Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Furajarea vacilor în lunile de foc ale verii

Publicat: 16 august 2017 - 16:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă ne aşteaptă o vară secetoasă, există posibilitatea de asigurare a furajului verde şi la iesle. În cazul de faţă, exemplificat în continuare în acest articol, am folosit lucerna masă verde, dar depinde de situaţie, se poate folosi trifoiu ori gramineele sau chiar un amestec de leguminoase şi graminee. 

Într-un număr anterior al revistei am tratat modalitatea de hrănire a vacilor după cele o sută de zile de la fătare, când producţia de lapte s-a stabilizat şi vaca şi-a exteriorizat potenţialul productiv, dacă a fost furajată corespunzător. Am stabilit pentru început necesarul în energie şi ceilalţi principii nutritivi pentru o vacă de 650 kg, cu o producţie de 25 l lapte/zi.

Vaci pe pasune

Orzul ca nutreţ concentrat de completare a raţiei
Faţă de raţia în care cantitatea de masă verde consumată era de 70 de kg, în lunile iulie - august (care pot fi secetoase), la aceleaşi cerinţe ale vacii, cantitatea de masă verde ingerată se poate reduce până la jumătate (35 kg). Situaţia impune ca, pe lângă pajiştea de câmpie, seara la grajd să se administreze un supliment de masă verde. Dacă acest supliment este asigurat prin circa 30 kg de lucernă pălită, la care aportul proteic este foarte ridicat, se va utiliza ca nutreţ concentrat o cereală energetică (în cazul nostru orzul), al cărui necesar este de 5 kg.

Cum susţinem producţia de lapte a vacilor în lunie iulie şi august?
Astfel, în faza de lactaţie de după o sută zile, în perioada de vară, una din multele situaţii posibile o prezentăm în raţia din tabelul 1.
Folosirea lucernei masă verde, corectată energetic cu orz, ridică mult nivelul productiv al raţiei de bază, care trebuie suplimentată cu o cantitate mai redusă de amestec de producţie, respectiv de 3,5 kg, pentru a susţine o producţie zilnică de 25 litri de lapte.
În acest caz, structura raţiei este de circa 66% furaje verzi şi de circa 34 % concentrate, consumul din această ultimă categorie fiind de 0,34 kg pentru un litru de lapte.

 

TABELUL 1: RAŢIE RECOMANDATĂ ÎN LUNILE IULIE-AUGUST

 tab1ratieiul_b


Explicaţii:
Structura: furaje verzi - 66,2%; concentrate - 33,8% (0,34 kg/l lapte)
Raport Ca/P: 2,1/1
Raport proteic: 91 g PDI/UNL; 99 g PD/UN

Legendă tabele:
SU - substanţă uscată;
UN - Unităţi nutritive;
UNL - unităţi nutritive lapte;
UIDL - unitatea de încărcare digestivă pentru vaca de lapte;
PD - proteină digestibilă;
PDI - proteina digestibilă la nivel intestinal;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei

 tab2ratieiul_b

TABELUL 2: AMESTECUL DE PRODUCŢIE
Amestecul de producţie pentru susţinerea unei producţii de 25 litri de lapte este alcătuit din concentrate care se găsesc uşor în gospodăriile fermierilor, respectiv triticale şi orz, care asigură baza energetică a amestecului, şi şrotul de floarea-soarelui pentru partea proteică.
Din datele tabelare se poate constata că raţia este un amestec echilibrat energo-proteic. La componentele amintite este obligatoriu de folosit partea minerală reprezentată de sare, carbonat de calciu, o sursă de fosfor şi premixul vitamino-mineral, recomandat vacilor cu producţii mari de lapte.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 760 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?