Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrănirea cu furaje verzi (III)

Publicat: 10 mai 2017 - 15:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• efect nutritiv maxim, toxicitate minimă

Conveierul verde poate fi completat și cu alte nutrețuri cultivate, precum rapița furajeră, varza furajeră, frunzele și coletele de sfeclă.

Aceste sortimente furajere au ca scop atât completarea necesarului de furaj verde de pe pășune în perioadele deficitare, cât și în vederea conservării pentru perioada de stabulație.
Rapița furajeră, varza furajeră, frunzele și coletele de sfeclă au ca aport nutritiv, la 1 kg de furaj: 0,11-0,15 UN; 0,14-0,15 UNL; 0,14-0,16 UNC;14-20 g PD; 11-17 g PDIN; 11-13 g PDIE.
• Efect nutritiv: pot participa în structura conveierului verde pentru asigurarea furajelor verzi atât primăvara, cât și toamna. Cantitățile administrate peste necesarul de întreținere permit obținerea unei producții de circa 9 litri de lapte.
Se administrează ca atare, în cantități mici, sau în amestec cu furaje fibroase sau graminee tocate.
- rapița furajeră este rezistentă la îngheț; poate fi utilizată atât ca prim furaj în conveierul verde în luna aprilie, cât și ca ultim furaj toamna (cultură succesivă); rapița trebuie folosită până la înflorire, deoarece după această perioadă se lignifică, devine amară și iute, din cauza conținutului de ulei de muștar, diminuându-se ingestibilitatea, dar și digestibilitatea substanțelor nutritive; poate produce tulburări gastrointestinale, nefrite în cazul utilizării în cantități mari;
- varza furajeră - rezistentă la îngheț - asigură furajul verde toamna; conține, mai ales în anii ploioși, un factor (tiouracilul) care inhibă activitatea glandei tiroide;
- frunzele și coletele de sfeclă, pe lângă nivelul ridicat de Co și Cu, conțin și acid oxalic (0,4-0,5 % din SU), care fixează calciul, formând compuși insolubili (100 g acid oxalic fixează 50 g Ca); pentru prevenirea efectului demineralizant se recomandă un supliment cu carbonat de calciu în cantitate de 1,5-2 g/kg furaj; în frunzele de sfeclă s-a mai constatat prezența saponinelor, care în cantitate redusă favorizează asimilarea substanțelor nutritive, iar în cantitate mare (peste 2% din SU) inhibă absorbția, provoacă meteorizații și hemoliza eritrocitelor.
În cazul administrării în cantități mari a frunzelor și coletelor de sfeclă, se ajunge la asocierea oxalaților și saponinelor, ceea ce determină apariția de simptome asemănătoare febrei laptelui, tulburări gastrointestinale, reducerea capacității de coagulare a sângelui, încetarea rumegării; efectele enumerate sunt accentuate de prezența nitraților, acumulați în cantități mari în cazul unei supra administrări de îngrășăminte chimice cu azot.
• Cantități recomandate: rapiță - la vacile în lactație 30-35 kg; tineret taurine peste 12 luni - 10-15 kg; varză furajeră - vaci în lactație 20-25 kg; coletele de sfeclă nu se administrează la tineret și la femelele gestante.

 

SORTIMENT FURAJER VARIAT
Există o varietate destul de mare de plante care pot fi folosite în alcătuirea conveierului verde, foarte important fiind să știm cum le putem combina astfel încât efectul nutritiv al acestora sa fie maxim, ori cel puțin să nu existe efecte negative asupra stării de sănătate, respectiv a producțiilor obținute.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-14 mai 2017

Vizualizat: 742 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?