Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gard electric sau gard clasic? CE alegem şi DE CE?

Publicat: 01 martie 2022 - 11:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Păşunatul raţional, dar şi paza animalelor pot fi executate eficient cu ajutorul gardurilor clasice sau electrice. Un gard construit şi amplasat corespunzător îşi recuperează costul într-un timp relativ scurt.

Gardurile fizice sunt, de obicei, destinate utilizării pe termen lung, așa că trebuie să planificați cu atenție amplasarea acestora înainte de a le construi. Acest tip de împrejmuire este recomandat să fie construit dintr-un material suficient de rezistent (lemn, metal, plasă de sârmă, piatră etc.) pentru a împiedica și descuraja animalele să pătrundă prin el.

 

AVANTAJELE GARDURILOR FIZICE


• construit corespunzător, un gard fizic necesită o întreținere redusă, are o lungă durată de viaţă și o bună rezistă la condiții meteorologice și sezoniere severe.

• pot avea şi un aspect estetic, oferind în același timp protecție pentru animale.

gard electric 1_b 

DEZAVANTAJELE GARDULUI FIZIC


• pot fi mai scumpe decât alte tipuri de garduri și necesită mai multă forță de muncă pentru construcție;

• sunt dificil de mutat, iar atunci când sunt deteriorate necesită mai mult timp şi efort pentru a fi reparate.

 

EFICIENŢA GARDULUI ELECTRIC


Spre deosebire de gardurile fizice, gardurile electrice necesită o anumită perioadă de "antrenament", pentru ca animalele să fie conștiente de limitele impuse de zona îngrădită. De obicei, odată ce animalul s-a învăţat că gardul electric provoacă durere, acesta se va feri să îl mai atingă.

Atunci când se învaţă animalele cu gardul electric, este bine să se folosească o suprafaţă mai mică de pășune şi un gard electric cu 3 până la 4 fire. Scopul este de a "electrocuta" fiecare animal o singură dată și, pentru a face acest lucru, este posibil să fie nevoie să atrageți animalele spre gard. De obicei, bovinele învață cel mai repede, în aproximativ trei sau patru zile, iar după ce simt şocul electric ar trebui să știe să evite gardul.

gard electric 2_b 

RECOMANDĂRI PENTRU 3 SPECII


Oi și capre. Lâna oilor este un bun izolator la şocurile electrice şi este foarte important să se mențină o încărcătură electrică bună în sistem. De asemenea, se recomandă un gard perimetral bun; de cele mai multe ori, gardurile electrice sunt folosite la stâne pentru a preveni problemele cu prădătorii.

Deoarece oile şi caprele au statura mică, firele trebuie să fie plasate mai aproape de sol, iar vegetaţia trebuie să fie curățată permanent pentru a reduce riscul pierderii tensiunii electrice din sistem. De asemenea, oile și caprele au o greutate mai mică decât alte animale și nu au un contact atât de bun cu solul, astfel încât șocul electric poate fi redus şi este nevoie de garduri tip plasă, speciale pentru a fi eficiente la oi și capre.

Bovine. Rumegătoarele mari se adaptează cu ușurință la gardurile electrice și nu au nevoie de atât de multe fire sau de fire la mică înălțime față de sol. Odată "antrenate", bovinele se feresc să mai atingă gardul electric, astfel că, de obicei un singur fir este suficient dar, în funcţie de vârsta şi sexul animalelor numărul de fire poate fi mai mare.

Cabaline. Caii sunt animale care se mișcă rapid și au nevoie de un gard mai vizibil decât alte animale. De obicei se foloseşte bandă, care este mai vizibilă decât firul. Caii sunt, de asemenea, foarte sensibili la șocurile electrice și pot fi imprevizibili. Prin urmare, este important ca atunci când alegeți un gard electric să țineți cont de faptul că aceştia se pot încurca în sârmă și se pot răni.

gard electric 3_b 

CUM CONSTRUIM GARDUL ELECTRIC


Cele mai importante componente ale unui gard electric sunt generatorul de impulsuri şi firul conductor, dar buna funcţionare a acestuia depinde şi de sursa de alimentare, stâlpii de susţinere ai firului, izolatori, sistemul de împământare, paratrăznet, mânere de poartă şi, mai ales, de instalarea corectă şi verificarea periodică.

Generatorul de impulsuri - transformă energia electrică furnizată de o reţea electrică sau de o baterie (un acumulator cu sau fără panou solar) sub formă de impulsuri cuprinse între 5.000 şi 15.000 Volţi, transmise maxim o dată pe secundă în firul electric destinat împrejmuirii. Tensiunea înaltă şi impulsul de scurtă durată fac şocul mai puţin periculos, însă deosebit de neplăcut/dureros.

Principalele calităţi ale firului şi benzii de gard electric sunt conductibilitatea şi rezistenţa la rupere, dată de elasticitatea şi rezistenţa fizică a firelor. Între aceste două proprietăţi ale firului/benzii trebuie să existe un echilibru, astfel încât atunci când animalele intră în contact cu gardul electric să "resimtă" imediat efectul şocul electric, pentru a limita riscul ca acestea să forţeze ruperea firului. Cu cât firul este mai bun conductor, cu atât energia transportată va fi mai mare şi va putea fi adaptat unor lungimi mai mari şi aparate mai puternice.

 VEZI AICI 10 SFATURI UTILE LA INSTALAREA GARDULUI ELECTRIC PENTRU ANIMALE!

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 581 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?