Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gripa aviară s-a întors în ţară

Publicat: 28 februarie 2020 - 13:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

”O nenorocire nu vine niciodată singură”, e o vorbă din popor.

Transpusă în limbaj sanitar-veterinar, zicala aceasta ar suna aşa: ”O epizootie e urmată de o altă epizootie” şi ar avea acoperire în realitate, fiindcă după Pesta Porcină Africană (PPA), care face ravagii din 2018, iată că la început de an a scos „colţii” în România şi Gripa aviară. În 16 ianuarie 2020, ANSVSA a comunicat că rezultatele de laborator au confirmat prezenţa virusului H5N8 într-o fermă avicolă din localitatea Seini, judeţul Maramureş.

Gripa aviară s-a întors în ţară_b

Autorităţile sanitar-veterinare româneşti erau deja în alertă, după ce Comisia Europeană anunţase în 9 ianuarie a.c. existenţa mai multor focare de gripă aviară în Polonia. Având în vedere prevederile legislaţiei europene în vigoare, în baza principiului precauţiunii, ANSVSA a dispus imediat aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în ţara noastră. În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia. Totodată, crescătorii de păsări au fost informaţi despre situaţia epidemiologică anterior menţionată apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate. ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii sau unde sunt obţinute ouă pentru incubaţie, în unităţile care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României. Pe de altă parte, serviciile veterinare din Polonia au oferit asigurări părţii române că au fost aplicate toate măsurile legale şi că din zonele supuse restricţiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din păsăre.

Virusul vine cu camionul

În ciuda măsurilor luate de ANSVSA, gripa aviară a lovit, câteva zile mai târziu, în nordul ţării. În comunicatul din 14 ianuarie, agenţia a anunţat diagnosticarea, într-o exploataţie comercială de găini ouătoare din judeţul Maramureş, a gripei aviare, boală care evoluează în mai multe ţări europene. Patru zile mai târziu, a fost comunicată depistarea unui focar secundar la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă unde a fost diagnosticat focarul primar. Din ancheta epidemiologică, efectuată de către DSVSA Maramureş, a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor.

Gripa aviară s-a întors în ţară_b

Carne infestată provenită din Ungaria

În aceeaşi zi, Comisia Europeană a notificat România, dar şi Austria, Croaţia, Italia, Olanda, Republica Cehă şi Slovenia privind livrările de produse din carne de pasăre provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie, din cauza evoluţiei gripei aviare cu tipul H5N8.
În notificare era precizat că în perioada 04-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie. Reprezentanţii DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfăşurate în cele trei unităţi din judeţ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinaţie, fiind distribuite în 26 de judeţe: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor. Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judeţene din cele 26 de judeţe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător. Acţiunea de verificare şi de retragere a cărnii de curcan de la raft, aflată în lista de distribuţie, s-a finalizat. Cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 1622 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?