Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Herghelia Beclean, casa Lipiţanului negru

Publicat: 18 martie 2010 - 15:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În anul 1955 a fost înfiinţat la Beclean un depozit de armăsari sub denumirea "Ferma de Elită de Armăsari de Montă Publică". În timp, aceasta a avut diverse titulaturi, a fost la un moment dat chiar fermă în cadrul IAS-ului.

Click pe poza pentru galerie!

În anul 1971, ferma a trecut în administrarea Centrului Republican pentru Creşterea şi Calificarea Cailor de Rasă Bucureşti, fiind înfiinţat Depozitul de Armăsari ca unitate de sine stătătoare. Abia din anul 1985, atunci când s-a început formarea rasei Semigreu românesc, depozitul a primit titulatura de herghelie. Din anul 2002, odată cu reorganizarea Regiei Autonome a Cailor de Rasă, herghelia Beclean a trecut în subordinea Direcţiei Silvice Bistriţa.

Acum, în herghelia Beclean se cresc două rase: Lipiţanul negru şi Semigreul românesc. Efectivul total este de 327 de cai (dacă îl socotim şi pe primul mânz de anul acesta), din care 125 Lipiţan şi restul Semigreu. Dintre aceştia, 147 sunt armăsari de montă publică (din care 107 sunt în teritoriu), 5 armăsari pepinieri, 25 de iepe mamă Lipiţan şi 35 de iepe mamă Semigreu.

 

Lipiţanul negru

Rasa Lipiţan, celebră în lumea întreagă, s-a format în peninsula Istria, de pe teritoriul fostei Iugoslavii. Este o rasa veche, ale cărei baze au fost puse încă din anul 1580, odată cu înfiinţarea hergheliei Lipizza de către Karl Steiermark al-III-lea. Rasa Lipiţan este recunoscută mai ales pentru culoarea albă, însă la Beclean se creşte Lipiţanul de culoare neagră, o linie mult mai rară şi mai valoroasă.

Cu această varietate de culoare s-a pornit încă de la înfiinţarea hergheliei, iar acum aproape tot efectivul de Lipiţan este de culoare neagră. Mai sunt doar câteva exemplare de culoare albă şi numai câteva roib sau murg.

Traian Lăpuşte (foto), directorul hergheliei, se mândreşte cu faptul că s-a reuşit obţinerea de exemplare de culoare neagră chiar şi din linia Incitato, linie a cărei origine porneşte din Beclean, contele Bethlen fiind cel care, în anul 1802, a trimis, în Ungaria, un armăsar care a stat la baza formării celei de-a VIII-a linii din rasa Lipiţan.

Din linia Incitato există acum în herghelia Beclean două exemplare negre, un armăsar şi o iapă. În herghelie, toţi armăsarii pepinieri din rasa Lipiţan sunt negri, cu excepţia celui din linia Incitato care are o culoare sur-vânăt, specifică liniei Incitato. Lipiţanul este un cal nobil, uşor de dresat şi este folosit la călărie şi tracţiune uşoară.

 

Semigreul românesc

Cealaltă rasă crescută la Beclean şi care s-a format de fapt în această herghelie, este Semigreul românesc. Această rasă a fost gândită pentru zona Ardealului, să nu fie nici greu, de talia Ardenezului, şi nici uşor ca şi Lipiţanul. Pentru zona colinară, această rasă merge cel mai bine pentru tracţiune, aşa cum spune Traian Lăpuşte: „este blând ca şi ardeleanul”.

Rasa Semigreu românesc a fost creată din încrucişarea de armăsari din rasa Ardenez cu iepe Lipiţan şi cu infuzii de sânge de Trăpaş din sud. Acum rasa este stabilizată, iar exemplarele provenite din Semigreu românesc se recunosc în oricare „starvă” de cai din judeţele în care se găsesc armăsari pepinieri de la herghelia Beclean, această rasă fiind folosită timp de mai bine de 20 de ani pentru ameliorarea populaţiei locale de cabaline.

 

Baza furajeră

Pentru asigurarea furajelor necesare, herghelia dispune de 214 ha, din care cca. 100 ha este teren arabil, iar restul păşune şi fâneaţă. Suprafaţa este insuficientă dar, cu ajutorul amendamentelor şi îngrăşămintelor chimice, se obţin producţii relativ bune. Pentru păşunatul raţional este folosit gardul electric şi, în acest mod, nu rămâne nici un colţ de teren nefolosit.

Herghelia este totuşi nevoită să cumpere triticale şi orz. Anul acesta a crescut suprafaţa cultivată cu lucernă. Pe lângă cele 25 ha aflate în anul trei de cultură şi cele 10 ha de triticale care sunt deja în cultură, vor fi înfiinţate alte 34 ha de lucerniere şi 40 ha vor fi cultivate cu ovăz.

 

Bani din agrement

Este greu de întreţinut financiar un efectiv atât de mare de cabaline. Tocmai de aceea, de câţiva ani, la herghelia Beclean se încearcă, prin activităţi de turism şi agrement, atragerea de fonduri suplimentare. Aici funcţionează o clădire nouă în regim de minihotel, în care este asigurată cazarea şi masa celor interesaţi, iar pentru agrement se poate face călărie, plimbare cu trăsura, precum şi vizitarea hergheliei.

Pentru călărie, se pretează ambele rase. Semigreul este cuminte şi liniştit, iar pentru experţi armăsarii Lipiţan pot oferi senzaţii tari. O oră de călărie costă 15 lei, o sumă rezonabilă, faţă de preţurile practicate la alte herghelii.

Traian Lăpuşte ne spunea chiar că în duminica precedentă (n.r. 18 februarie) nu au avut suficiente şei, tocmai de aceea au mai cumpărat încă şase bucăţi. Îmbucurător este faptul că vin foarte mulţi copii, tocmai de aceea se vor achiziţiona şi doi ponei de la Lucina.

Tot aici se pot închiria trăsuri pentru plimbare şi chiar pentru nuntă. Herghelia are acum patru trăsuri, din care una pentru nunţi, echipată cu coviltir, care poate fi închiriată cu „ziua” pentru numai câteva sute de lei.

 

Campioni la atelaje

O altă latură a activităţilor desfăşurate la herghelia Beclean este cea sportivă. Anul trecut, echipa de atelaje a hergheliei s-a clasat constant în primele cinci locuri, la toate cele trei etape ale campionatului naţional la care a participat.

Directorul Lăpuşte este optimist şi speră că anul acesta se vor menţine în top, mai ales că acum au în echipă un driver care a fost de patru ori campion naţional. La Beclean se va organiza şi o etapă naţională a concursului de atelaje, în perioada 1-2 iunie.

Acum se află în pregătire 10 iepe de călărie pentru Parcul Naţional Munţii Rodnei, unde Direcţia Silvică Bistriţa vrea să organizeze excursii şi acţiuni de patrulare călare.

În ceea ce priveşte viitorul hergheliei, domnul Traian Lăpuşte consideră că va urma o restrângere a efectivelor, mai ales a celor de Semigreu românesc, deoarece această rasă nu se mai cere. Probabil, la fel ca în ţările vestice, calul va deveni un articol de agrement, de lux, tot mai puţin folosit pentru muncă; eventual, va continua să fie folosit în ferme ecologice.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 1998 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
FRUMOS,FRUMOS,FRUMOS
|
03. 18, 2010. Thursday 10:22
Da intr-adevar e de gandit aici si asupra perspectivelor de viitor care le ofera . Trebuie sa scrieti si despre herghelia Mangalia "casa" pur sangelui arab!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?