Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gheorghe CIOBĂNELEA, baci de-o viaţă şi-a PIERDUT „JOBUL”!

Publicat: 24 august 2017 - 12:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu doi ani în urmă, într-o zi de vară, am urcat la stâna de vaci din Plaiul Mare, un loc pitoresc situat în nordul comunei Corbi, judeţul Argeş. L-am cunoscut atunci pe Gheorghe Ciobănelea, unul dintre veteranii păstoritului românesc, având zeci de ani petrecuţi în preajma oilor şi vacilor, animale pe care le-a îngrijit cu pricepere.

Gheorghe Ciobănelea este şi un baci experimentat, brânzeturile preparate cu mâinile sale au ajuns de-a lungul anilor pe masa multor clienţi. Un singur lucru îl nemulţumea la vremea respectivă pe baciul din Plaiul Mare: asociaţia crescătorilor de oi din Corbii de Piatră nu alocase până atunci nici un leu pentru refacerea stânii, care sta gata să pice din cauza şubrezirii.

gheorghe-ciobanelea_b

Cine cere mai mult, pierde tot!
Ce îmi spunea atunci baciul Ciobănelea: ”E o stână veche, eu aici am găsit-o. Între timp s-a deteriorat, are nevoie de reparaţii, dar asociaţia nu se implică. Am pus eu proptele să nu îmi cadă în cap!”
L-am întrebat atunci pe preşedintele asociaţiei, medicul veterinar Ion Săvescu, dacă are intenţia să investească în renovarea stânii: ”O astfel de investiţie nu se justifică. Stau acolo vreo 30 de vaci pentru trei luni. Adunarea generală a asociaţiei nu e de acord să cheltuim bani pentru stâna de vaci. Bani sunt în cont destui, dar îi vom folosi pentru alte investiţii. Cât despre Gheorghe Ciobănelea, ce să spun, poate nu va mai fi acolo, vom căuta un baci mai tânăr!”

Am revenit în vara aceasta la Corbii de Piatră şi am constatat că medicul veterinar, şef al asociaţiei, s-a ţinut de cuvânt: după 63 de veri petrecute fără întrerupere la stână, baciul Gheorghe Ciobănelea stă acasă şi priveşte spre munte din prispa casei. Nu s-a îmbolnăvit, Doamne fereşte, omul mai poate să-şi facă meseria, în ciuda celor 72 de ani ai săi. În primăvara asta nu a reuşit să mai urce vacile sale şi ale câtorva localnici la stâna din Plaiul Mare. Nu a mai reuşit, fiindcă locul era deja ocupat de vacile preşedintelui.

Ce s-a întâmplat, de fapt? Aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2017!

Vizualizat: 2161 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?