Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrănirea corectă a vierilor de reproducţie

Publicat: 11 aprilie 2012 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

M-am hotărât să scriu acest articol în urma unei vizite făcute în ferma unui crescător de vieri de reproducţie din judeţul Timiş. Am văzut acolo exemplare foarte frumoase, dar întrebat ce mănâncă aceste animale, fermierul mi-a răspuns că cereale, în general. Ceea ce nu e în regulă. De aici derivă şi cantitatea de material seminal pe care o obţinea de la un vier - mai mică decât în cazul unei furajări corespunzătoare

Click pe poza pentru galerie!

Alimentaţia practicată la vieri urmăreşte menţinerea acestora în condiţia de reproducători. Cerinţele nutritive pot fi acoperite de o anumită cantitate de furaj combinat, dacă acesta îndeplineşte condiţiile de calitate necesare: 2950-3050 Kcal/kg, 14% PB, 0,75% Ca, 0,50% P, 0,50% sare.

În asigurarea necesarului de hrană, o mare importanţă o are şi alegerea furajelor cu influenţă favorabilă asupra spermatogenezei, cum ar fi ovăzul, orzul, mazărea, şroturile de soia şi floarea soarelui, precum şi a furajele de origine microorganică.

 

Componente furajere valoroase

În alimentaţia vierilor pot participa componente furajere cum sunt: 30-40% ovăz, 20-40% porumb, 10-20% orz, 10% mazăre, 8-12% şroturi de floarea soarelui şi soia, 3-5% furaje de origine microorganică (drojdie furajeră), 0,5% furaje minerale-sare, 1-1,5% cretă furajeră, 0,5-1% fosfaţi şi 1% premix vitamino-mineral.

Consumul zilnic de furaj combinat este de 2,2-3 kg/cap/zi, în funcţie de dezvoltarea corporală şi intensitatea utilizării la montă, urmărindu-se în permanenţă modul de păstrare a condiţiei de reproducător. În perioada de repaos, cantităţile se reduc la 1,5-2 kg.

Cantitatea de furaj poate fi redusă cu 25-30%, prin utilizarea, vara, a 2-3 kg lucernă sau trifoi masă verde, iar iarna, 2-3 kg morcovi, cartofi, sfeclă furajeră sau 0,3-0,5 kg granule sau făină de lucernă.

 

Reţetă furajeră echilibrată

Crescătorul dat ca exemplu dispunea de cerealele necesare, dar nu şi de partea proteică şi minerală, pentru a face un furaj echilibrat. Voi reda în continuare o variantă de furaj care poate fi administrată vierilor, pentru a obţine performanţe corespunzătoare.

Astfel se poate face un furaj din următoarele componente: ovăz - 40%, porumb - 31,2%, şrot de floarea soarelui - 15%, mazăre - 10%, sare - 0,5%, carbonat de calciu - 1,3%, fosfat dicalcic - 1%, premix vitamino-mineral - 1%. Atunci când cumpăraţi un premix este important să specificaţi categoria de animale pentru care doriţi să-l folosiţi.

Discutând cu acest crescător, la un anumit interval de timp după ce începuse să hrănească vierii corespunzător, mi-a spus că a început să obţină o cantitate mai mare de material seminal şi de o calitate mai bună. Acest lucru i-a permis să producă un număr mai mare de paiete de la un vier. De aici deducem cât de important este modul în care hrănim un animal pentru a obţine performanţe superioare.

Vizualizat: 1814 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Utilaj pentru granularea furajului
|
05. 06, 2012. Sunday 14:12
GRANULATOARE pentru producerea de hrana concentrata pentru animale si pasari.Ideale pentru gospodarii si ferme mici dar si pentru uz industrial.Capacitati de productie de la 50 kg/h pana la 2t/h. Furajul nu se mai pierde in consumul animalelor si astfel consumul se va realiza in proportie de 100%.Permite folosirea unor retete proprii (premixuri, medicatie).Clienti multumiti: Fagaras(pastravi), Cluj (pasari), Baia Mare(miei), Iasi, etc LINK GRANULATOR IN LUCRU http://www.youtube.com/watch?v=mBfR09c7QXE Asiguram montare, service , instruire!Transport gratuit la destinatia clientului
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!