Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gunoiul de grajd, între deșeu și materie primă

Publicat: 11 februarie 2022 - 17:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Criza energetică ar trebui să fie argument pentru o mai bună gestionare a gunoiului de grajd. Ceea ce pentru mulți este un deșeu care dă bătăi de cap, poate fi o importantă sursă de economii şi de venituri!

Reglementările în vigoare, în special Programul de Acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nutrienți proveniți din surse agricole (PA) instituie măsuri obligatorii pentru toți crescătorii de animale, fermieri sau simpli gospodari.

 

ÎNTRE POLUARE ŞI ÎNGRĂŞĂMÂNT


Este un adevăr de necontestat că gunoiul de grajd lăsat la voia întâmplării constituie o importantă sursă de poluare cu compuși de azot a apelor subterane și de suprafață, cu toate consecințele ce decurg de aici. Pentru rezolvarea acestei probleme, au fost instituite măsuri obligatorii referitoare la colectarea gunoiului de grajd pe platforme separate, unde este compostat în siguranță.

După încheierea procesului de fermentare, gunoiul devine un îngrășământ organic de primă calitate, dar cu condiția ca fermentarea să se realizeze corect și complet. Lucru care, după cum arată un studiu realizat la nivel european, nu se petrece adesea. Rezultatul utilizării unui compost insuficient fermentat este creșterea acidității solului și poluarea apelor.

gunoi de grajd 01_b 

5 UTILIZĂRI ALE GUNOIULUI


1. Utilizarea îngrășămintelor organice obținute din gunoiul de grajd rezolvă problema eliminării deșeurilor.

2. Din îngrăşămintele organice se obţin fertilizanți de foarte bună calitate la prețuri foarte mici sau chiar gratis.

3. Gunoiul proaspăt de grajd, tratat cu ajutorul tehnologiilor moderne poate deveni mraniță în doar câteva săptămâni, în loc de 5-6 luni, cu ajutorul unor fermenți speciali.

4. În timpul fermentării, biogazul emanat poate fi captat și utilizat atât pentru producerea de energie electrică, cât și drept combustibil pentru unele vehicule sau centrale termice.

5. În timpul procesului de fermentare se degajă căldură care poate fi folosită pentru încălzirea clădirilor sau a serelor.

gunoi de grajd 03_b

 

BACIU A DOVEDIT CĂ SE POATE!


Alexandru Baciu este un binecunoscut fermier din sudul țării. Afacerea sa s-a dezvoltat constant, de-a lungul anilor. În urmă cu trei ani, în ferma sa zootehnică a instalat o centrală de producție a biogazului. A cumpărat utilajele din Italia.

„Principalul meu obiectiv, la vremea aceea, a fost să scap de problema gunoiului de grajd. Platforma de colectare se află la 19 km de fermă. Era greu și costisitor să car gunoiul. Atunci m-am gândit să cumpăr instalația”, povestește fermierul.

Costurile investiţiei s-au ridicat la 3,5 milioane euro. Dar a meritat: problema gunoiului de grajd a fost rezolvată în totalitate. Zilnic, centrala transformă trei tone de bălegar în îngrășăminte și în curent electric. Mai exact, 635 kWh, consumul unui orășel. Curentul este debitat în rețelele electrice ale unor furnizori naționali. Centrala mai dispune și de un schimbător de căldură, care ar putea asigura încălzirea în fermă sau a unor sere.

gunoi de grajd 02_b

 

BIOGAZ FĂRĂ CERTIFICATE VERZI


Din păcate, mulțumirea lui Alexandru Baciu se oprește la faptul că a rezolvat problema bălegarului. Deși s-ar fi așteptat la mult mai mult...

„Din păcate, legislația de la noi are încă multe lacune. Pentru că debitez energie în sistem, nu am voie să consum de la propria mea centrală. Și pentru ceea ce consum din rețea plătesc dublu față de ceea ce primesc pentru ce debitez. Ar fi trebuit să primesc certificate verzi pentru centrală, numai că mi s-a spus că s-au terminat. Pur și simplu!”.

Criza energetică a generat o creștere spectaculoasă a prețului gazelor și al energiei electrice, lucru care se reflectă și în scumpirea îngrășămintelor chimice, puternic energofage. Dar ele pot fi înlocuite foarte bine cu îngrășămintele organice!

Alexandru Baciu despre gunoiul de grajd_b

Se fac tot felul de strategii referitoare la energii verzi, energii regenerabile. Se vorbește despre eoliene, panouri foto-voltaice etc., dar nimic despre biogaz. Ori, asta este adevărata energie regenerabilă și verde! ALEXANDRU BACIU, fermier Călăraşi

 

ECOLOGIC ŞI UŞOR DE OBŢINUT

Pe lângă faptul că îngrășămintele organice sunt la îndemână, ele pot fi obținute „pe lângă casă”, cu costuri minimale. Rezultatele folosirii lor sunt comparabile cu cele ale utilizării fertilizanților chimici. În plus, sunt o condiție de bază a certificării culturilor ecologice, atât de încurajate de noile orientări din UE.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

SCDCOC Caransebeș

Vizualizat: 2370 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?