Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GĂLEATA, o nouă unitate de măsură în FURAJARE?!

Publicat: 02 ianuarie 2019 - 12:52
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Când credeam că am scăpat de mitul unităţii de măsură LINGURA (vezi articolul aici) iată că a apărut o nouă unitate, şi anume, GĂLEATA!

Şi nu orice găleată, ci numai una de 10 litri, pentru că "o găleată de 10 litri plină cu grâu este egală cu una de 10 litri plină cu porumb"... EROARE! Gradul de umplere al unei găleţi cu grâu este mai mare decât al unei găleţi cu porumb, deci acelaşi volum plin cu grâu este mai greu decât plin cu porumb!
Şi acum să vorbim pe un caz concret, mulţumită generosului Facebook, sursă inepuizabilă de prostii...

 din grupuri_b

Pornind de la o postare nevinovată, dăm de domnul Silviu din comentariu care este adeptul acestei unităţi de măsură! La dânsul, creşterea hibridului ROSS se bazează pe aceeaşi receptură începând de la o zi şi până la sacrificare. Aceasta este o concepţie greşită, în primul rând în cazul sporului mediu zilnic dat de conversia furajului şi, în al doilea rând, al consumului nejustificat de furaj!
Intensiv, perioadele de furajare la Ross sunt: Start 0-10 zile, Creştere 11-24 zile şi Finisare 25 zile - până la sacrificare. În regim extensiv, găsiţi date complete în cartea "Ghid de creştere a puilor de carne", semnată de Leonard C. Stafie şi Radu Antohe, pe care o puteţi achiziţiona de pe www.agroshop.ro sau la telefon 0256213328.
Revenind la problema noastra - realizarea furajului în sistem gospodăresc cu... GĂLEATA, pentru aceste materii prime - grâu, porumb, şrot soia şi carbonat de calciu - rezultatele ce reies din mixul din fotografie, în care ponderea porumbului este de 58,7%, a grâului de 21,7%, a şrotului de soia de 19,6% şi 3% CARBONAT de calciu adăugat ulterior, sunt arătate în tabel pentru cele trei perioade de vârstă. Cum toţi ştim că atunci când vedem roşu la calcule, ceva nu este în regulă, asa se întâmplă şi cu majoritatea valorilor din această receptură de furajare “universală”, care se oglindesc în tabel la coloana ERORI!

Când cifrele dau cu găleata de pământ!
Ca să înţelegem tabelul, luăm exemplul proteinei şi, din calcule, rezultă un procent de 16,01% pentru furajul amintit anterior, iar din coloana VALORI STANDARD vedem că, de fapt, valoarea proteinei ar trebui să fie 20,25%!
Pentru perioada 0-10 zile în sistem gospodăresc, proteina necesară unui Ross ar trebui să fie cu 26,52% mai mare!
Pentru perioada 11-24 zile în acelaşi sistem, proteina ar trebui sa fie mai mare cu 18,71%, iar pentru perioada 25 zile - până la sacrificare proteina este în limite normale (este mai mare cu doar 0,04%). Aşadar, este total neconformă cu cerinţele nutritive ale puilor de orice vârstă. Mai putem lua în calcul şi vitaminizarea excesivă (de două ori pe lună), atunci când toţi producătorii de complexuri vitaminice buvabile recomandă maxim 5-7 zile consecutiv administrarea pe lună a acestora şi numai în anumite cazuri!

 analiza de furaj_b

În cazul d-lui Petre Vasile situatia este şi mai gravă, având în vedere că dânsul a uitat complet de carbonatul de calciu şi face o mare confuzie între floarea-soarelui şi soia! Confuzia vine de la faptul că atât valorile energetice cât şi valorile proteinei celor două sunt total diferite.
Ca să facem o introducere în furajarea păsărilor trebuie să ştiţi că păsările se împart în: rase grele şi rase uşoare iar iar scopul pentru care le creştem este: pentru produse (ouă consum), pentru sacrificare şi pentru reproducere!
Formarea ca părinţi reproducători necesită condiţii de igienă, climat, furajare şi selecţie ceva mai speciale.
Să sperăm că nu vor mai apărea şi alte unităţi de măsură, ca de exemplu: lopata, cana, scafa sau canciocul! Mai există o măsură la dozarea medicamentelor buvabile, CĂPĂCELUL!
Un cântar digital de 5 kg, dar şi unul digital, de bijutier, de 100 grame se găsesc la preţuri de până la 40 lei şi vă garantez că este o investiţie bună!

ŢINEŢI CONT! Unitatea de măsură însă nu este nici LINGURA, nici PUMNUL, ci PROCENTUL!
Aveţi întrebări? Le aştept cu interes la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com

gaini la galeata_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

Vizualizat: 2904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?