Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ghid de BUNE PRACTICI în transportul ANIMALELOR

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 01:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În revista Ferma nr. 196, apărută în prima jumătate a lunii august 2017, prezentam câteva informaţii despre un proiect finanţat de DG Sante (Ministerul Sănătăţii din cadrul Comisiei Europene) care şi-a propus să scrie ghiduri extinse de bunăstare a animalelor pe timpul transportului. 

Ghiduri extinse înseamnă că ele conţin nu numai cerinţele Regulamentului Comisiei nr.1/2005, care reglementează transportul animalelor vii în Uniunea Europeană (cerinţe pe care noi le-am numit bune practici), ci şi cerinţe suplimentare, dovedite ştiinţific a fi benefice animalului pe timpul transportului, pe care le-am numit practici mai bune.

Proiectul se va finaliza în luna mai 2018 şi pe parcursul celor trei ani s-au realizat toate activităţile propuse. S-au produs cele cinci ghiduri de transport pentru speciile: cabaline, taurine, ovine, porcine şi păsări. Ele au fost elaborate pornind de la legislaţie (bune practici) şi apoi adăugând practici care să asigure o bunăstare deplină animalelor pe timpul transportului. De exemplu, pentru încărcarea animalelor legislaţia prevede ca rampa să aibă o pantă de maxim 26 grade (bună practică). În plus, ghidul nostru spune că panta ar trebui să fie de zero grade şi zona de încărcare trebuie acoperită cu material de aşternut (practică mai bună).
Fiecare ghid are aceste practici numerotate de la 1 până la un număr final şi este structurat pe mai multe capitole: Introducere, Competenţe, Planificarea şi pregătirea transportului, Manipularea şi încărcarea, Deplasarea, Descărcarea şi Oprirea la posturile de control.
Ghidurile, aprobate de CE, se găsesc încărcate pe site-ul proiectului www.animaltransportguides.eu. Din păcate, doar în limba engleză.
În plus, am realizat şi 17 fişe informative (traduse şi în limba română), care se pot descărca de pe site-ul proiectului. Acum se lucrează la materialele video de prezentare a celor mai bune practici, iar cele pentru porcine şi taurine sunt deja disponibile.

Roadshow-uri de prezentare la Agromalim şi IndAgra

La finalul realizării materialelor, proiectul prevede organizarea unor întâlniri cu părţile interesate pentru a le face cunoscute. Noi le-am numit roadshow-uri. În România au avut loc două asemenea întâlniri. Unul la expoziţia Agromalim de la Arad, în data de 9 septembrie 2017, şi al doilea la târgul IndAgra, în data de 28 octombrie 2017. Ambele evenimente au reprezentat un succes prin faptul că s-a reuşit transmiterea informaţiilor către părţile interesate. La aceste evenimente am avut ca lectori persoane care sunt implicate activ în implementarea legislaţiei europene privitoare la bunăstarea animală, dar care asigură şi instruirea persoanelor responsabile de bunăstarea animalelor pe timpul transportului. Aici vreau să-i amintesc şi să le mulţumesc pentru faptul că au acceptat invitaţia mea de a participa la aceste roadshow-uri: Adina Ciurea, şef serviciu bunăstare animală din cadrul ANSVSA şi punct de contact pentru Regulamentul CE 1/2005, Ioan Şibru, profesor la USAMVB Timişoara, Ioana Andronie de la Universitatea Spiru Haret Bucureşti, Ioan Huţu de la USAMVB Timişoara, Ioan Pădeanu de la USAMVB Timişoara, Daniel Cucă de la Universitatea Spiru Haret Bucureşti, Sever Putind de la DSVSA Arad şi Felician Negruţ.

 INDAGR~1_b

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect citiţi în Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de Ludovic CZISZTER - USAMVB Timişoara

Vizualizat: 547 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?