Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GESTAŢIA la CAPRINE! Cum puteţi EVITA COMPLICAŢIILE ŞI PIERDERILE?

Publicat: 05 februarie 2017 - 00:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PRIMA ŞI ULTIMA LUNĂ SUNT VITALE! Gestaţia la capre nu trebuie tratată ca o perioadă de odihnă, chiar dacă activităţile legate de muls sunt sistate cu două luni înainte de fătare. Cele mai sensibile sunt prima (implantarea embrionului) şi ultima lună de gestaţie (dublarea greutăţii fetusului). 

Asigurarea condiţiilor de bunăstare, combinată cu o atentă supraveghere, reduce pierderile în efectivele de capre.

Iată cele mai frecvente probleme de sănătate la caprele gestante!
Defecte congenitale şi de dezvoltare. Majoritatea malformaţiilor congenitale nu pot fi observate deoarece embrionul afectat este resorbit de către uterul caprei în timpul gestaţiei timpurii. Defectele congenitale care pot fi vizibile la ied imediat după fătare sunt atrezia (obturare sau neperforare a unui orificiu natural), palatoschizis (despicătură la nivelul părţii osoase şi moi a cerului gurii) şi mumificarea unor părţi ale corpului. ~n aceste cazuri se recomandă eutanasia iedului, deoarece acesta nu este viabil.
Dilatarea incompletă a cervixului se poate produce din cauza unor nivele inadecvate de minerale în hrană sau a dereglărilor hormonale. Manipularea manuală pentru deschiderea cervixului trebuie făcută de către o persoană cu experienţă, cel mai adesea de către medicul veterinar, pentru că ţesutul implicat este foarte sensibil şi poate fi lezat uşor. Pot fi administrate, prin medicaţie, produse care conţin estrogeni şi miorelaxarde (Planipart, Monzal etc).
Ruptura uterină se poate produce în orice etapă a gestaţiei şi este consecinţa lovirii animalului cu sau fără intenţie. De asemenea, e posibilă în timpul fătării ca urmare a extragerii brutale a iedului. Din acest motiv este bine ca asistenţa la fătările dificile să se facă numai de către personal calificat. De cele mai multe ori ruptura uterină nu se poate remedia chirurgical iar capra va muri la 24-72 de ore după incident.
Torsiunea uterină. Deşi este dificil de remediat, se impune repoziţionarea uterului de către medicul veterinar. Se poate practica şi operaţia cezariană.

capra1_bClick pe poza pentru galerie!

Despre Edemul peripartum, Cetoza, Avorturile mecanice şi scurgeri vaginale, Prolapsul uterin sau rectal, Retenţia placentară, Metrite, Gestaţia falsă sau pseudogestaţia, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Sorin Octavian Voia

Vasile Ardelean

Vizualizat: 4502 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?