Furajarea raţională a oilor gestante cu furaje de calitate. Rasele de ovine autohtone consumă mai multe furaje toamna, iar crescătorii cu experienţă ştiu că ele cel mai bine se recondiţionează toamna prin păşunatul succesiv pe mirişti de porumb şi mirişti înverzite de grâu, ovăz, orz, triticale sau în zona premontană pe fâneţe otăvite.
Hrănire în 2 etape importante
• La intrarea în stabulaţie (noiembrie, decembrie) oile se găsesc în luna a 2-3 de gestaţie şi, de regulă, au refăcute rezervele corporale de grăsime. Majoritatea oilor, până în luna a 4-a de gestaţie îşi păstrează depozitele corporale de grăsime prin consumul zilnic de 1,4-1,8 kg fân, 2-2,3 kg coceni, paie de ovăz sau vreji de leguminoase şi 200-300 g concentrate.
• În perioada de gestaţie avansată (ultimele 6 săptămâni), fetusul (fetuşii) cresc rapid (80% din greutatea la fătare) şi ca urmare uterul ocupă un volum tot mai mare, limitând capacitatea de consum al furajelor.
De acum trebuie să furajăm oile gestante cu fân de lucernă, trifoi, ghizdei, borceag sau otavă, în cantitate de 1,5-2 kg/zi şi treptat să mărim raţia de concentrate (0,3-0,7 kg/zi).
În această fază a gestaţiei se refac peste 90% din acinii glandulari ai ugerului, care după fătare secretă laptele.
Pentru ca oile să vă producă anul viitor lapte la nivelul potenţialului genetic, în perioada de stabulaţie, în special, în ultimele 6-8 săptămâni de gestaţie trebuie să întreţineţi oile în condiţii de bunăstare care se referă la furajarea la nivelul cerinţelor cu furaje de calitate, saivane confortabile, tratamente şi vaccinuri făcute la timp şi o atitudine prietenoasă în relaţia cu ele. Obiectivul final este ca din 100 oi matcă să fete 97-98% şi să fie într-o condiţie corporală foarte bună.
un articol de
IOAN PĂDEANU
SCDCOC Caransebeş