Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrana caprelor în lactaţie

Publicat: 12 iulie 2010 - 12:00
3 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cerinţele nutriţionale ale caprelor în lactaţie sunt cele mai ridicate cantitativ şi calitativ, faţă de celelalte perioade ale anului. Comparativ cu ultima lună de repaus mamar, în prima lună de alăptare cerinţele nutriţionale cresc de 0,5-1,2 ori pentru energie şi de 2-2,5 ori pentru proteine, în condiţiile în care capacitatea de a consuma furaj care să asigure acest necesar, rămâne scăzută.

Click pe poza pentru galerie!

După fătare, involuţia uterină la capră se realizează pe parcursul a circa trei săptămâni. Deşi, o dată cu involuţia aparatului genital, capacitatea de ingestie creşte rapid, capra nu poate ingera suficiente furaje pentru a satisface cerinţele fiziologice.

 

Compensarea deficitului de energie

În prima lună de lactaţie (februarie-martie), când caprele sunt încă în stabulaţie şi hrănirea depinde numai de crescător, furajarea cu aporturi insuficiente de energie şi/sau proteine are ca efect reducerea producţiei de lapte şi implicit a sporului mediu zilnic al iedului, deoarece până la vârsta de o lună acesta consumă puţine furaje şi le valorifică parţial.

Ştim că o capră care produce 3-4 litri de lapte pe zi elimină prin lapte 120-150 g grăsime, din care numai o parte provine din furajele ingerate zilnic. Prin urmare, în prima lună de lactaţie caprele folosesc rezervele corporale de grăsime şi foarte puţine proteine de rezervă. Spre deosebire de gestaţie, această mobilizare a grăsimii nu atrage riscul apariţiei cetonemiei.

Pentru compensarea deficitului de energie organismul caprelor poate recurge la metabolizarea unei cantităţi de grăsime, cu un randament de 70-75 la sută, care să acopere nevoile zilnice.

În lunile a doua şi a treia de lactaţie cerinţele nutriţionale cresc de 1,8-2,2 ori pentru energie, faţă de perioada de repaus mamar, în timp ce necesarul pentru proteină rămâne constant. Explicaţia constă în faptul că rezervele de grăsime se epuizează în prima lună, iar deficitul trebuie acoperit prin raţie.

 

Alcătuirea hranei

Conduita alimentaţiei caprelor în primele trei luni de lactaţie se bazează pe folosirea unui fân de leguminoase sau masă verde, cu o compoziţie floristică valoroasă din punct de vedere nutritiv şi un amestec de concentrate a cărui structură trebuie adaptată la producţia de lapte obţinută şi capacitatea de ingestie.

Spre exemplificare, prezint câteva raţii cu menţiunea că necesarul este stabilit după două sisteme: cel românesc publicat în Monitorul Oficial (MO 362/2003) şi cel francez prelucrat după normele INRA. În opinia mea, diferenţele pentru SU (substanţa uscată) şi UNL (unităţi nutritive lapte) dintre cele două sisteme provin din supradimensionarea sistemului românesc.

RAŢII FURAJERE PENTRU CAPRE DE 50 KG

 


Tabel raţii capreClick pe poza pentru galerie!


TABEL 4: STRUCTURA AMESTECULUI DE CONCENTRATE

Tabel concentrate capreClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 3365 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
anonim
|
08. 27, 2016. Saturday 20:25
leonghoticus,esti mai prost ca o capra
2.
da clic fraere
|
01. 23, 2013. Wednesday 21:55
da clic pe tabel ma fraere si incearca sa te mai cultivi si tu
1.
leonghoticus
|
04. 11, 2012. Wednesday 16:40
nu s evede nimik din furajele tabelului in schimb se vad normele si paranormele care nu intereseaza pe nimeni fie ca normele sant franceze fie ca sant romanesti nu sant vizibile si binenteles ca intentionat sant puse asa !
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?