Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Greutatea vie a vițelelor de reproducție

Publicat: 12 noiembrie 2016 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Însușirea principală care determină economicitatea creșterii vițelelor de reproducție este greutatea vie a acestora. 

Într-un număr anterior al revistei am discutat despre influența vârstei la prima fătare a vițelelor asupra economicității fermei, dar acum ne vom ocupa de greutatea pe care vițelele trebuie să o aibă în momentul primei fătări. Vom vedea că acest factor este crucial atât pentru animal, cât mai ales pentru productivitatea ulterioară a acestuia și ,bineînțeles, asupra eficienței economice a fermei.
Pentru a produce lapte la potențialul său genetic, vițeaua trebuie crescută astfel încât să realizeze cea mai mare parte a creșterii scheletului și a musculaturii înainte de prima fătare și să atingă un nivel al condiției corporale care să îi permită utilizarea unor rezerve corporale în prima parte a lactației, atunci când se află în balanță energetică negativă.
Din punct de vedere al producției de lapte realizate pe prima lactație, dar și pe întreaga viață productivă, greutatea vie pe care o are vițeaua la prima fătare este mai importantă decât vârsta la prima fătare.

Greutatea optimă la momentul reproducției și înainte de fătare
Atunci când sunt admise la reproducție, vițelele trebuie să aibă o greutate vie de minim 60% din greutatea vie a vacilor adulte. De exemplu, dacă greutatea medie a vacilor din fermă este de 600 kg, atunci la admiterea vițelelor la reproducție, acestea ar trebui să aibă o greutate de 360 kg.
Dacă este vorba de rasa Bălțată românească, la care vițelele vor fi admise la reproducție la vârsta de 18 luni (550 zile), atunci acestea trebuie să realizeze pe perioada creșterii un spor mediu zilnic de minim 0,6 kg. Dacă vorbim despre rasa Holstein-Friză (Bălțată cu negru românească), care este mai precoce și se admite la reproducție la vârsta de 15 luni (457 zile) pentru a făta la vârsta de 24 luni, atunci sporul mediu zilnic de realizat în perioada de creștere de către vițele trebuie să fie de minim 0,7 kg.
Înainte de fătare, junincile trebuie să atingă aproximativ 85% din greutatea vie a animalelor adulte. Pentru exemplul nostru (600 kg greutate vie la adult), greutatea junincilor înainte de fătare trebuie să fie de minim 510 kg. De remarcat faptul că în fermele cu producții ridicate de lapte (minim 10.000 litri/an/vacă), greutatea junincilor înainte de fătare este mai mare și atinge 90-95% din greutatea vacilor adulte.

Spor în greutate înseamnă spor de productivitate
Cercetătorii americani au demonstrat că fiecare creștere a sporului mediu zilnic cu 50 g va avea ca efect creșterea producției de lapte pe prima lactație cu 70 kg. Să vedem ce înseamnă acest lucru. Dacă avem o vițea de rasă Holstein-Friză, care se naște cu greutatea de 35 kg și va fi inseminată la vârsta de 15 luni la greutatea de 355 kg, înseamnă că a realizat pe perioada creșterii un spor mediu zilnic de 0,7 kg. Dacă, după ce rămâne gestantă, juninca va crește cu o viteză de 0,57 kg/zi, atunci la fătare va realiza o greutate de 517 kg, adică 86% din greutatea de adult (600 kg). Deci, de la naștere până la fătare sporul total de creștere al vițelei este de 482 kg. Ceea ce înseamnă un spor mediu zilnic de 0,65 kg.
Dacă realizăm un plan de creștere în care vițeaua să aibă o viteză medie de creștere de 0,7 kg/zi pe întreaga perioadă, atunci la fătare aceasta va cântări 554 kg, adică 92% din greutatea de adult. Această diferență de greutate de 37 kg de la 517 kg la 554 kg va asigura sporul de producție menționat pe prima lactație, adică aproximativ 2 kg de lapte mai mult pentru fiecare kilogram de spor în greutate. Rămâne decizia fiecărui fermier să investească sau nu mai mult în creșterea vițelelor, pentru ca acestea să producă mai mult lapte în prima lactație.
Atenție! Dacă vițelele subponderale la prima fătare nu vor produce la potențialul lor, nu înseamnă că vițelele supraponderale vor produce mai mult lapte.

 

IMPACTUL ÎNGRĂȘĂRII ASUPRA PRODUCȚIEI ȘI REPRODUCȚIEI VIȚELELOR
Creșterea prea rapidă a vițelelor, la viteze de peste 0,8 kg/zi, mai ales în perioada de dinainte de maturitatea sexuală, pot provoca probleme de fertilitate și/sau de productivitate. Rațiile prea bogate în energie în perioada de creștere a vițelelor prepuberale va determina depunerea de grăsime în defavoarea creșterii masei musculare, precum și depunerea de grăsime în uger în detrimentul țesutului glandular secretor. Mai mult, supraîngrășarea junincilor în ultima perioadă de gestație poate determina creșterea exagerată a fătului, ceea ce duce la fătări distocice. Ce putem face? Dacă observăm că vițelele au crescut prea repede și ating greutatea de admitere la reproducție, atunci ele se pot insemina înainte de a atinge vârsta planificată (15 luni pentru Holstein-Friză și 18 luni pentru Bălțată românească și Brună). Astfel se poate reduce impactul negativ al îngrășării asupra producției și reproducției vițelelor.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 19 (180) din 1-15 noiembrie 2016

Vizualizat: 713 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?