă durează 4-6 săptămâni. În sistemul tradiţional monta se realizează în luna septembrie şi, eventual, în prima decadă a lunii octombrie. În acest caz perioada de pregătire poate avea loc în perioada 15 iulie - 30 august. În raţie se asigură 7-9 kg de furaj verde prin păşunat şi un supliment de concentrate de 0,5-0,8 kg/cap/zi. În funcţie de calitatea furajului verde, raţia poate fi suplimentată şi cu 0,5 kg fân de lucernă sau de trifoi;
• În perioada de montă se asigură 3-4 kg/cap/zi de furaj verde, 1 kg/cap/zi fân de leguminoase şi 0,8-1,2 kg/cap/zi amestec de concentrate.
Redăm în continuare o raţie pentru un berbec în greutate de 70 kg, din rasa Ţigaie, în perioada de montă intensă. Berbecul trebuie să consume următoarele categorii de furaje: 5 kg iarbă din pajişte de deal, 1 kg fân de trifoi şi, în completare, 0,7 kg amestec de concentrate.
În structura amestecului de concentrate se utilizează: 40-50% ovăz, 20-30% orz sau porumb, 8-10% şroturi, 8-10% mazăre, 3-4% drojdii furajere, 1% sare, 1-1,5% cretă furajeră, 0,5-1% fosfaţi şi 1% premix vitamino-mineral. Acest amestec de concentrate poate să aibă structura prezentată în tabelul 1.

Alimentaţie tip “flushing” la oi
• Perioada de pregătire pentru montă are o durată de 2-3 săptămâni. În acest interval de timp se practică o alimentaţie stimulativă, de tip “flushing”, prin care se urmăreşte favorizarea intrării oilor în călduri şi stimularea ovulaţiei. În raţie, furajul verde de pe păşune se asigură în cantitate de 6-8 kg/cap/zi, iar raţia se suplimentează cu 0,2-0,3 kg amestec de concentrate.
• În perioada de montă, cantitatea de concentrate creşte la 0,3-0,4 kg/cap/zi.
În tabelul 2 este redată o raţie pentru o oaie în greutate de 60 kg, cu lâna fină. Se poate constata că pentru acoperirea cerinţelor în substanţe nutritive, în perioada de reproducţie este necesară suplimentarea raţiei cu un furaj concentrat sau, după caz, cu un amestec de concentrate.
Obţinerea în primăvară a unui număr mare de miei sănătoşi, cu potenţial bun de creştere, se poate face doar în condiţiile unei hrăniri optime a oilor şi a berbecilor atât în perioada de pregătire pentru montă, cât şi în timpul montei propriu-zise.

 


TABELUL 1: AMESTEC DE CONCENTRATE PENTRU UN BERBEC DE RASĂ ŢIGAE

tabtigs118_b
TABELUL 2: RAŢIE PENTRU O OAIE DE 60 KG, ÎN PERIOADA DE MONTĂ

tabtigs2118_b
Legendă tabel:
SU - substanţă uscată
UNL - unităţi nutritive lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDO - unităţi de încărcare digestivă ovine.

Un articol publicat în revista Ferma nr. 15/220 (ediţia 1-14 septembrie 2018)

Vizualizat: 1939 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?