Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ghiţă Ciobanul, în presa străină: Vindem o oaie cu 100 de lei

Publicat: 03 martie 2020 - 11:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cotidianul britanic The Guardian a publicat, în ianuarie 2020, un reportaj despre crescătorii de ovine din România, cu titlul „O oaie se vinde cu doar 18 Lire: Cum afectează exporturile de animale vii fermerii din România”.

The Guardian l-a intervievat pe crescătorul de ovine Gheorghe Dănuleţiu, cunoscut ca Ghiţă Ciobanul, din Jina, Sibiu, secretarul Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC), care are 1.500 de ovine. „Comerţul cu oi a devenit o batjocură. Vindem o oaie pentru 100 de lei. Nu-mi permit să plătesc salarii bune şi nu mai găsesc lucrători - tinerii văd că totul merge în jos. Am impresia că acest lucru este politic, că se încearcă distrugerea sectorului”, a declarat Ghiţă Ciobanul pentru The Guardian.
„Deşi (România -n.red.) a primit subvenţii în valoare totală de 26 de miliarde de euro de la aderarea la UE în 2007, acestea sunt orientate mai degrabă către producţie, decât spre construirea sistemelor de procesare de care are nevoie atât de urgentă ţara. Deci, în ciuda numărului de animale pe care le exportă, trebuie să importe carne şi alte produse procesate”, scrie The Guardian.

Ghita ciobanul_b

Lipsă abatoare, preţuri mici, bunăstarea animalelor exportate

Reporterul publicaţiei britanice subliniază că „la fel ca majoritatea crescătorilor de ovine şi caprine din România, Dănuleţiu nu are altă opţiune decât să-şi vândă animalele în centrele private de colectare cu doar 18 Lire pe cap de oaie”, în timp ce „firmele exportatoare vând aceste animale la un preţ de 10 ori mai mare în Orientul Mijlociu şi nordul Africii”.
The Guradian îl citează şi pe Sebastian Ile, un fermier care are 28 de taurine din rasa Angus. Împreună cu alţi opt fermieri, acesta a înfiinţat o cooperativă, astfel că reuşeşte să primească un preţ mai mare, de 2,5 euro/kg, comparativ cu 1,8 euro/kg, cât este preţul oferit de exportatori fermierilor mici.
Reporterul publicaţiei britanice scrie şi despre cele 14.000 de oi moarte pe nava scufundată în noiembrie 2019 în Portul Midia şi despre noul proiect (iniţiat de autorităţile din România - n.red.) privind exportul de animale vii, „care ar face România resposabilă de starea animalelor nu doar până la punctul de export, ci până la destinaţie. Dacă va fi adoptată, noua lege ar fi o premieră pentru UE”, subliniază The Guardian.

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 877 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?