Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

HRĂNIREA oilor FĂTATE

Publicat: 13 martie 2018 - 12:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine se găsesc în plin sezon al fătărilor la oi, perioadă în care femelele au nevoie de o alimentaţie specială pentru a susţine producţia de lapte.

Mulţi fermieri hrănesc oile mame fără a ţine cont de cerinţele acestora, nevoi corelate cu starea lor fiziologică. E greşit a considera că oilor poţi sa le dai de mâncare orice, întrucât ele valorifică tot. Pentru a înţelege mai bine modul în care trebuiesc hrănite oile, este important să cunoaştem câteva particularităţi de digestie ale acestora.

Deşi procesele digestive la ovine sunt asemănătoare celor de la taurine, există unele diferenţieri:

- ovinele digeră proteina cu 4% mai bine decât bovinele, substanţele extractive neazotate brute cu 12% mai mult şi grăsimea cu 15% mai bine, dar mai slab celuloza, cu 17% mai puţin decât bovinele;

- oile valorifică mai bine decât alte specii furajul verde de pe pajişti cu vegetaţie de talie mică, de pe mirişti şi din păşunile ocazionale;

- producţiile ovinelor sunt determinate în proporţie de 50-70% de condiţiile de mediu, iar alimentaţia este factorul determinant.

De asemenea, trebuie să se ţină cont de faptul că, spre deosebire de taurine, oile produc şi lână.

Cerinţele nutritive ale oilor se diferenţiază în funcţie de starea lor fiziologică, de greutatea corporală şi de producţia de lână. Pentru întreţinerea funcţiilor vitale, necesarul este de 1,3 UN şi 65-70 g PBD (proteină brută digestibilă)/100 kcorp. Pentru prima perioadă de gestaţie (primele 2,5 luni), necesarul de întreţinere se majorează cu 20%, iar pentru ultima parte a gestaţiei necesarul creşte cu încă 20% pentru energie şi cu 20-40% pentru proteină; pentru producţia de lână se asigură zilnic 20-30 g PBD. La oile în lactaţie necesarul de producţie este de 0,65 UN şi 85 g PBD/l lapte.

oi-cu-miei.1_b

Alimentaţia oilor în perioada de alăptare

Perioada de alăptare poate dura 2-3 luni. Subnutriţia în această perioadă determină reducerea producţiei de lapte şi scăderea calităţii lânii.

În partea de stabulaţie a acestei perioade, în raţie se recomandă utilizarea următoarelor categorii de furaje: fibroase - 1,5-2,5 kg, grosiere - 0,5 kg, suculente (sfeclă sau siloz) - 2-3 kg, semisiloz - 1-2 kg şi amestec de concentrate - 0,4-0,8 kg.

Trecerea de la regimul de stabulaţie la păşunat se realizează în mod treptat. Premergător scoaterii pe păşune se asigură un tain de fibroase. În perioada de păşunat oile consumă furaj verde (6-8 kg) şi amestec de concentrate (0,4-0,7 kg/cap/zi).

În tabelul 1 este prezentată o raţie pentru o oaie care alăptează doi miei, a cărei producţie de lână fină este de 60 kg.

Am folosit în raţie furaje care se regăsesc în mod uzual în fermele de ovine. Fermierii trebuie să conştientizeze că, chiar dacă oile nu sunt aşa pretenţioase precum vacile, ele trebuie hrănite corespunzător pentru a menţine o producţie de lapte cât mai ridicată şi, implicit, pentru obţinerea unor miei cu greutăţi corporale mari.

Un articol semnat de Lavinia ŞTEF

TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O OAIE ÎN PERIOADA DE ALĂPTARE

tab1oi_b


TABELUL 2: AMESTEC DE CONCENTRATE

tab2oi_b

LEGENDĂ TABELE:
UNL - unităţi nutritive lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDO - unităţi de încărcare digestivă ovine.


Articol publicat în revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 7974 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?