Cotidianul britanic The Guardian a publicat, în ianuarie 2020, un reportaj despre crescătorii de ovine din România, cu titlul „O oaie se vinde cu doar 18 Lire: Cum afectează exporturile de animale vii fermerii din România”.
The Guardian l-a intervievat pe crescătorul de ovine Gheorghe Dănuleţiu, cunoscut ca Ghiţă Ciobanul, din Jina, Sibiu, secretarul Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC), care are 1.500 de ovine. „Comerţul cu oi a devenit o batjocură. Vindem o oaie pentru 100 de lei. Nu-mi permit să plătesc salarii bune şi nu mai găsesc lucrători - tinerii văd că totul merge în jos. Am impresia că acest lucru este politic, că se încearcă distrugerea sectorului”, a declarat Ghiţă Ciobanul pentru The Guardian.
„Deşi (România -n.red.) a primit subvenţii în valoare totală de 26 de miliarde de euro de la aderarea la UE în 2007, acestea sunt orientate mai degrabă către producţie, decât spre construirea sistemelor de procesare de care are nevoie atât de urgentă ţara. Deci, în ciuda numărului de animale pe care le exportă, trebuie să importe carne şi alte produse procesate”, scrie The Guardian.
Reporterul publicaţiei britanice subliniază că „la fel ca majoritatea crescătorilor de ovine şi caprine din România, Dănuleţiu nu are altă opţiune decât să-şi vândă animalele în centrele private de colectare cu doar 18 Lire pe cap de oaie”, în timp ce „firmele exportatoare vând aceste animale la un preţ de 10 ori mai mare în Orientul Mijlociu şi nordul Africii”.
The Guradian îl citează şi pe Sebastian Ile, un fermier care are 28 de taurine din rasa Angus. Împreună cu alţi opt fermieri, acesta a înfiinţat o cooperativă, astfel că reuşeşte să primească un preţ mai mare, de 2,5 euro/kg, comparativ cu 1,8 euro/kg, cât este preţul oferit de exportatori fermierilor mici.
Reporterul publicaţiei britanice scrie şi despre cele 14.000 de oi moarte pe nava scufundată în noiembrie 2019 în Portul Midia şi despre noul proiect (iniţiat de autorităţile din România - n.red.) privind exportul de animale vii, „care ar face România resposabilă de starea animalelor nu doar până la punctul de export, ci până la destinaţie. Dacă va fi adoptată, noua lege ar fi o premieră pentru UE”, subliniază The Guardian.
Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)