Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Hrănirea oilor în 2 etape importante pentru o rată a fătărilor de 98%

Publicat: 24 ianuarie 2022 - 11:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Furajarea raţională a oilor gestante cu furaje de calitate. Rasele de ovine autohtone consumă mai multe furaje toamna, iar crescătorii cu experienţă ştiu că ele cel mai bine se recondiţionează toamna prin păşunatul succesiv pe mirişti de porumb şi mirişti înverzite de grâu, ovăz, orz, triticale sau în zona premontană pe fâneţe otăvite.

Hrănire în 2 etape importante

La intrarea în stabulaţie (noiembrie, decembrie) oile se găsesc în luna a 2-3 de gestaţie şi, de regulă, au refăcute rezervele corporale de grăsime. Majoritatea oilor, până în luna a 4-a de gestaţie îşi păstrează depozitele corporale de grăsime prin consumul zilnic de 1,4-1,8 kg fân, 2-2,3 kg coceni, paie de ovăz sau vreji de leguminoase şi 200-300 g concentrate.

În perioada de gestaţie avansată (ultimele 6 săptămâni), fetusul (fetuşii) cresc rapid (80% din greutatea la fătare) şi ca urmare uterul ocupă un volum tot mai mare, limitând capacitatea de consum al furajelor.

De acum trebuie să furajăm oile gestante cu fân de lucernă, trifoi, ghizdei, borceag sau otavă, în cantitate de 1,5-2 kg/zi şi treptat să mărim raţia de concentrate (0,3-0,7 kg/zi).

În această fază a gestaţiei se refac peste 90% din acinii glandulari ai ugerului, care după fătare secretă laptele.

Oaie cu miei Rasa Prolifică Palas_b 

Obiectiv final: rată a fătărilor de 98%


Pentru ca oile să vă producă anul viitor lapte la nivelul potenţialului genetic, în perioada de stabulaţie, în special, în ultimele 6-8 săptămâni de gestaţie trebuie să întreţineţi oile în condiţii de bunăstare care se referă la furajarea la nivelul cerinţelor cu furaje de calitate, saivane confortabile, tratamente şi vaccinuri făcute la timp şi o atitudine prietenoasă în relaţia cu ele. Obiectivul final este ca din 100 oi matcă să fete 97-98% şi să fie într-o condiţie corporală foarte bună.

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

 

Vizualizat: 3373 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?