Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ghid de BUNE PRACTICI în transportul ANIMALELOR

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 01:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În revista Ferma nr. 196, apărută în prima jumătate a lunii august 2017, prezentam câteva informaţii despre un proiect finanţat de DG Sante (Ministerul Sănătăţii din cadrul Comisiei Europene) care şi-a propus să scrie ghiduri extinse de bunăstare a animalelor pe timpul transportului. 

Ghiduri extinse înseamnă că ele conţin nu numai cerinţele Regulamentului Comisiei nr.1/2005, care reglementează transportul animalelor vii în Uniunea Europeană (cerinţe pe care noi le-am numit bune practici), ci şi cerinţe suplimentare, dovedite ştiinţific a fi benefice animalului pe timpul transportului, pe care le-am numit practici mai bune.

Proiectul se va finaliza în luna mai 2018 şi pe parcursul celor trei ani s-au realizat toate activităţile propuse. S-au produs cele cinci ghiduri de transport pentru speciile: cabaline, taurine, ovine, porcine şi păsări. Ele au fost elaborate pornind de la legislaţie (bune practici) şi apoi adăugând practici care să asigure o bunăstare deplină animalelor pe timpul transportului. De exemplu, pentru încărcarea animalelor legislaţia prevede ca rampa să aibă o pantă de maxim 26 grade (bună practică). În plus, ghidul nostru spune că panta ar trebui să fie de zero grade şi zona de încărcare trebuie acoperită cu material de aşternut (practică mai bună).
Fiecare ghid are aceste practici numerotate de la 1 până la un număr final şi este structurat pe mai multe capitole: Introducere, Competenţe, Planificarea şi pregătirea transportului, Manipularea şi încărcarea, Deplasarea, Descărcarea şi Oprirea la posturile de control.
Ghidurile, aprobate de CE, se găsesc încărcate pe site-ul proiectului www.animaltransportguides.eu. Din păcate, doar în limba engleză.
În plus, am realizat şi 17 fişe informative (traduse şi în limba română), care se pot descărca de pe site-ul proiectului. Acum se lucrează la materialele video de prezentare a celor mai bune practici, iar cele pentru porcine şi taurine sunt deja disponibile.

Roadshow-uri de prezentare la Agromalim şi IndAgra

La finalul realizării materialelor, proiectul prevede organizarea unor întâlniri cu părţile interesate pentru a le face cunoscute. Noi le-am numit roadshow-uri. În România au avut loc două asemenea întâlniri. Unul la expoziţia Agromalim de la Arad, în data de 9 septembrie 2017, şi al doilea la târgul IndAgra, în data de 28 octombrie 2017. Ambele evenimente au reprezentat un succes prin faptul că s-a reuşit transmiterea informaţiilor către părţile interesate. La aceste evenimente am avut ca lectori persoane care sunt implicate activ în implementarea legislaţiei europene privitoare la bunăstarea animală, dar care asigură şi instruirea persoanelor responsabile de bunăstarea animalelor pe timpul transportului. Aici vreau să-i amintesc şi să le mulţumesc pentru faptul că au acceptat invitaţia mea de a participa la aceste roadshow-uri: Adina Ciurea, şef serviciu bunăstare animală din cadrul ANSVSA şi punct de contact pentru Regulamentul CE 1/2005, Ioan Şibru, profesor la USAMVB Timişoara, Ioana Andronie de la Universitatea Spiru Haret Bucureşti, Ioan Huţu de la USAMVB Timişoara, Ioan Pădeanu de la USAMVB Timişoara, Daniel Cucă de la Universitatea Spiru Haret Bucureşti, Sever Putind de la DSVSA Arad şi Felician Negruţ.

 INDAGR~1_b

Pentru mai multe informaţii despre acest subiect citiţi în Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de Ludovic CZISZTER - USAMVB Timişoara

Vizualizat: 568 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?