Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

HRANA OPTIMĂ de la ÎNŢĂRCARE până la SACRIFICARE: REŢETE de FURAJE combinate pentru PORCI!

Publicat: 04 mai 2017 - 10:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la înţărcare până la sacrificare un porc trebuie să consume trei feluri de furaje combinate şi anume: unul de la înţărcare până la greutatea de 25-30 kg, de la 25 la 50-60 kg şi de la 50 la 100-110 kg. 

Structurile se schimbă, pentru că diferă cerinţele în substanţe nutritive ale porcilor şi ar fi neeconomic să furajăm un porc cu acelaşi fel de furaj combinat până la sacrificare.

Iată câteva sugestii privind reţetele de furaje pentru porci, recomandate de prof. Lavinia Ştef într-un articol publicat în revista Ferma!
Pentru perioada de la înţărcare la 25 kg cerinţele unui porc sunt următoarele:
EM (kcal/ kg ) - 3150-3200, PB 18 %, Ca 0,65 %, P 0,50 %, Lizină 0,95 %, metionină cistină 0,56 %. Pentru a asigura aceste valori una din structurile pe care le puteţi face, este formată din următoarele componente: porumb 61,8 %, orz 10 %, şrot de soia 15 %, şrot de floarea soarelui 7 %, făină de peşte 3 %, L lizină 0,2 %, Ca CO 3 1 % fosfat monocalcic 0,5 % , sare 0,5 % şi premix vitamino-mineral 1 %.

Furajare porci în finisare_b

Pentru prima perioadă de îngrăşare respectiv de la 25 la 50 de kg un porc trebuie să consume un furaj combinat cu următoarele caracteristici: EM 3050-3150 kcal / kg furaj, PB 16 %, Ca 0,65%, P 0,5 %. lizină 0,75 % metionină + cistină 0,5 %. Aceste condiţii de calitate pot fi asigurate de următoarele componente: porumb 64 %, orz 10 %, şrot de soia 13 % şrot de floarea soarelui 7 % făină de peste 3 % Ca CO 3 1 % fosfat monocalcic 0,5 %, sare 0,5 % premix vitamino-mineral 1 %.

Şi în final în ultima perioadă de îngrăşare 50-110 kg furajul combinat trebuie să aibă următoarele caracteristici: EM 3050-3150 kcal / kg furaj, PB 13 %, Ca 0,5 %, P 0,4 %, lizină 0,60 % metionină + cistină 0,43 %. Aceste condiţii de calitate pot fi asigurate de următoarea structură: porumb 65 % , orz 19 %, şrot de floarea soarelui 13 %, L lizină 0,2 % Ca CO3 0,8 %, fosfat monocalcic 0,5 % sare 0,5 % şi premix vitamino-mineral 1 %.

Întrucât cerinţele porcilor în aminoacizi sunt mici comparativ cu alte categorii, aşa după cum se poate constata, acestea se asigură foarte uşor prin componentele care se introduc în furajul combinat. Doar la categoria de la înţărcare la 25 kg şi în faza a doua de îngrăşare se înregistrează un deficit în lizină care se poate acoperi prin introducerea în structura furajului combinat a 0,2 % L lizină.

Vizualizat: 8604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?