Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrănirea caprelor în perioada de gestaţie

Publicat: 18 noiembrie 2008 - 21:17
20 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Sub aspectul modificărilor fiziologice şi a cerinţelor nutriţionale, gestaţia la capre se împarte în două perioade: gestaţie timpurie (luna I-a, a II-a şi a III-a) şi gestaţie avansată (luna IV şi a V-a).

Click pe poza pentru galerie!

Gestaţia timpurie

În perioada gestaţiei timpurii, embrionul se dezvoltă liber în cavitatea uterină, în primele trei săptămâni, după care începe implantarea în mucoasa uterină.

Reducerea severă şi bruscă a regimului de alimentaţie va antrena mortalitatea embrionilor, în special la caprele cu gestaţie multiplă. Pierderile prin mortalitate embrionară pot atinge valori ridicate, situându-se între 20 şi 30%.

Pe toată durata primei luni de gestaţie se recomandă menţinerea nivelului de alimentaţie din perioada de montă. De fapt, consumul voluntar de hrană al caprelor se menţine la nivelul lunii precedente.

În luna a doua şi a treia de gestaţie, fetuşii cresc foarte puţin (în 60 de zile de la 5 g la 600 g) şi ca urmare cerinţele corespunzătoare acestei creşteri sunt neglijabile, iar capacitatea de ingestie este încă ridicată. Această fază corespunde cu lunile octombrie-decembrie când caprele încă mai au la dispoziţie resurse furajere ocazionale, bogate şi de calitate bună. Excepţie fac caprele întreţinute în zona montană, unde este posibil ca zăpada să acopere suprafeţele de pajişti sau alte resurse furajere. În această primă perioadă de gestaţie, caprele îşi reconstituie aproape în totalitate rezervele corporale de grăsime.

Subalimentaţia animalelor pe o perioadă mai lungă de timp cauzată, în general, de timpul nefavorabil, are repercusiuni negative mai ales la caprele prolifice, dar efectele negative nu sunt atât de puternice ca în prima lună de gestaţie.

La polul opus, supraalimentaţia este la fel de nocivă. Caprele prezintă un volum redus al compartimentelor pregastrice, dar un apetit ridicat, în primele luni de gestaţie acumulând cantităţi mari de grăsime. Spre deosebire de alte specii de animale de fermă, care depun depozite externe (subcutanate) de grăsime, la capre acestea se formează intern, restricţionând volumul aparatului digestiv. În ultima lună de gestaţie, iedul şi mai ales iezii (gestaţie multiplă) apasă asupra compartimentelor, în special asupra rumenului, reducând şi mai mult volumul de "prelucrare" a furajelor ingerate. Ca urmare, caprele, în special cele cu gestaţii multiple, nu pot ingera suficient furaj prin care să-şi asigure cerinţele de energie şi substanţe nutritive, chiar şi în condiţiile în care proporţia de concentrate este maximă. Ultima soluţie rămâne consumul rezervelor de grăsime, cu consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii (cetonemie), a dezvoltării iedului şi a producţiei viitoare de lapte.

Perioada de gestaţie avansată


Această perioadă este cea mai dificilă, întrucât fetusul sau fetuşii cresc foarte rapid, iar capacitatea de ingestie scade treptat.

Gestaţia avansată se regăseşte în lunile decembrie-ianuarie, când caprele sunt deja în stabulaţie, iar crescătorii sunt mai puţin dispuşi să asigure o furajare la nivelul cerinţelor, neavând siguranţa că perioadele de stabulaţie nu se vor prelungi la începutul primăverii peste limitele normale (1-20 aprilie).

Cu toate aceste aspecte negative, crescătorii de caprine care urmăresc obţinerea de producţii performante, trebuie să evite subalimentaţia îndelungată a caprelor, deoarece efectul imediat este mobilizarea masivă a rezervelor de grăsime, cu următoarele efecte negative:

  • reducerea greutăţii şi a viabilităţii iezilor la naştere;
  • apariţia toxinemiei de gestaţie la cele mai bune capre;
  • reducerea până la limită a rezervelor de grăsime, fapt ce influenţează puternic negativ producţia de lapte după fătare.

Pentru a limita la minim aceste neajunsuri, în condiţiile scăderii consumului voluntar de hrană al caprelor, se recomandă scădea treptată a cantităţilor de furaje grosiere şi de volum, în paralel cu creşterea cantităţilor de fân de bună calitate şi concentrate. Nu trebuie uitate brichetele minerale, prin care să se pună la dispoziţia caprelor, la libera alegere, macro şi microelemente deficitare în raţia asigurată.

Caprele cu o stare de întreţinere mediocră (slabe) şi primiparele trebuie să fie lotizate separat pentru a fi furajate cu o raţie cu cel puţin 10% mai ridicată cantitativ.

Asigurarea necesarului de energie


După specialiştii din Australia, caprelor trebuie să li se asigure energie prin furaje după cum urmează:

  • până în ziua 66 de gestaţie la nivel de întreţinere;
  • după ziua 66 de gestaţie se adaugă 10% la nivelul de întreţinere;
  • după ziua 90 de gestaţie se adaugă 40% la nivelul de întreţinere;
  • după ziua 110 de gestaţie, nivelul de întreţinere se măreşte de 2 ori;
  • după ziua 140 de gestaţie şi în timpul lactaţiei, nivelul de întreţinere se măreşte de 2,5 ori;

În esenţă, rezervele de grăsime constituite în general în perioada de pregătire pentru montă şi în primele trei luni de gestaţie, rămân relativ constante în condiţii normale de întreţinere, când cerinţele fiziologice ale caprei gestante sunt acoperite prin aportul raţiei consumate.

Pe durata gestaţiei avansate, creşterea greutăţii vii, datorată evoluţiei fetusului şi acumulării rezervelor de grăsime, este însoţită de reducerea capacităţii de ingestie, motiv pentru care furajele administrate trebuie să aibă un volum redus şi o concentraţie mare în energie şi substanţe nutritive.

NORME DE HRANĂ LA CAPRE

  • După normele de hrană în vigoare în ţara noastră, pentru o capră în greutate de 50 de kg, în primele trei luni de gestaţie, trebuie să se asigure: 1 UNL (unitate nutritivă lapte), 45-50 g PDI (proteină digestibilă la nivel intestinal), 3,5 g Ca, 2,5 g P, 1,5 g Na.

  • Pentru o capră în greutate de 50 de kg, gestantă cu 2 iezi, după normele de hrană oficiale, trebuie să se asigure în luna a IV-a: 1,35 UNL, 67 g PDI, 6 g Ca, 3,4 g P, 2 g Na şi în luna a V-a: 1,73 UNL, 90 g PDI, 8,5 g Ca, 3,7 g P, 2 g Na.
Vizualizat: 12024 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [20]  
Pagini: [1]  1   
20.
raspuns
|
02. 03, 2013. Sunday 23:56
hrana caprelor nu consta in cantitate ci in calitate cereale se dau la discretie mai putin in primele 2 luni de la inperechere dar apoi nu trebe limitata o cantitate de cereale sau de paioase,important este ca notretu sa fie diversificat adica trifoi luterna fan paioase, dar si sfecla furajera este f buna doar sa nui lipseasca apa e f importantsi sarea bolovan pt ca ele isi ia cantitatea necesara de sare
19.
starpirea caprelor
|
01. 13, 2013. Sunday 13:59
in dimineata asta am gasit o capra care avea sange la fataciune .as vrea sa stiu de ce sa intamplat asta si daca a starpit.va multumesc...
18.
VASILE
|
11. 20, 2012. Tuesday 21:04
CAPRELE SE CUMPARA DIN TIRG.....
17.
capra gestanta sau nu?
|
07. 10, 2012. Tuesday 21:05
Buna ziua! Am cumparat luna trecuta 3 capre din care una mi se parea ,,altfel'' Cu timpul am observat o modificare a stomacului si mi am pus intrebarea daca e cumva gestanta sau nu. Cum pot afla daca e gestanta sau nu tinand cont ca un medic a spus ca este si unul ca nu e?
16.
anonim
|
04. 18, 2012. Wednesday 20:47
capra gestanta in 3 luni se mai poate mulge?
15.
de ce se naste edul cu douaaa stomace
|
04. 25, 2011. Monday 08:13
asi vrea sa stiu de ce se nasc iezii c u doua stomace
14.
de ce se naste edul cu douaaa stomace
|
04. 25, 2011. Monday 08:13
asi vrea sa stiu de ce se nasc iezii c u doua stomace
13.
de ce se naste edul cu douaaa stomace
|
04. 25, 2011. Monday 08:13
asi vrea sa stiu de ce se nasc iezii c u doua stomace
12.
de ce se naste edul cu douaaa stomace
|
04. 25, 2011. Monday 07:52
asi vrea sa stiu de ce se nasc iezii c u doua stomace
11.
sunt din judetu olt si ma cheam augustin
|
04. 12, 2011. Tuesday 15:29
sunteti tari vreau sa cumpar si eu capre .cand ma antorc an romania este primu lucru care al fac .am deja un plan dar trebuie sa ma informez umpic ca sunt an pom cu totu.adresa mea este jud.olt com. iancu jianu ,sat dobriceni .daca ma poate ajuta cineva cu informati utile dar serioase pentru ca urasc minciuna .tel.0039 3275573395,it
10.
capra şi cartofii
|
04. 10, 2011. Sunday 20:00
Am auzit că nu se poate de dat coji de cartofi la capră.Dacă e adevărat, de ce oare?
9.
capra şi cartofii
|
04. 10, 2011. Sunday 19:59
Am auzit că nu se poate de dat coji de cartofi la capră.Dacă e adevărat, de ce oare?
8.
raspunsuri
|
03. 02, 2011. Wednesday 21:22
Se poate folosi griul la capre. Vitaminele si mineralele se gasesc in premixuri sau brichete de lins. Cele sub forma de pulbere se adauga la uruieli 1 %. pentru calciu se foloseste carbobat de Ca (ieftin) sau fosfat dicalcic 1%. Sarea se poate pune in uruieli 1% (adulte) sau brichete de lins. ele ling cit e nevoie. Cereale se dau in lactatie si ultima luna de gestatie. Eu recomand amestec de cereale si srot de floare si eventual soia desi e mai scump. In fuctie de starea caprei si de greutate se poate merge cu 0.3-0.5 Kg impartit in doua dimineata si seara dupa ce se da finul. Ultima luna de gestatie este critica daca nu e da amestec de cereale pentru ca volumul rumenului (creste iedul) este mic si capra nu poate minca fin cit sa asigure necesarul. Se poate da fin de graminee sau de lucerna in cantitate de 1.2-1.5-1.7. depinde de greutatea caprei. nu am auzit de fin de orz. paiele de orz sau alte feluri de paie, vreji, coceni nu recomand la caprele gestante. se pot da in primele 2-3 luni de gestatie dar in cantitati mici pentru ca au valoare nutritiva redusa. cu alte cuvinte satura capra dar altfel nu o prea ajuta ci o slabeste. se pot face ratii pentru capre pe baza unor tabele de necesar si pe baza furajelor pe care le are fiecare in ferma. Necesarul de substante nutritive depinde de virsta, productie de lapte, luna de gestatie. in apox 2 luni o sa apara o carte despre capre pe care o sa o puteti cumpara de la revista Ferma. acolo aveti si ratii si multe informatii practice despre capre
7.
cantitati de hrana la capre
|
02. 24, 2011. Thursday 10:53
E adevarat ca graul nu le prieste la capre?In ce cantitati trebuie data hrana?
6.
norme de hrana la capre
|
02. 21, 2011. Monday 14:39
in cere cereale se gasesc aceste vitamine si calciu ,potasiu si ce se mai da pe perioada gestatiei la capre si ce cantitati de cereale trebuiesc administrate pentru a beneficia capra de respectivele substante nutritive. multumesc
5.
norme de hrana la capre
|
02. 21, 2011. Monday 14:39
in cere cereale se gasesc aceste vitamine si calciu ,potasiu si ce se mai da pe perioada gestatiei la capre si ce cantitati de cereale trebuiesc administrate pentru a beneficia capra de respectivele substante nutritive. multumesc
4.
capre
|
01. 08, 2011. Saturday 11:23
cantitatea zilnica de fin in kg, zilnica pe cap de capra.
3.
hrana caprelor gestante
|
12. 26, 2010. Sunday 09:13
buna ziua!as vrea sa stiu daca in timpul gestatiei se pot da boabe de porumb la capre. si daca da, cate grame si cand(dimineata,seara sau si dimineata si seara. va multumusc si astept un raspuns!
2.
perioada de monta optima a caprelor
|
10. 06, 2009. Tuesday 10:43
Pentru un agricultor crescator de capre ar fi benefic de a ne indica cantitatile de furaje in perioada de gestatie in Kg.si anume ce furaje pe care le avem la indemina in gospodarie ca fin ,lucerna ,griu,orz,promb,triticale,etc va multumesc
1.
Foarte clar si eficient !
|
01. 23, 2009. Friday 00:47
Ar fi minunar daca nu s-ar indica la hranirea caprinelor si cantitatile de fan de orz sau lucerna sau ...eventual si alte substante nutritive precum si de unde pot fi cumparate ! Multumesc ! vasile_rascanu@yahoo.com
Rezultate: [20]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?