Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gherguț’s Ranch: O fermă pentru generaţiile viitoare

Publicat: 17 martie 2023 - 17:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După 14 ani de străinătate, familia Gherguţ s-a întors în România și în 2015 a pus bazele unei ferme zootehnice. Utilajele Krone îi ajută să dezvolte o afacere sustenabilă în agricultură, un business pentru întreaga familie, copii şi nepoţi.

Plecat din România împreună cu familia de la vârsta de 10 ani, Dragoş Gherguţ a fost cel care a insistat să se întoarcă cu toții în ţară. "Nu m-am adaptat niciodată acolo, chiar dacă am stat 14 ani. Mereu erai văzut ca un străin; nu conta cât de bun erai în ceea ce făceai. Când vorbeam de România, îmi sclipeau ochii. Aşa că am luat decizia întoarcerii împreună cu familia și am început ceea ce noi o numim nebunia noastră - agricultura şi zootehnia", ne-a mărturisit Dragoş.

Foto 1 Dragos, Stefan_tata, Razvan_Ghergut_b

De la stg. la dr. Dragoș Gherguţ, Ştefan - tatăl și fratele său Răzvan


AFACERILE DIN AGRICULTURĂ SE LASĂ MOŞTENIRE


Bazele fermei „Gherguț’s Ranch” au fost puse în Prăjești, comuna Traian (Bacău), acolo unde îşi avea casa bunicul dinspre tată, care era în viață pe atunci. "Am început cu cele patru hectare ale bunicului şi alte câteva hectare luate în arendă de la rude", îşi aminteşte tânărul. "Normal era să ne apucăm și în România de construcții/imobiliare sau ceva de genul acesta, pentru că tatăl meu avusese o firmă de construcții în Italia, eu sunt inginer constructor, iar fratele meu inginer electrician. Doar că, văzând ce se întâmplă în Italia unde cam singurele afaceri care se lasă din generaţie în generaţie sunt cele din agricultură, am dorit şi noi să punem bazele unei afaceri pe care să o lăsăm moştenire, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe mai departe, copiilor şi nepoţilor noştri", şi-a argumentat Dragoş Gherguţ alegerea.

 

ANIMALE DIRECT DE LA "SURSĂ"


Primele animale - 30 de viţele şi doi tauri - au fost aduse direct din Irlanda. La recomandarea Asociației Aberdeen Angus din Irlanda au cumpărat animale cu pedigree, genetică de top. În acelaşi timp, au cumpărat și primele utilaje: "un tractor, o coasă, o greblă, ceea ce credeam noi că este necesar pentru creșterea animalelor. Având utilajele, am zis să facem și un pic de agricultură. În 2015, primul an, lucram 10 hectare. În 2016, în primăvară, au ajuns viţelele şi, ușor, ușor a crescut şi suprafața lucrată şi am trecut la multiplicarea efectivului", ne-a spus fermierul.

Acum fermierii lucrează 300 ha de teren arabil și 100 ha de pășune, luată în arendă, iar efectivul total a ajuns la 150 de capete.

 

AU STUDIAT PIAŢA ȘI AU ALES KRONE

 

Familia Gherguţ a început, "ca toată lumea", cu utilaje second-hand, care în timp n-au fost destul de productive. "Mai mult timp pierdeam la reparat faţă de cât făceau treabă. Şi atunci am studiat piaţa pentru a ne informa ce înseamnă utilajele pentru fân şi furaje. Am mai întrebat şi alţi fermieri şi, dintre toate mărcile studiate, Krone s-a dovedit a fi cea mai rentabilă", ne-a precizat Dragoş Gherguţ.

Pentru producerea furajelor au fost achiziţionate, de la Green Expert, o cositoare cu discuri Krone ActiveMow R 280, o greblă de adunat Krone Swadro 38 şi o presă Krone Bellima F 130.

Ghergut s Ranch_ O ferma pentru generatiile viitoare1_b


”NE-AM CONVINS CĂ FACEM ALEGEREA CORECTĂ”

 

Încă de la prima întâlnire cu Iulian Butacu, reprezentantul de vânzări al Green Expert, acesta "a dovedit că cunoaște foarte bine echipamentele și a venit efectiv cu argumentări și caracteristici tehnice care m-au convins să începem colaborarea cu Green Expert", ne-a declarat Dragoş Gherguţ. Mai mult, specialiştii Green Expert nu numai că au răspuns la toate întrebările fermierului, dar le-au prezentat şi utilajele în lucru la alţi fermieri. "Pentru noi a fost important să vedem utilajele efectiv la lucru înainte de a le cumpăra. Astfel, discutând şi cu alţi fermieri care au o experiență mult mai mare decât noi, ne-am convins că facem alegerea corectă. Utilajele Krone sunt rezistente, nu numai că pot fi folosite ani la rând fără probleme, dar au şi o bună valoare de revânzare", a mai spus fermierul.

 

PARTENERIAT BAZAT PE ÎNCREDERE

 

Despre începutul colaborării cu Green Expert, fermierul îşi aminteşte că atunci când au cumpărat primul utilaj de la companie, tot o greblă Krone, "eram într-o perioadă în care stăteam foarte prost cu banii. Când au văzut cum stau lucrurile, chiar dacă nu am mai lucrat cu ei, ne-au propus să le achităm în 2-3 tranșe, fără să mai apelăm la bănci. A fost o dovadă de încredere care se întâmplă mai rar şi un argument în plus pentru a continua să lucrăm împreună", își amintește Dragoş Gherguţ. Aşa a început un frumos parteneriat, bazat pe încredere, "chiar dacă de fiecare dată când cumpărăm un utilaj studiem piața, le-am rămas fideli", a  afirmat tânărul.

Ghergut s Ranch_ O ferma pentru generatiile viitoare3_b


"ZOOTEHNIA FĂRĂ PROCESARE NU STĂ ÎN PICIOARE"


Odată cu creşterea efectivului şi a suprafeţei lucrate, fermierii şi-au dat seama "că zootehnia fără procesare nu prea stă în picioare. Am încercat să mai vindem ceva vițele de reproducție, am vândut la un preț bunișor, dar era problema mai mare cu taurii. Taurii de reproducție nu se vând într-un număr mare, maxim 3-4 pe an. Cu restul ce faci? Abatoarele din zonă au prețurile foarte mici la carne. Și atunci am decis să ne facem noi abator și linie de procesare. Am luat o rulotă pentru desfacere, care și în ziua de azi este în magazinul nostru principal", ne-a declarat Dragoş Gherguţ.

Ghergut s Ranch_ O ferma pentru generatiile viitoare4_b


SARCINILE SUNT REPARTIZATE ÎN FAMILIE


Repartizarea sarcinilor în fermă şi firmă este următoarea: "tata se ocupă de culturile agricole, mecanizare şi creşterea animalelor, fratele meu este "măcelarul șef" - cel care tranșează şi inventează fel de fel de preparate și produse noi; soția mea se ocupă de partea de documentație/acte pentru procesare, abatorizare şi procesare, iar eu mă ocup de managementul general al firmei”, ne-a lămurit tânărul fermier.  

Ghergut s Ranch_ O ferma pentru generatiile viitoare5_b


FIABILE, RAPIDE ȘI PRECISE


"Chiar dacă sunt puțin mai scumpe, utilajele Krone sunt mult mai fiabile, mai rapide și mai precise. Spre exemplu, cu presa veche făceam undeva la 60-70 de baloți pe zi, iar de când am luat presa Krone Bellima, facem câte 250-300 baloţi/zi. Practic, se poate lucra non-stop, are sistem de gresare centralizat şi mentenanţa este foarte simplă. Viteza de lucru, precizia şi, mai ales, simplitatea cu care utilajele Krone sunt construite le fac şi foarte ușor de întreținut. Grebla o avem de 3 ani, balotiera de doi ani și nu am avut niciun fel de probleme tehnice", ne-a declarat Dragoş Gherguţ.

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Vizualizat: 2445 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?