Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Genetică „grea” la Sommet de L'Elevage 2017

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De ani buni, Sommet de L'Elevage este sinonim cu zootehnia şi în special cu vaca de carne. În acelaşi timp, Sommet a devenit un eveniment de afaceri incontestabil şi un spectacol internaţional pentru toţi cei care vor să cunoască direcţiile importante din acest domeniu. 

Evident este şi potenţialul târgului de a-şi continua dezvoltarea, mai ales datorită interesului internaţional de care se bucură, dar şi cointeresării de care dau dovadă asociaţiile fermierilor şi autorităţile din Franţa.
Expoziţia de anul acesta a cuprins o prezentare remarcabilă atât a efectivelor franceze de vaci de carne şi de lapte, ovine şi cabaline, cât şi a celor mai cunoscute rase din Europa. De asemenea, o diversitate de maşini, utilaje şi echipamente, adăposturi, soluţii de nutriţie, până la cele mai neaşteptate inputuri pentru acest sector au fost prezente la Sommet. Tocmai de aceea am remarcat că evenimentul a devenit un punct de întâlnire pentru companiile internaţionale şi un loc ideal pentru a încheia noi afaceri.


Vacile de carne au dat greutate expoziţiei
Rasele franţuzeşti de vaci de carne - Charolais, Limousin, Aubrac, Salers şi Blonde d’Aquitaine - au fost cele care au dat „greutate” show-ului. De altfel, locul de desfăşurare, Clermont-Ferrand, este aflat în centrul regiunii considerate a fi leagănul raselor de bovine de carne (Massif Central) din Franţa.
Licitaţiile de animale au dovedit interesul major de care se bucură genetica franceză. La rasa Limousin au fost înscrise pentru vânzare 24 de animale excepţionale. Dintre acestea, numai trei tauri au rămas în Franţa, restul au fost vânduţi ofertanţilor din Elveţia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia şi Spania.

Montbeliard - atracţie irezistibilă
Un spectacol excelent pentru cultura Montbeliard a fost organizarea campionatului interregional al rasei. Au fost reprezentate în concurs 88 de ferme din 17 departamente diferite şi 132 de vaci, la cea de-a cincea ediţie a Campionatului interregional al rasei, desfăşurat în timpul Sommet de L'Elevage. Interesul manifestat pentru această rasă, atât din partea fermierilor locali, cât şi din partea vizitatorilor şi a presei străine, reflectă succesul bovinelor Montbeliard în rândul crescătorilor de vaci de lapte. De altfel, dintre rasele de lapte prezentate la Sommet, Montbeliard a avut cele mai multe exemplare şi cei mai mulţi „fani”. Cu efective importante au fost prezente şi rasele Holstein, Abondance şi Brown Swiss.
Ovinele Ile de France, Charollais, Lacaune şi Rava, precum şi rasele franceze de capre au avut pavilioane special destinate. Şi chiar dacă nu s-au aflat în mijlocul centrului expoziţional, aleile standurilor au fost mereu pline de vizitatori. Campionatele raselor Texel şi Charollais au fost urmărite cu interes, la fel ca şi demonstraţiile de lucru cu câinii de turmă sau cele de tuns. Nu au fost uitaţi caii. Prezentările de rase şi demonstraţiile ecvestre au fost urmărite cu pasiune şi admiraţie de un număr uriaş de vizitatori.

Pasiune pentru creşterea animalelor
Sectorul de maşini şi utilaje agricole a fost bine reprezentat. Practic, toţi marii producători au avut standuri în cadrul Sommet de L'Elevage, cu utilaje specifice pentru zootehnie. Alături de producătorii consacraţi în domeniu, am remarcat prezenţa micilor fabricanţi, chiar a producătorilor „artizanali”, de serie mică de utilaje, fiecare cu specializarea lui, care erau apreciaţi de fermieri.
Desfăşurarea de forţe de care au dat dovadă organizatorii şi expozanţii a fost pe deplin răsplătită de către vizitatori. Aleile expoziţiei au fost mereu pline de fermieri interesaţi, precum şi de familii de orăşeni, cu toţii gălăgioşi, dar şi atenţi la fiecare detaliu. La nici o altă manifestare de profil din Europa nu am întâlnit atâta dedicare şi pasiune din partea fermierilor expozanţi, atâta atenţie în pregătirea animalelor şi la întreţinerea condiţiei fizice a acestora pentru prezentarea în ring. Iar numărul mare de tineri şi de copii implicaţi în aceste activităţi, de la ţesălare, spălare şi până la prezentarea în ring, ne face să credem că viitorul fermierilor francezi este asigurat.

Programul deplasărilor în ferme pentru participanţii internaţionali şi pentru presă a cuprins 35 de vizite. În numerele viitoare ale revistei vom reveni cu prezentarea unor ferme de vaci şi oi, specifice agriculturii franceze.


PESTE 90 DE MII DE VIZITATORI - UN NOU RECORD
“Sommet de l'Elevage a înregistrat, în toate privinţele, o ediţie excepţională în 2017. Cu 93.000 de vizitatori, evenimentul confirmă încă o dată poziţia sa ca unul dintre cele mai importante târguri comerciale din Europa şi impactul său la scară mondială este chiar mai puternic", a remarcat, foarte mulţumit, Jacques Chazalet, preşedintele Sommet.
La ediţia de anul acesta au participat 1460 de expozanţi pe o suprafaţă de 78.000 mp spaţiu acoperit (18 ha total spaţiu expoziţional) şi mai mult de 2000 de animale, reprezentând 70 de rase diferite. De asemenea, cei peste 300 de expozanţi străini, din 32 de state - în creştere cu 11% faţă de 2016 - şi 4.500 de vizitatori internaţionali din 85 de ţări - o creştere de 12,5% - reflectă interesul extern de care se bucură această expoziţie.
Anul acesta, Iranul, invitat de onoare, s-a bucurat de un mare succes, cu mulţi vizitatori la standul său, iar delegaţia ţării de cca. 150 de persoane, inclusiv ministrul iranian al Agriculturii, a confirmat angajamentul ţării de a-şi dezvolta industria zootehnică. Au mai fost prezente delegaţii ministeriale oficiale din Uganda, Senegal, Mongolia, Pakistan şi Republica Cehă. De asemenea, presa internaţională de profil, la fel ca şi o parte din vizitatorii străini, s-au bucurat de vizitele organizate în ferme, unităţi de procesare lapte şi abatoare. Am remarcat în mod deosebit jurnalişti şi vizitatori din afara Europei, din SUA, China şi Argentina.
Ediţia din 2018 a Sommet de L'Elevage va găzdui campionatele naţionale ale rasei Salers şi se va desfăşura în perioada 3-5 octombrie 2018.

 

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 254 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?