Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gestație falsă sau nu?

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:37
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La capre se pot observa întotdeauna unele semne timpurii ale gestației, dar fără o pregătire corespunzătoare nu este ușor a diagnostica o capră gestantă și poate fi nevoie să consultăm medicul veterinar. Dacă învățăm să “citim” aceste semne, ne vom da seama, cu mult înainte de fătare, că femela este gestantă. 

Există și teste veterinare care pot confirma cu certitudine dacă femela este gestantă. Însă dacă nu aveți experiență în aplicarea unor astfel de teste, există indicatori fizici care pot fi monitorizați și care ne pot da informații despre starea fiziologică a caprei.

Capre_b
Gestația caprelor are cam aceeași durată ca și la ovine (aproximativ 150 de zile de gestație). Toamna devreme este sezonul lor de reproducere, iar fătarea are loc în primăvară. Perioada de gestație efectivă a caprelor variază în funcție de o multitudine de factori, dintre care rasa are o mare influență.

Cum „citim” semnele unei capre gestante?
• Verificare cu mâna. Dacă au trecut peste 6 săptămâni de la montă, atingeți abdomenul caprei chiar în zona din fața ugerului și apăsați ușor cu degetul. La caprele gestante abdomenul este mai ferm, mai dens decât la caprele în lactație care nu au rămas gestante. După trei luni și jumătate, dacă presați cu palma în același loc din fața ugerului, veți putea simți mișcarea fetusului.
• Identificarea ciclului estral. Dacă femela nu reintră în călduri timp de trei săptămâni după montă, este foarte probabil să fi rămas gestantă. Această metodă se aplică foarte ușor cu condiția să se știe data ultimei monte. Prin aplicarea montei dirijate știm care este tatăl și mama, cât și data la care capra a fost montată. Pentru a beneficia de sprijinul cuplat zootehnic, de la APIA, utilizarea acestui sistem de montă este o necesitate.
Prin practicarea montei naturale libere la pășune, care presupune introducerea țapilor în turma de capre, este aproape imposibil să știm când a avut loc ultima montă a caprei. Semnele intrării caprelor în călduri sunt foarte evidente. Animalele sunt mai neliniștite, agită coada în mod constant și “zbiară” ca și când le-ar durea ceva. Pe parcursul acestei perioade, devin agresive și uneori sar pe alte capre. Producția de lapte se poate reduce ușor. Pe parcursul acestei perioade, vulva se umflă ușor, au loc scurgeri de mucus, iar zona pare murdară sau umedă. Capra caută țapii și de obicei se mișcă în jurul lor pentru a le capta atenția.
• Producția de lapte scade în gestație. Dacă femela este foarte bună pentru lapte, acest semn se produce mai rar. Pentru caprele la care producția de lapte nu scade este absolut necesar ca fermierul să intervină și să înțarce capra în luna a treia de gestație. În caz contrar, producția de lapte în lactația următoare poate fi compromisă din cauza problemelor ce pot apărea în gestația târzie, în special în ultimele două săptămâni de gestație (mai frecvent cetonemia de gestație).
La caprele gestante, ugerul va deveni mai plat, după care va crește din nou în volum în ultima parte a gestației (după aproximativ 15 săptămâni). În acest interval de timp, se refac acinii glandulari și ugerul se pregătește pentru “a hrăni” iedul după fătare.
• Teste pentru diagnosticul gestației care intră în competența medicului veterinar. Prin prelevarea unor probe de sânge sau de urină, se pot aplica teste de laborator care atestă cu precizie starea fiziologică a caprei. Fiind mai laborioase și mai ales costisitoare, aceste teste se aplică doar în cazul în care nu suntem foarte siguri că femela a rămas gestantă. Recoltarea probelor se face doar după 40-50 de zile de la montă. Testarea mai devreme decât perioada amintită nu oferă un rezultat precis.
Alt test aplicat de către specialist este cu ecograful. Precizia maximă se obține numai începând cu luna a treia de gestație (după 60 de zile).

Semne care vă pot induce în eroare
Unele semne ale gestației care pot fi observate la alte specii de animale de fermă, pot lipsi la caprine. Gestațiile false apar și la capre. De exemplu, creșterea în volum a ugerului poate avea loc chiar la caprele care nu au mai fătat anterior. Acest lucru se întâmplă din cauza supraalimentației caprelor (în special a ieduțelor), cu acumulare de grăsime în uger. Din a treia lună de gestație, caprele cresc în greutate. S-ar putea observa, de asemenea, o relaxare a pielii în jurul vulvei lor sau o ușoară umflare a acesteia.
Cea mai frecventă și utilă metodă de confirmare a gestației rămâne absența ciclului estral. Cu toate acestea, practica vă oferă informațiile de care aveți nevoie. Veți învăța multe și veți deveni mai siguri cu privire la diagnosticul caprelor gestante numai după ce veți avea experiență în monitorizarea activității zilnice a caprelor și prin cunoașterea comportamentului lor în diverse situații.


SEMNE ALE GESTAȚIEI TIMPURII
La capre se pot observa unele semne timpurii ale gestației și, în timp, prin practică, veți putea învăța să le deosebiți de cele evidente la o capră care nu a rămas gestantă. În general, caprele gestante au un apetit crescut și devin foarte calme și liniștite. Abdomenul lor va începe să “se umfle”, de obicei după 12 săptămâni, iar forma abdomenului este rotundă. Cei care nu au experiență, pot confunda o capră sătulă cu o capră gestantă, doar că în primul caz abdomenul este mai umflat în partea stângă.
Pentru o confirmare corectă, observați în mod regulat abdomenul caprei după reproducere. Puteți suspecta că femela este gestantă dacă observați că circumferința abdomenului a crescut cu mai mult de 2,5 cm după 6 săptămâni de la montă.

 Romania Serbia

Material publicat în cadrul proiectului cu titlul ”Îmbunătățirea sustenabilității, competitivității și calității laptelui în regiunea transfrontalieră România - Republica Serbia”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România - Republica Serbia, proiect MIS ETC nr. 1233.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 4598 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!