Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrănirea cu furaje verzi (II)

Publicat: 15 aprilie 2017 - 20:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• efect nutritiv maxim, toxicitate minimă

Pe lângă sursele furajere din pajiștile naturale, prezentate în numărul trecut, conveierul verde poate fi completat și cu nutrețuri cultivate.

Aceste sortimente furajere au ca scop atât completarea necesarului de furaj verde de pe pășune în perioadele deficitare, cât și în vederea conservării pentru perioada de stabulație.

Hrănirea cu furaje verziClick pe poza pentru galerie!

Surse furajere pentru producerea de nutreț verde
• Leguminoasele perene - lucerna, trifoiul, sparceta, ghizdeiul și sulfina - au ca aport nutritiv la un kg de furaj 0,12-0,18 UN (unități nutritive); 0,17-0,20 UNL (unitate nutritivă lapte); 0,16-0,21 UNC (unitate nutritivă carne); 21-30 g PD (proteină digestibilă); 16-25 g PDIN (proteină digestibilă intestinală) și 12-18 g PDIE (proteină digestibilă intestinală în funcție de nivelul de energie); 2,5-4,5 g Ca; 45-65 mg caroten.
Efect nutritiv și mod de administrare: la rumegătoare se utilizează în asociație cu gramineele anuale, perene sau ca supliment la pajiștile naturale pentru echilibrarea energo-proteică a rațiilor.
- lucerna și trifoiul se administrează sub formă pălită; plouate sau cu rouă produc tulburări gastrointestinale (meteorizații);
- sparceta până la înflorire nu produce meteorizații, iar după înflorire se lignifică rapid și i se reduce capacitatea de conservare;
- ghizdeiul nu determină meteorizații, se administrează până la înflorire; conține un glicozid cu gust amar, mai ales în timpul înfloririi, iar pigmentul galben din floare se transmite și în lapte;
- sulfina se administrează când plantele ajung la 50-60 cm, înainte de înflorire; la înflorire conține substanța cumarină care, prin gustul și mirosul specifice, o face mai puțin plăcută animalului;
Cantitățile recomandate la diferite specii și categorii de animale. Vaci de lapte: 20-40 kg; tauri: 10-15 kg; tineret taurin peste 12 luni: 10-20 kg; tineret taurin 10-12 luni: 5-10 kg; armăsari: 10-20 kg; iepe: 15-25 kg; ovine adulte: 3-4 kg; scroafe în lactație: 5-6 kg (lucernă, trifoi); scroafe în gestație și vieri: 3-4 kg; porci la îngrășat (30-110 kg): 2-5 kg; palmipede: 0,5-1 kg ;
• Leguminoasele anuale - mazărea, măzărichea, soia, bobul, lupinul și fasolița - au ca aport nutritiv la 1 kg furaj: 0,13-0,16 UN; 0,12-0,18 UNL; 0,12-0,17 UNC;20-23 g PD; 20-29 g PDIN; 12-20 g PDIE.
Efectul nutritiv constă în echilibrarea energo-proteică a rațiilor (mazărea și măzărichea în amestec cu cerealele de toamnă, precum orzul și secara, formează borceagurile de toamnă, iar în combinație cu ovăzul, rezultă borceagul de primăvară, care pot asigura la vaci producții de circa 12-15 litri de lapte).
Mod de preparare și administrare:
- borceagurile se administrează sub formă cosită; borceagul de toamnă asigură furajul verde în conveier în perioada 15 aprilie - 15 mai, iar cel de primăvară în 15 iunie - 20 iulie; recoltarea borceagurilor se face când gramineele sunt la înspicare iar leguminoasele la formarea păstăilor;
- soia cultivată în amestec cu porumbul, în faza de formare a păstăilor, se utilizează ca furaj verde, iar când bobul este în lapte, prin însilozare.
După obișnuirea treptată a animalelor cu leguminoasele anuale, se utilizează la diferitele categorii de bovine și în special la vacile în lactație și gestație, asigurând până la 80-85% din necesarul de substanță uscată.
Cantități recomandate: la vaci - 45-65 kg, tineret taurin peste 12 luni - 10-30 kg, tineret taurin 6-12 luni - 8-15 kg, tauri (sub formă pălită) - 15-25 kg.
• Gramineele anuale au ca sortimente furajere porumbul furajer, iarba de sudan, sorgul, raigrasul italian. Mai rar utilizate sunt secara, orzul și ovăzul. Aportul nutritiv la 1 kg furaj este de: 0,15-0,30 UN; 0,18-0,35 UNL; 0,18-0,36 UNC; 9-18 g PD; 10-21 g PDIN; 12-27 g PDIE.
Efect nutritiv: în cantitățile specifice vacilor de lapte, datorită dezechilibrului energo-proteic (dat de conținutul redus în proteină), pot asigura între 6 l (porumbul și sorgul) și 16 l lapte.
Se administrează sub formă tocată la iesle:
- iarba de sudan, mai ales în anii secetoși, în stadiu tânăr de dezvoltare, poate produce intoxicații; se recomandă utilizarea de la înălțimea de 40-50 cm și până la înspicare (15-20 de zile); nu se recomandă administrarea la tineret și la vacile gestante; pentru însilozare se recoltează când bobul este în lapte;
- sorgul - în anii secetoși conține cantități mari de glicozizi cianogeni, acid oxibenzoic și glucoză; la unele soiuri de sorg, în prima fază de vegetație (primele 45 de zile de la răsărire), conținutul în acid cianhidric ajunge la 0,15% și scade la înspicare spre 0,01%; acumularea toxinelor se face în frunze, doza toxică fiind de 0,1 mg/kg corp; prin ofilire timp de trei ore, scade conținutul în toxine cu 50% iar după alte 3 ore își pierde toxicitatea.
Cantități recomandate: vaci în lactație - 40-60 kg, tineret peste 12 luni - 10-20 kg (porumb, sorg ofilit), tineret 6-12 luni - 5-10 kg (porumb, sorg ofilit).
• Gramineele perene au ca principale specii, utilizate în cultură pură sau în amestecuri: Dactylis glomerata (golomăț), Festuca pratensis (păiușul de livezi), Phleum pratense (timoftică) și Lolium perene (raigras peren). Aportul nutritiv la 1 kg furaj este: 0,13-0,18 UN; 0,15-0,26 UNL; 0,14-0,26 UNC; 12-21 g PD; 13-21 g PDIN; 14-21 g PDIE.
Efect nutritiv: (singure în rație) - 12-15 l lapte/zi/vacă, 500-600 g spor mediu zilnic la tineretul taurin, 80-120 g spor mediu zilnic la tineretul ovin.
Pentru echilibrarea raportului energo-proteic este recomandată utilizarea unor amestecuri simple sau complexe de graminee și de leguminoase perene. În sistemul de cultură extensivă de preferat sunt amestecurile simple de tipul Dactylis glomerata, Medicago sativa (lucernă), în schimb în sistemele intensive rezultate mai bune se obțin cu amestecurile complexe de graminee și leguminoase perene.
Recomandări de utilizare (cantități): vaci în lactație - 40-60 kg, tineret peste 12 luni - 10-20 kg (porumb, sorg pârlit), tineret 6-12 luni - 5-10 kg (porumb, sorg pârlit).

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 2104 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?