Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gheorghe MARINCA, un model demn de urmat de FERMIERII cu RESURSE FINANCIARE LIMITATE!

Publicat: 11 septembrie 2017 - 16:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

RELAŢIA OM-ANIMAL TREBUIE SĂ FIE VIABILĂ ECONOMIC. Ferma de vaci cu lapte Nora Ly Agroserv din localitatea Viişoara, judeţul Cluj, administrată de Gheorghe Marinca, este un model de business demn de urmat de fermierii cu resurse financiare limitate. Şi mai ales de cei care pun suflet în creşterea vacilor! 

Ferma din Viişoara a aparţinut fostului IAS Poiana, unde Gheorghe Marinca a lucrat din anul 1982, după ce a mai trecut un an pe la IAS Apahida. Meseria de bază a fermierului din Viişoara este cea de inginer mecanic, iar la Institutul Politehnic din Cluj-Napoca a obţinut diploma de inginer de mecanică agricolă. Fermierul îşi aduce aminte că pe vremea lui Ceauşescu, la IAS Poiana produceau nu mai puţin de 40.000 tone de siloz. „Acum cred că tot judeţul Cluj nu mai face atâta siloz. Aveam 15 combine de recoltat porumbul siloz şi zece pentru fân. Au fost alte vremuri”, încheie fermierul scurta incursiune în trecutul agricol.

gheorghe-marinca1_b

Cât priveşte prezentul, inginerul mecanic îndrăgostit iremediabil de vaci spune cu o claritate soră cu diamantul: „relaţia specială dintre om şi vaca de lapte poate fi şi dăunătoare atunci când se întâmplă să nu mai fie viabilă economic, pentru că te poate duce în faliment”. Însă vacile îi sunt atât de aproape, încât şi în perioada în care falimentul flutura drept stindard în fermele de lapte nu a renunţat la ele. Cu certitudine şi apartenenţa la Cooperativa Someş-Arieş l-a ajutat să treacă peste acele hopuri.
Ferma creşte acum 340 de bovine, din care 110 capete sunt la muls. Efectivul are la bază un nucleu de Bălţată Românească ameliorată masiv cu Montbeliarde. Producţia medie se ridică la 24 litri/cap de vacă, ceea ce, ar spune unii, nu e nici prea bine, dar nici prea rău. Laptele îl vinde către cooperativă cu 1,20 lei/litru, iar din trei în trei luni primeşte un bonus la recalculare.
Fermierul precum o pită scoasă din cuptor munceşte 650 hectare de teren agricol. Absolut toată suprafaţa este arendată.
(...)

vacute-marinca_b

Cea mai performantă vacă din fermă este un BNR - Bălţată cu Negru Românească - cu picioare «strong» - punctează fermierul - care dă 52 litri lapte/zi”. În nucleul de bază predomină Bălţata Românească de tip Simmental, linie pe care s-a lucrat masiv cu material seminal din rasa Montbeliarde.
Gheorghe Marinca are doi copii, dar niciunul nu va continua businessul lui. În schimb, toată speranţa pentru continuarea muncii lui o pune în nepotul său. Urmaşul fratelui care i-a fost asociat până la trecerea la cele veşnice.

Citiţi pe larg povestea unui fermier precum pâinea scoasă din cuptor, în revista Ferma, ediţia 1-14 septembrie 2017!

Vizualizat: 4746 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lipsesc centrele de sacrificare permanente

Lipsesc centrele de sacrificare permanente

Dezbinată de lupte interne şi acuzaţii de tot felul, comunitatea crescătorilor de ovine se scaldă în ape tulburi, tocmai când ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat programul de stimulare a consumului de carne de oaie şi a produselor din carne de oaie.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vacile superproductive, dovada progresului genetic! Cons DDA la Agromalim 2017
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?