Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Galloway - cea mai pură rasă de taurine din lume

Publicat: 01 iunie 2012 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Taurinele din rasa Galloway se exploatează exclusiv pentru producţia de carne. Animalele sunt robuste, au o rezistenţă fizică foarte bună, se cresc în libertate, în afara grajdurilor, chiar şi pe timp de iarnă, se reproduc uşor, sunt deosebit de fertile şi trăiesc în medie 20 de ani

Click pe poza pentru galerie!

Caracteristica de bază a acestei rase este lipsa coarnelor, caracter urmărit de crescători în activitatea de selecţie şi de ameliorare.

Însuşiri morfologice. Taurinele Galloway au o culoare neagră cu o nuanţă de brun, cenuşiu închis cu negru, albă belted sau riggit. Părul este lung, moale şi creţ. Părul exterior, mai gros, formează un scut pentru vânturi şi ploi, iar subpărul mai  moale şi mai subţire asigură izolarea termică şi hidrofugă.

Taurinele de rasă Galloway sunt genetic fără coarne, iar în locul lor prezintă un buton osos în partea superioară a craniului, denumit “poll”. Acest caracter se transmite cu uşurinţă hibrizilor, astfel încât aceştia nu trebuie ecornaţi.

Taurii din rasa Galloway cântăresc de la 770 kg la 1045 kg, cu o medie de 820 kg. Vacile din aceeaşi rasă au o greutate ce variază de la 450 kg la 675 kg cu o medie de 565 kg. Viţeii cântăresc, la naştere, între 31 şi 36 kg. Talia animalelor adulte este de 122 cm la vaci şi 137 cm la tauri. Viţeii înţărcaţi la 205 zile cântăresc circa jumătate din greutatea mamelor lor.

Aptitudini fiziologice. Rasa Galloway este o rasă maternă, vacile fată uşor şi au o producţie de lapte suficient de mare pentru a asigura creşterea satisfăcătoare a viţeilor. Durata de exploatare a vacilor este mare, produc în mod regulat un viţel în fiecare an, majoritatea vacilor fiind încă productive între 10 şi 15 ani.

Vacile din această rasă au reputaţia de a trăi foarte mult, până la vârsta de 17-20 de ani. Mai mult, ele se comportă bine şi vor produce viţei şi în cazul hrănirii cu raţii ieftine de iarnă, dar şi prin păşunarea pe păşuni naturale neameliorate. Vacile Galloway reprezintă un punct ideal de plecare pentru obţinerea de produşi cu o puternică vigoare hibridă.

Temperamentul vacilor este liniştit, având un instinct matern foarte puternic, ceea ce le va determina să-şi apere viţelul împotriva oricăror ameninţări percepute. Taurinele din această rasă sunt foarte docile, dar curajoase. Se spune că se asociază şi atacă prădătorii pentru a-şi proteja viţeii. Chiar dacă sunt doar câteva vaci Galloway într-o turmă de oi, acestea se vor comporta la fel, apărând oile de câini şi de prădători.

Vacile din această rasă au fătări uşoare, cu rată mică de incidenţă a distociei la fătare (0,8%). Procentul de înţărcare a viţeilor este mare, de 95,5% şi rata de supravieţuire este foarte mare, de 95,2%.

Rasa Galloway a fost creată în condiţii climatice neprielnice, ceea ce i-a asigurat o rezistenţă sporită la boli şi capacitatea de a supravieţui în cele mai grele condiţii. Taurinele din această rasă sunt rezistente la conjunctivită acută, paraziţi externi, insecte şi probleme ale membrelor. La această rasă, problemele congenitale şi nanismul sunt boli necunoscute.

Viţeii Galloway, atât de rasă pură cât şi hibrizi, sunt robuşti, rezistenţi, viguroşi şi ajung foarte repede să sugă după naştere. Astfel încât, deşi sunt mici la naştere, ei vor avea o viteză mare de creştere pe baza laptelui matern.

Vacile din această rasă pot fi iernate afară, având cerinţe reduse de furajare, ceea ce duce la economii cu furajele, paiele şi cazarea. Comparând Galloway cu rasele continentale mari de taurine de carne s-a demonstrat că ea necesită cu circa 25% mai puţine concentrate şi cu circa 10 kg mai puţin siloz pe zi.

Acţiunea de păşunat neselectiv al vacilor Galloway pe păşunile montane sau pe dealurile înalte îmbunătăţeşte covorul ierbos pentru animalele domestice, precum şi pentru fauna sălbatică, prin îndepărtarea excesului de grosiere.

Aptitudini productive - Calităţile cărnii de taurine Galloway. Tăuraşii şi viţelele - destinaţi producţiei de carne - produc o carne de calitate superioară pe baza unor raţii ieftine. Tăuraşii Galloway în vârstă de 23-30 de luni sunt sacrificaţi la greutatea de 350 kg, iar calitatea carcasei este superioară.

Producătorii comerciali, cei care îngraşă tăuraşi, precum şi industria prelucrătoare a cărnii, au observat că rasa Galloway „se îngraşă dinspre înăuntru spre afară”, depunând grăsimea de marmorare - grăsime care dă gustul cărnii - în interiorul ochiului muşchiului cu mult timp înainte de a atinge nivelele nedorite de grăsime de acoperire - care reprezintă de fapt un deşeu pentru industria cărnii. Carcasele de Galloway sunt bine marmorate, cu suprafeţe mari ale ochiului muşchiului.

Evaluarea în panel efectuată la Centrul de Cercetare a Cărnii din SUA (U.S. Meat Animal Research Center) a clasat carnea de Galloway mult înaintea celorlalte 11 rase de taurine analizate. Astfel, Galloway a ieşit pe locul I pentru gust, pe locul al doilea pentru frăgezime şi pe poziţia a doua pentru suculenţă.

Studiile efectuate în Europa au arătat că Galloway posedă un desen de marmorare unic, compus din porţiuni foarte fine şi discrete de grăsime intramusculară distribuite într-o manieră foarte uniformă. Acest desen este în contrast cu depozitele mai mari şi vizibile de grăsime care se întâlnesc la multe rase.

În comparaţia cu alte cinci rase britanice de carne, Galloway s-a clasat astfel:

- locul 1 pentru grosimea stratului de grăsime, cel mai subţire, de 1,22 cm;
- locul 1 pentru grăsimea din jurul rinichilor, inimii şi zona pelvină, cel mai mic procent, de 3,13%;
- locul 1 pentru cel mai mare procent de carne vândută din carcasă, 69,7%;
- locul 1 pentru procentul de grăsime din carcasă, cel mai mic, 7,8%;
- locul 2 pentru suprafaţa ochiului muşchiului, 72,77 cm2;
- locul 2 pentru îmbrăcarea în musculatură, 61,2%.

Carnea de la taurinele Galloway are un conţinut scăzut de grăsime totală şi de grăsime saturată. Are însă un conţinut ridicat de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, fiind mai bogată decât carnea de porc şi asemănătoare cărnii de pui şi de somon.

Datorită densităţii naturale a părului animalelor din rasa Galloway, acesta asigură o izolare bună faţă de temperaturile scăzute, ceea ce duce la un strat protector mai subţire de grăsime subcutanată, grăsime care nu este folosită după sacrificare.

Răspândire şi adaptabilitate. Deşi se consideră a fi o rasă adaptată condiţiilor climatice nordice reci, Galloway se adaptează foarte bine şi în regiunile mai calde.

Chiar şi în condiţiile extreme din nordul SUA şi din Canada, taurinele Galloway se pot creşte în aer liber pe tot parcursul anului. Astfel, aceste animale se dezvoltă bine şi la temperaturi cuprinse între -32 şi -45 °C pe timpul iernii, hrănite numai cu fân şi fără a avea la dispoziţie adăposturi făcute de om. Animalele năpârlesc în primăvară şi se adaptează foarte bine căldurilor din timpul verii.

În Germania, Galloway este a doua rasă ca răspândire, deoarece studiile au arătat că aceste animale produc cele mai mici pagube mediului înconjurător comparativ cu alte rase de taurine. Acest lucru este posibil datorită însuşirilor sale de păşunat neselectiv şi a capacităţii de a străbate distanţe lungi pentru a căuta hrana.

Capacităţi combinative. Vacile de rasă Galloway care sunt împerecheate cu tauri din rasele mari continentale de taurine de carne vor produce fie tăuraşi hibrizi destinaţi producţiei de carne, fie femele de înlocuire care vor avea atributele mamelor lor - mame excelente, producţie bună de lapte şi rusticitate.

De exemplu, viţelele Galloway x Salers sunt la mare căutare, deoarece au o dezvoltare corporală mare şi vor transmite descendenţilor calităţile de producere facilă a cărnii.

Belted Galloway se poate folosi pentru a produce vaci denumite Blue Grey, prin împerecherea cu tauri din rasa Shorthorn, varietatea albă. Aceste vaci Blue Grey vor produce hibrizi excelenţi pentru carne prin împerecherea cu tauri din rasele continentale mari de carne cum ar fi Charolaise, Simmental, Limousin sau Salers.

În anul 1906, colonistul American Charles “Buffalo” Jones a încrucişat Galloway cu bizonul rezultând cattalo, dar a descoperit că acest hibrid are o fecunditate redusă.

 

FORMAREA RASEI GALLOWAY

Galloway este una dintre cele mai vechi şi mai pure rase de taurine din lume, denumită astfel după regiunea Galloway din sud-vestul Scoţiei, Marea Britanie. Rasa a devenit importantă în perioada Scoto-Saxonă, iar crescătorii exportau brânză şi piei. Mai târziu, taurinele au fost vândute în număr foarte mare fermierilor englezi care le valorificau după ce le îngrăşau pe păşuni.

Se spune că rasa Galloway nu a fost încrucişată niciodată cu alte rase. Nu se cunoaşte de unde vine caracterul fără coarne al rasei, deoarece la începuturi animalele erau cu coarne. În a doua jumătate a secolului al XVIII - lea şi începutul secolului al XIX - lea sunt menţionate taurinele Galloway fără coarne, dar crescătorii au decis că le place acest caracter şi au început să facă selecţie pentru el. Majoritatea taurinelor din districtul Galloway erau negre, dar existau şi animale roşii, brune şi cu pete albe.

În anul 1851, un incendiu la Highland Agricultural Museum din Edinburgh a distrus toate înregistrările istorice şi toate pedigree-urile taurinelor Galloway adunate până atunci. Unsprezece ani mai târziu, în 1862, a fost publicat un Registru Genealogic al raselor fără coarne, fiind incluse rasele Galloway, Aberdeen şi Angus.

În anul 1878 s-a înfiinţat Societatea Britanică a Taurinelor Galloway (Galloway Cattle Society of Great Britain) şi s-au pus bazele registrului genealogic. Primele exporturi în America de Nord s-au făcut în anul 1853 de către fraţii Graham din Toronto, Canada. În SUA s-a introdus în anul 1866 din Canada, iar registrul genealogic a fost înfiinţat în anul 1882 (The American Galloway Breeder’s Association).

Iniţial, s-au înregistrat în registrul genealogic al rasei doar taurinele de culoare neagră. Cu toate acestea, gena recesivă pentru culoarea roşie a persistat în populaţie, iar până la urmă au fost înscrise în registru şi animalele de culoare cenuşiu-închis.

VARIETĂŢILE RASEI

Există mai multe varietăţi ale rasei Galloway menţinute ca linii constante sau ca rase.
Belted Galloway prezintă o dungă albă pe trenul mijlociu şi este denumită popular „Beltie”. S-a creat prin încrucişarea Galloway cu taurinele Belted Dutch (Dutch Lakenvelder) - rasă de lapte. Animalele Belted Galloway sunt mai mici decât cele Galloway şi au un aspect mai apropiat de taurinele de lapte.

Belted Galloway este crescută pentru marmorarea cărnii sale, deşi vacile sunt mulse uneori sau sunt crescute ca hobby, deoarece arată foarte bine pe păşune. În SUA aceste vaci sunt cunoscute în mod neoficial ca „vacile maşini de poliţie”, „vacile panda” sau „vacile Oreo” (după biscuiţii Oreo).

Galloway Alb are roba de culoare albă în majoritatea ei, cu pete negre pe urechi, membre şi în jurul ochilor. De asemenea, petele de culoare pot să apară pe frunte, coadă sau uger. Genele pentru această culoare au fost introduse dintr-o sursă necunoscută şi s-a întâmplat de cel puţin trei ori în Marea Britanie, SUA şi Canada.

Riggit Galloway are un desen caracteristic, roba fiind pigmentată iar culoarea albă marchează o dungă albă pe linia superioară, de-a lungul coloanei vertebrale, precum şi pe abdomen. Termenul “riggit” este un cuvânt în dialectul scoţian ce face referire la dunga albă şi, se pare că, este de origine scandinavă.

Culoarea principală a robei poate fi neagră, negru-albăstrui, roşie, brună sau cenuşie. Dunga de culoare albă se găseşte pe linia superioară, este suficient de lată pentru a cuprinde şalele şi mare parte din crupă, fesele, dar cuprinde şi pe faţa inferioară a trunchiului.

Vizualizat: 4857 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
GALLOWAY..
|
12. 02, 2012. Sunday 12:48
ma bucur cand vad acest articol sant si eu crescator de vaci galloway, am 3 juninci si un tauras.
1.
galloway
|
07. 18, 2012. Wednesday 23:35
Superba informatie .Urmaream de mult un astfel de articol
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?