Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Greşeli de evitat la monta caprinelor

Publicat: 04 octombrie 2021 - 13:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un sezon de reproducţie bine organizat, în perioada de toamnă, este garanţia obţinerii unei producţii bune de lapte la caprele mame după fătare, dar mai ales a unei generaţii de iezi mai valoroasă decât precedenta.

Înainte de a descrie diversele situaţii întâlnite în ferme, menţionez că este absolut necesară ţinerea unei evidenţe exacte a montelor şi a fătărilor. Pentru aceasta, toate animalele (capre şi ţapi) trebuie identificate prin crotaliere. Chiar dacă nu sunteţi înscrişi înCOP(controlul oficial al producţiilor) sau nu beneficiaţi deSCZ(sprijin cuplat în zootehnie), ar fi bine să aveţi o evidenţă exactă pe cel puţin trei generaţii.

 

De ce e nevoie de o evidenţă clară?


monta la caprine 01_b

Valoarea unui ţap sau a unei capre stă în capacitatea ei (lui) de a transmite informaţie genetică la urmaşi, cu efect direct asupra producţiei de lapte. Exemplific prin două situaţii:

Aşa NU! Ca urmare a unor condiţii de moment (furajare la discreţie, factori de climă favorabili, etc.) de la o capră mai puţin valoroasă putem obţine o producţie bună de lapte. De aceea suntem predispuşi a face greşeala de a păstra de la ea un ied pentru reproducţie. De ce greşeală? Pentru că performanţa e dată de factori de mediu şi ea nu se va transmite la la urmaşi (deci aceştia nu vor avea o producţie de lapte mai bună. Pe noi ne interesează influenţele genetice, adică ce se transmite de la ascendenţi.

Aşa DA! Dacă ştim exact ce producţii şi ce iezi s-au obţinut de la bunici şi părinţi, avem certitudinea că iedul pe care îl oprim noi în fermă va fi mult mai bun decât ceea ce avem deja.

Pentru noi trebuie să facem aceasta, nu pentru interesul de a obţine unele subvenţii... trecătoare. Dacă putem obţine şi una, şi alta, e cu atât mai bine.

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1620 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?