Pe 17 ianuarie 2020 a fost confirmat un al doilea focar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă din oraşul Seini, jud. Maramureş, unde a fost diagnosticat focarul primar, în 14 ianuarie 2020.
Peste 22.500 de păsări au fost ucise şi incinerate în al doilea focar de gripă aviară. Ancheta epidemiologică efectuată de DSVSA Maramureş a relevat cele două ferme utilizau acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor.
Pe platforma respectivă sunt 8 ferme de păsări şi o fermă de suine.
Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în tot judeţul Maramureş există 12 ferme comerciale de găini ouătoare (din care patru sunt membre UCPR).
Potrivit datelor MADR, efectivul total de găini ouătoare din Maramureş este de cca. 190.000 de capete (2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare. Transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, precizează ANSVSA.
Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) avertizează asupra extinderii cu repeziciune a gripei aviare şi cere iniţierea în România a unui program de cercetare pentru monitorizarea evoluţiei genetice a tulpinilor circulante/izolate la noi în ţară, prin investigarea în focare a tuturor speciilor aviare susceptibile, nu numai a celei afectate şi investigarea subiecţilor umani din sau în contact cu focarul.
ASAS precizează că deşi cazuri de transmitere a virusului aviar H5N8 la om nu au fost semnalate, un studiu din 2017 demonstrează că o singură substituţie genică ar putea spori semnificativ patogenitatea acestor virusuri pentru mamifere şi că posibilitatea ca un virus H5N8 să poată infecta oamenii în viitor nu poate fi exclusă.
Preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a declarat, citat de Agerpres, că primă măsură care trebuia luată era „oprirea, sub orice formă, a importurilor de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp”.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reuşit să recupereze şi să distrugă doar 38 kg de carne de curcan din peste 17.000 de kg de carne importate din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie din cauza evoluţiei gripei aviare cu tipul H5N8. Miile de kilograme de carne suspectată a fi infestată cu gripă aviară au ajuns în magazine din 26 de judeţe din România.
Comisia Europeană a notificat România, pe 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre din zonele cu gripă aviară din Ungaria. DSVSA Bihor a descoperit că trei unităţi autorizate din judeţ au importat, în perioada 4 - 11 ianuarie 2020, 17.065 kg de carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie.
Din 3.336 kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion) care mai erau în termenul de valabilitate la momentul notificării, ANSVSA a reţinut şi netralizat 38,45 kg.
ANSVSA precizează că, în martie 2018, EFSA a precizat că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de virusul A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).
Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)