Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Grosierele: aşternut sau hrană pentru animale?

Publicat: 16 noiembrie 2017 - 00:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O categorie de furaje administrate de regulă în alimentaţia rumegătoarelor în perioada de stabulaţie sunt grosierele. Şi nu ne referim doar la paie, folosite de regulă ca aşternut, ci şi la cocenii de porumb sau ciocălăii şi vrejii de leguminoase.

Aportul nutritiv al furajelor din această categorie (tabel), la un conţinut de circa 85% SU, poate fi apreciat moderat energetic (0,3-0,4 UN/kg), sărac în proteină (3 g PD la paie, 18 g PD la coceni şi 35 g PD la vreji /kg) şi bogat în celuloză brută (37-42%, din care lignină 9-12%). De asemenea, digestibilitatea substanţei organice din furajele grosiere este sub 50%. În ceea ce priveşte partea minerală, conţinutul este scăzut în P, moderat în Ca (2-4 g/kg), respectiv ridicat în săruri de siliciu.
Întrucât valorificarea digestivă a substanţelor nutritive din furajele grosiere este redusă, trebuiesc găsite modalităţi prin care această valorificare să crească, şi astfel aceste nutreţuri să devină un component obişnuit al raţiilor furajere destinate rumegătoarelor.
Până în prezent prepararea nutreţurilor voluminoase celulozice s-a efectuat în principal prin metode mecanice şi chimice, în viitor se aşteaptă extinderea proceselor de tip biotehnologic.

Vaci_b

Metode uzuale de preparare
• Prelucrarea mecanică se execută în scopul facilitării travaliului digestiv al animalelor (prehensiune, masticaţie, digestie), precum şi pentru prepararea şi manipularea furajelor.
Cele mai la îndemână metode de prelucrare mecanică sunt:
- mărunţirea (măcinarea) furajelor se efectuează cu mori specifice fibroaselor, iar mărimea predominantă a particulelor furajere este sub 10 mm;
- tocarea se efectuează cu combine sau tocători, iar mărimea obişnuită a particulelor furajere este de 10-60 mm;
- defibrarea se practică de regulă concomitent cu tocarea şi are ca efect sfâşierea în lung a cuticulei silicoase de la tulpinile de coceni de porumb;
- zdrobirea se efectuează în cazul ciocălăilor sau a ştiuleţilor de porumb, când se intervine cu utilaje specifice (zdrobitoare).
• Prepararea prin hidratare are ca efect înmuierea părţilor dure ale grosierelor, spălarea prafului şi a agenţilor de infestare (spori, miceţi), favorizând procesele fermentative.
Hidratarea se poate efectua cu apă rece sau caldă (opărire), prin stropire sau înmuiere cu soluţii nutritive cum ar fi: saramurarea (se prepară o soluţie de 1-2% sare şi se umectează cu 200-300 l/tona de nutreţ grosier); melasarea (se prepară o soluţie de 2-4% melasă şi se foloseşte 200-300 l/tona de nutreţ).
• Metoda fermentării asigură condiţii de producere, în masa furajelor grosiere, a proceselor fermentative favorabile, prin care se asigură creşterea nivelului de consumabilitate, a digestibilităţii şi a valorii nutritive a acestor nutreţuri. Fermentarea poate fi dirijată sau nedirijată, aceasta din urmă fiind mai la îndemâna fermierilor.
• Fermentarea nedirijată provoacă în masa furajelor o uşoară fermentaţie alcoolică şi lactică prin activitatea drojdiilor sălbatice şi a bacteriilor din mediul ambiant. Fermentarea se produce prin inhibarea dezvoltării bacteriilor termofile şi prin asigurarea condiţiilor de înmulţire a bacteriilor lactice, obţinându-se, prin mărunţirea grosierelor, eliminarea aerului (prin tasare uşoară) şi introducerea unor componente bogate în glucide uşor fermentescibile (melasă, tăiţei de sfeclă, borhoturi lichide, amidon, bostănoase, tuberculifere, făinuri de cereale).
• Prepararea prin însilozare permite utilizarea grosierelor în hrana animalelor datorită efectului de îmbunătăţire a palatabilităţii, a indicilor de consum, a eficienţei în furajare, precum şi datorită posibilităţilor mecanice de preparare a acestora.
Variantele de procesare sunt diverse:
- însilozarea cu furaje verzi - pentru suculenţa lor se poate folosi porumbul verde, coletul şi frunzele de sfeclă, lucerna verde etc. Însilozarea se face alternând straturi de 40-60 cm de nutreţ verde cu 20-30 cm paie, care se supun tasării;
- însilozarea în amestec cu borhoturile, îndeosebi cu tăiţei de sfeclă proaspeţi, în proporţie de 2-3/1 (borhot / grosiere), care de asemenea se supun tasării.
• Prepararea prin amestecare - asocierea diferitelor componente furajere, realizând structuri complexe de amestecuri furajere unice (AFU). O astfel de structură, destinată tineretului taurin supus îngrăşării, se poate alcătui din ciocălăi de porumb (40-50%), fibroase (20%), concentrate (20-25% - pastă de cereale, gozuri) cu uree (2%) şi preparate minerale (3%). Toate componentele se mărunţesc în mori şi se supun omogenizării în remorci de tip amestecător.

RECOMANDĂRI PRIVIND UTILIZAREA GROSIERELOR
Aportul azotat redus, asigurarea în principal a unei energii de tip caloric şi rolul de balast al raţiilor limitează mult utilizarea grosierelor în hrana animalelor. În prezent, pentru această categorie furajeră se fac următoarele recomandări:
- la vacile de lapte, în perioada de vară, pentru asigurarea valorilor de încărcare digestivă se administrează 1-2 kg nutreţuri grosiere; în stabulaţie la vacile cu producţii anuale de până la 3000-3500 l lapte, doar în faza descendentă a curbei de lactaţie, se pot da 3-5 kg, respectiv până la 25% din structura raţiei;
- la tineretul taurin supus îngrăşării, în sistem semiintensiv, dar mai ales extensiv, grosierele (de preferinţă ciocălăii de porumb) pot să participe în proporţie de până la 30-40% în structura amestecului furajer unic (AFU);
- la ovinele adulte se pot valorifica cu precădere vrejii de leguminoase în cantităţi de 1-1,5 kg/zi, în prima parte a gestaţiei şi în lactaţie;
- la tineretul ovin supus îngrăşării, în sistem semiintensiv, vrejii de leguminoase se pot administra în cantităţi de 0,5-1,0 kg.


CARACTERISTICILE NUTRITIVE ALE UNOR NUTREŢURI GROSIERE

 Tab vaci_b

Legendă:
SU - substanţă uscată
UNL - unităţi nutritive lapte;
UNC - unităţi nutritive lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei.
USV- unitatea de saţietate vaci;
UST - unităţi de saţietate pentru tineret taurin;
USO - valoarea de saţietate a nutreţurilor de volum.

Articol publicat in revista Ferma nr. 17/200 (editia 1-14 octombrie)

Vizualizat: 3941 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?