Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gripa aviară mai ucide 22.000 de găini în Maramureş

Publicat: 05 martie 2020 - 11:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 17 ianuarie 2020 a fost confirmat un al doilea focar de gripă aviară, cu acelaşi subtip (H5N8), la o altă fermă comercială de găini ouătoare, situată pe aceeaşi platformă din oraşul Seini, jud. Maramureş, unde a fost diagnosticat focarul primar, în 14 ianuarie 2020.

Gaini_b

Peste 22.500 de păsări au fost ucise şi incinerate în al doilea focar de gripă aviară. Ancheta epidemiologică efectuată de DSVSA Maramureş a relevat cele două ferme utilizau acelaşi mijloc de transport al dejecţiilor.
Pe platforma respectivă sunt 8 ferme de păsări şi o fermă de suine.
Potrivit Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), în tot judeţul Maramureş există 12 ferme comerciale de găini ouătoare (din care patru sunt membre UCPR).
Potrivit datelor MADR, efectivul total de găini ouătoare din Maramureş este de cca. 190.000 de capete (2,1% din totalul de găini existente în fermele comerciale şi 0,6% din totalul găinilor existente în România).
Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare. Transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, precizează ANSVSA.

Avertismentul ASAS

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) avertizează asupra extinderii cu repeziciune a gripei aviare şi cere iniţierea în România a unui program de cercetare pentru monitorizarea evoluţiei genetice a tulpinilor circulante/izolate la noi în ţară, prin investigarea în focare a tuturor speciilor aviare susceptibile, nu numai a celei afectate şi investigarea subiecţilor umani din sau în contact cu focarul.
ASAS precizează că deşi cazuri de transmitere a virusului aviar H5N8 la om nu au fost semnalate, un studiu din 2017 demonstrează că o singură substituţie genică ar putea spori semnificativ patogenitatea acestor virusuri pentru mamifere şi că posibilitatea ca un virus H5N8 să poată infecta oamenii în viitor nu poate fi exclusă.
Preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, a declarat, citat de Agerpres, că primă măsură care trebuia luată era „oprirea, sub orice formă, a importurilor de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp”.

17 tone de carne din Ungaria, vândute în România!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reuşit să recupereze şi să distrugă doar 38 kg de carne de curcan din peste 17.000 de kg de carne importate din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricţie din cauza evoluţiei gripei aviare cu tipul H5N8. Miile de kilograme de carne suspectată a fi infestată cu gripă aviară au ajuns în magazine din 26 de judeţe din România.
Comisia Europeană a notificat România, pe 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre din zonele cu gripă aviară din Ungaria. DSVSA Bihor a descoperit că trei unităţi autorizate din judeţ au importat, în perioada 4 - 11 ianuarie 2020, 17.065 kg de carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie.
Din 3.336 kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion) care mai erau în termenul de valabilitate la momentul notificării, ANSVSA a reţinut şi netralizat 38,45 kg.
ANSVSA precizează că, în martie 2018, EFSA a precizat că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de virusul A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 1356 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?