Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Furajarea vacilor în lunile de foc ale verii

Publicat: 16 august 2017 - 16:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dacă ne aşteaptă o vară secetoasă, există posibilitatea de asigurare a furajului verde şi la iesle. În cazul de faţă, exemplificat în continuare în acest articol, am folosit lucerna masă verde, dar depinde de situaţie, se poate folosi trifoiu ori gramineele sau chiar un amestec de leguminoase şi graminee. 

Într-un număr anterior al revistei am tratat modalitatea de hrănire a vacilor după cele o sută de zile de la fătare, când producţia de lapte s-a stabilizat şi vaca şi-a exteriorizat potenţialul productiv, dacă a fost furajată corespunzător. Am stabilit pentru început necesarul în energie şi ceilalţi principii nutritivi pentru o vacă de 650 kg, cu o producţie de 25 l lapte/zi.

Vaci pe pasune

Orzul ca nutreţ concentrat de completare a raţiei
Faţă de raţia în care cantitatea de masă verde consumată era de 70 de kg, în lunile iulie - august (care pot fi secetoase), la aceleaşi cerinţe ale vacii, cantitatea de masă verde ingerată se poate reduce până la jumătate (35 kg). Situaţia impune ca, pe lângă pajiştea de câmpie, seara la grajd să se administreze un supliment de masă verde. Dacă acest supliment este asigurat prin circa 30 kg de lucernă pălită, la care aportul proteic este foarte ridicat, se va utiliza ca nutreţ concentrat o cereală energetică (în cazul nostru orzul), al cărui necesar este de 5 kg.

Cum susţinem producţia de lapte a vacilor în lunie iulie şi august?
Astfel, în faza de lactaţie de după o sută zile, în perioada de vară, una din multele situaţii posibile o prezentăm în raţia din tabelul 1.
Folosirea lucernei masă verde, corectată energetic cu orz, ridică mult nivelul productiv al raţiei de bază, care trebuie suplimentată cu o cantitate mai redusă de amestec de producţie, respectiv de 3,5 kg, pentru a susţine o producţie zilnică de 25 litri de lapte.
În acest caz, structura raţiei este de circa 66% furaje verzi şi de circa 34 % concentrate, consumul din această ultimă categorie fiind de 0,34 kg pentru un litru de lapte.

 

TABELUL 1: RAŢIE RECOMANDATĂ ÎN LUNILE IULIE-AUGUST

 tab1ratieiul_b


Explicaţii:
Structura: furaje verzi - 66,2%; concentrate - 33,8% (0,34 kg/l lapte)
Raport Ca/P: 2,1/1
Raport proteic: 91 g PDI/UNL; 99 g PD/UN

Legendă tabele:
SU - substanţă uscată;
UN - Unităţi nutritive;
UNL - unităţi nutritive lapte;
UIDL - unitatea de încărcare digestivă pentru vaca de lapte;
PD - proteină digestibilă;
PDI - proteina digestibilă la nivel intestinal;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei

 tab2ratieiul_b

TABELUL 2: AMESTECUL DE PRODUCŢIE
Amestecul de producţie pentru susţinerea unei producţii de 25 litri de lapte este alcătuit din concentrate care se găsesc uşor în gospodăriile fermierilor, respectiv triticale şi orz, care asigură baza energetică a amestecului, şi şrotul de floarea-soarelui pentru partea proteică.
Din datele tabelare se poate constata că raţia este un amestec echilibrat energo-proteic. La componentele amintite este obligatoriu de folosit partea minerală reprezentată de sare, carbonat de calciu, o sursă de fosfor şi premixul vitamino-mineral, recomandat vacilor cu producţii mari de lapte.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 12 (195) din 1-31 iulie 2017

Vizualizat: 649 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?