Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Gâlceava pe tancul cu LAPTE. Fermierii SE TEM de ţeapă!

Publicat: 08 martie 2017 - 10:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RESTANŢE la plată cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. Mai mulţi crescători de vaci pentru lapte, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Galaţi, sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că din toamna trecută nu şi-au mai primit banii de la procesatorul cu care au încheiat contracte de livrare a producţiei.

Cea mai mare sumă de încasat o are preşedintele Asociaţiei, Costică Sîrghe, din Valea Mărului, restanţa fiind în jur de un miliard de lei vechi. Fermierii au de primit sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei, iar întârzierilela plată, susţin ei, sunt şi de aproape cinci luni.

Fermierilor le e frică de ţeapă! Au mai păţit-o!
Crescătorii de animale susţin că din cauza întârzierilor la plata laptelui livrat de către firma de procesare, zootehnia din judeţul Galaţi are de suferit! „Eu am încheiat contract cu fabrica din Focşani din primăvara trecută. Până prin septembrie-octombrie 2016, am primit lunar câte 1.500 - 2.000 lei. De atunci, Vranlact a sistat plăţile. După calculele mele, mi s-ar cuveni peste 10.000 lei. Mi-e teamă că o să rămân şi fără bani, şi cu buzele umflate, că în România se poartă ţeapa!”, ne-a declarat revoltat un agricultor din judeţul Galaţi care deţine o sută de văcuţe, dorind să-şi păstreze anonimatul.

Tanc lapte_bClick pe poza pentru galerie!

În situaţii asemănătoare - de neplată pentru laptele de vacă livrat - mai sunt şi alţi gălăţeni, precum Tudorel Alexandru, din Tudor Vladimirescu, Marcel Mihalcea din Cudalbi, Ion Leocă din Tecuci, Constantin Pintilie din Munteni, dar şi doi fraţi din Vizureşti (judeţul Vrancea) care livrează aproape o tonă de lapte zilnic.
Fermierii predau în continuare laptele colectat şi nu au de ales, mijloacele de transport ale procesatorului vin din două în două zile să preia materia primă.

Contactat, directorul Vranlact din Focşani, Gabriel Oprea, a adus în discuţie existenţa clauzelor contractuale. „Contractele încheiate cu crescătorii de animale au prevăzut un termen de plată de 45-60 de zile. Ca urmare, soldul de la 1 ianuarie, conform înţelegerilor semnate, poate fi plătit până la data de 28 februarie! Nu se plăteşte laptele la 7 zile, la 15 zile. Astea sunt posibilităţile; contractele sunt transparente, semnate şi asumate de părţi. Deci, dacă după 28 februarie se demonstrează că soldul înregistrat la data de 1 ianuarie nu este plătit, atunci se poate supăra lumea pe mine!”, ne-a precizat directorul unităţii procesatoare la începutul lunii februarie. 

Citiţi detalii în revista Ferma, ediţia 1-14 martie 2017!

Vizualizat: 2357 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?