Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetică... pentru LAPTE MAI MULT!

Publicat: 11 martie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un factor important, pentru producerea cantitativă şi calitativă a laptelui şi care este la îndemâna fermierului de astăzi, este genetica.

Click pe poza pentru galerie!

Dintre cei patru factori care participă la producerea laptelui: furajarea, managementul din fermă, confortul vacii şi genetica, ne oprim puţin asupra geneticii.
De la o generaţie de vaci la alta, puteţi obţine cu 1000 (!) l lapte, chiar cu 1500 l mai mult!

 

Cum puteţi avea genetică?

Dintre cele trei măsuri prin care puteţi achiziţiona genetica - cumpărare de juninci gestante, embriotransfer, însămânţări artificiale - noi vă recomandăm însămânţările artificiale. De ce?

Dacă vom compara preţul de cost al fiecăreia dintre cele trei, vom observa că însămânţările artificiale necesită cea mai mică investiţie. Cumpărarea de juninci gestante necesită capitalul cel mai mare, după care urmează costurile cu transferul de embrioni şi embrionul în sine, care poate ajunge la 300 - 500 USD, faţă de însămânţările artificiale, care nu necesită o investiţie mai mare de 10 - 50 USD/vacă însămânţată, incluzând aici şi preţul materialului seminal, în funcţie de valoarea taurului ameliorator.

Dacă ne gândim şi la condiţiile de producţie, aclimatizarea animalelor este mult mai avantajoasă la animalele obţinute din însămânţări sau din embriotransfer, faţă de cele cumpărate din alte ferme, cu menţiunea că cele provenite din embriotransfer necesită o tehnologie de vârf, pentru a putea dovedi performanţele.

Putem afirma deci, că fermierul poate fi sigur de valoarea de ameliorare a produşilor obţinuţi din însămânţări artificiale, cu preţul de cost cel mai mic şi cu o capacitate de adaptare maximă la condiţiile din ferma proprie. Prin alegerea unuia sau mai multor tauri amelioratori, se pot corecta trăsături de exterior, capacitatea ugerului, caracterul lactant etc., cu o precizie de peste 90%, datorită fiicelor deja testate a taurilor respectivi.

 

Genetică şi performanţă

Datorită faptului că în curând se va introduce cota de lapte şi în România, am dori să vă recomandăm folosirea celei mai bune genetici, la preţul de cost cel mai bun pentru dvs., pentru obţinerea creşterii producţiei de lapte cât mai curând posibil.

World Wide Sires Ltd., astăzi cea mai mare firmă din industria geneticii bovine din SUA, vă oferă material seminal de la tauri valoroşi. Puteţi obţine astfel 35 până la 45 litri producţie din prima generaţie. Cu cei 80000 de fermieri proprietari şi cu o tradiţie de peste 30 de ani, putem să vă oferim mai mult de 500 de tauri anual, care se pornesc în testare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 739 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?