Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Heatime, soluţia modernă pentru depistarea căldurilor la vaci

Publicat: 26 august 2009 - 00:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Depistarea căldurilor şi a momentului optim pentru însămânţarea artificială constituie unele dintre problemele cel mai dificil de rezolvat în fermele de vaci. Durata şi intensitatea căldurilor este mult mai redusă în prezent, comparativ cu 15-20 de ani în urmă, datorită sistemelor intensive de creştere (întreţinere) şi a progresului genetic, care au determinat o ultraspecializare a vacilor de lapte.

Click pe poza pentru galerie!

Metoda clasică de depistare a căldurilor o constituie “observarea” vacilor, însă aproximativ 50% sau chiar un procent mai ridicat dintre vaci “intră în călduri” între orele 22 şi 6. Pierderea unui ciclu de călduri înseamnă costuri despre care s-a vorbit de nenumărate ori.


Heatime, un sistem inovativ

Soluţia cea mai modernă în acest moment o constituie Heatime - sistemul inovativ pentru detecţia căldurilor utilizat pe scară din ce în ce mai mare în majoritatea ţărilor cu zootehnie avansată (Danemarca, Israel, Olanda, SUA, Canada, Anglia, Franţa, Germania, Suedia, Italia, Irlanda etc.) şi nu numai, atât în fermele de vaci de lapte cât şi în fermele de bovine din rasele de carne sau în fermele de bubaline.

Aparat completClick pe poza pentru galerie!

Heatime monitorizează 24 de ore din 24 numărul de paşi, precum şi activitatea motorie şi nervoasă, fiind considerat astfel succesorul pedometrelor. Prin utilizarea Heatime, rata depistării căldurilor este de aproximativ 90%.
Sistemul Heatime este uşor de montat şi extrem de simplu de utilizat.

Nu necesită condiţii speciale sau cunostinţe de specialitate, nu trebuie calibrat, poate fi montat în sala de muls, în grajd sau pe păşune, în adăpostul pentru viţele etc., informaţiile oferite fiind accesibile pentru toţi angajaţii fermei.


Componente

Unitate centralaClick pe poza pentru galerie!

Unitatea centrală: oferă informaţiile pe un monitor. Poate fi instalată în orice loc al grajdului, de preferat într-o zonă accesibilă şi vizibilă. În momentul în care sistemul a depistat vaci în călduri, avertizarea se realizează sonor şi luminos, cu ajutorul unei lămpi care emite o lumină roşie, vizibilă de la distanţă mare.

Informaţiile afişate pe monitorul unităţii centrale sunt foarte variate: identificarea vacilor în călduri, intensitatea căldurilor, momentul în care vacile au fost în călduri (ore, zile), vacile fără călduri în ultimele 30 de zile, respectiv 60 de zile, un scurt istoric legat de numărul şi durata ciclurilor pentru fiecare vacă în parte, vaci neidentificate etc. Toate aceste informaţii pot fi trimise şi prin sms la maxim 5 numere de telefon diferite. Unitatea centrală poate fi legată la o poartă de selecţie, care permite “izolarea” vacilor care urmează a fi însămânţate.

AntenaClick pe poza pentru galerie!

Antena: trebuie amplasată în acele locuri în care vacile trec de cel puţin două ori pe zi (intrarea sau ieşirea din sala de muls, deasupra unei adapători, ieşirea din padoc etc.). Unitatea centrală suportă maxim 4 antene.

Colier simpluClick pe poza pentru galerie!

Colierele: se montează la gâtul vacilor şi conţin transponderele. O unitate centrală suportă maxim 600 de coliere.


Principiul de funcţionare

Fiecare transponder conţine în interior 12 celule, care colectează şi stochează informaţii pentru 2 ore. În momentul în care vaca se află în apropierea antenei, transponderul trimite pachetul de informaţii stocat, care apoi ajunge mai departe prin intermediul antenei, la unitatea centrală. Sistemul Heatime utilizează tehnologia infraroşu, fiind astfel superior celorlalte sisteme existente în acest moment. Tehnologia infraroşu nu creează interferenţe cu alte sisteme sau cu tehnologia radio.


Logo MilklineClick pe poza pentru galerie!

AVANTAJE HEATIME
  • reduce service-perioada;
  • îmbunătăţeşte rata fertilităţii,
  • reduce costurile cu materialul seminal;
  • reduce timpul necesar identificării - “observării” vacilor în călduri;
  • identifică vacile cu cicluri neregulate;
  • identifică vacile cu călduri şterse şi vacile bolnave;
  • reduce calving intervalul;
  • şi, nu în ultimul rând, creşte profitul în fermă!


DISPONIBILITATE ŞI CONTACT

Heatime-este un produs al   Logo MilklineClick pe poza pentru galerie!   (www.milkline.com).
În România Heatime este disponibil prin SC DaNutrition SA şi SC DaMuls SRL (reprezentant oficial în România).
Detalii la telefon: 0729894525, web: www.danutrition.ro


Vizualizat: 2425 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!