Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GESTAŢIA avansată a VACILOR - hrănirea corectă pentru o BUNĂ LACTAŢIE

Publicat: 15 noiembrie 2019 - 11:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ştim că durata gestaţiei la bovine este de nouă luni, timp în care vacile dau lapte şapte luni, iar ultimele două luni sunt considerate ca perioadă de gestaţie avansată. De modul în care este hrănită o vacă în ultimele luni de gestaţie depinde lactaţia următoare, respectiv cantitatea de lapte pe care fermierul o va obţine de la animalul respectiv.

 

Un organism femel gestant suferă transformări funcţionale şi morfologice consecutiv cu modificarea activităţii glandelor endocrine şi cu creşterea transferului energetic, prin intensificarea schimburilor de substanţe în organism. Aşa cum am tot repetat, alimentaţia în gestaţie avansată trebuie să satisfacă cerinţele pentru întreţinerea funcţiilor vitale, la care se adaugă necesarul pentru dezvoltarea fătului şi cel pentru depunerile de substanţe nutritive de rezervă.

Vaci_b

Necesarul nutritiv pentru susţinerea gestaţiei
Pentru dezvoltarea fătului şi acumularea substanţelor nutritive de rezervă în perioada de la înţărcare şi până la a 21 zi înainte de parturiţie, necesarul se calculează ca pentru o producţie de 7 litri de lapte, iar în perioada următoare până la fătare, necesarul e corespunzător unei producţii de 9 litri de lapte.
În raţie se introduc furaje de calitate, uşor digestibile, nu prea voluminoase (2-2,5 kg s.u./ 100 kcorp), gustoase, cu acţiune uşor laxativă.
• În perioada de iarnă, nutreţul de bază este fânul de calitate bună, din care o treime va fi de leguminoase; se administrează în cantităţi de 4-6 kg sau 0,8-1,5 kg/100 kcorp. Suculentele sunt recomandate în cantităţi reduse (10-15 kg) şi acestea se exclud din raţie cu 12-14 zile înainte de fătare. De preferat este semifânul (6-8 kg) sau semisilozul (8-10 kg), ambele putând fi utilizate până la parturiţie. De asemenea, se administrează 1-4 kg de concentrate, prin care trebuie să se asigure şi partea minerală, de circa 120-150 g.
• În perioada de vară (tabelul 1) baza raţiilor o formează nutreţul verde obţinut pe păşune sau din cultura plantelor furajere. În raţia din tabelul 1, furajul verde este reprezentat de raigras aristat. La acesta se adaugă concentratele în aceleaşi cantităţi recomandate pentru perioada de iarnă.
În tabelul 2 avem prezentată structura amestecului de concentrate care se administrează în completare la furajul verde. În cazul acestei raţii, amestecul de concentrate recomandat este format din orz şi soia boabe, materii prime pe care fermierii le pot obţine singuri. La acestea se adaugă partea minerală, formată din cretă furajeră, fosfat monosodic şi sare.

Vaci pe pajiste_b

Furajare echilibrată în stabulaţie
Întrucât se apropie perioada de stabulaţie, în continuare prezint o raţie pentru o vacă în gestaţie, în perioada 60-21 de zile înainte de fătare. Este şi perioada în care fermierii îşi pregătesc furajele conservate pentru iarnă. Pentru această raţie am ales furaje pe care fermierii le produc de obicei, şi anume un fân de lucernă şi de golomăţ, care este un furaj echilibrat energo-proteic. La acesta se adaugă silozul de porumb cu bobul în pârgă. În completare se poate folosi acelaşi amestec de concentrate ca şi în cazul perioadei de păşunat.
Dacă fermierii dispun de alte furaje fibroase şi de alte suculente, structura amestecului de concentrate poate fi adaptată, corelat cu tipul materiilor prime din raţia de bază. Trebuie să înţelegem că nu există o raţie fixă, aceasta putând fi schimbată în funcţie de materiile prime pe care fermierul le produce sau le achiziţionează.

TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O VACĂ ÎN GESTAŢIE
(vacă în greutate de 500 kg, perioada 60-21 de zile înainte de fătare)

tab1vacio219_b
TABELUL 2: AMESTEC DE CONCENTRATE

tab2vacio219_b


TABELUL 3: RAŢIE PENTRU GESTAŢIE, ÎN REGIM DE STABULAŢIE
(vacă în greutate de 500 kg, perioada 60-21 de zile înainte de fătare)

tab3vacio219_b
LEGENDĂ TABELE:
SU - substanţă uscată;
UNL - unitate nutritivă lapte;
UFL - unităţi furajere lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei;
UIDL - unităţile de încărcare digestivă pentru vacile de lapte.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

 

Vizualizat: 4561 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?