Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Furajarea suinelor în perioada de criză

Publicat: 07 iunie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dacă am tot vorbit despre problemele pe care le întâmpină crescătorii de porci în activitatea lor de zi cu zi, în acestă perioadă putem spune că, pe lângă acestea, fermierii se confruntă şi cu dificultăţi legate de alimentaţia animalelor.

Click pe poza pentru galerie!

Furajare adecvată vs. rentabilitate

Grija crescătorului de porci, specifică acestui sezon, este aceea de a-şi asigura furajele la un preţ cât mai mic, pentru a putea fi rentabil din punct de vedere economic. Ştim cu toţii că anul trecut, comparativ cu alţi ani, cei care au crescut porci au avut de câştigat, având în vedere că în perioada Crăciunului, sezon al tăierii porcului, preţul unui kilogram în viu a crescut foarte mult, ajungând chiar la nouă lei per kg, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, când preţul unui kg în viu era trei lei.

Aceasta s-a datorat faptului că foarte mulţi crescători au renunţat la a creşte porci, oferta pe piaţă fiind mică în perioada sărbătorilor de iarnă. De aici, putem trage concluzia că, anul trecut, a fost rentabil să creştem porci.

Dar, pentru că ne aflăm în perioada în care hrana animalelor este pe terminate, unii crescători fiind nevoiţi să achiziţioneze din comerţ necesarul acesteia, să vedem cum putem obţine un furaj mai ieftin pentru porci. Ştim cu toţii că ceea ce încarcă preţul de cost al furajelor combinate sunt tocmai componentele proteice.

De aceea, vă propun în continuare soluţii pentru a reduce ponderea acestora din amestecurile de concentrate pentru porci, iar la unele categorii de animale chiar excluderea lor, dar cu posibilitatea de a obţine, în acelaşi timp, un furaj echilibrat energo-proteic.

 

Mazărea furajeră, uşor de cultivat şi puţin costisitoare

Cele mai cunoscute componente proteice sunt şroturile, care la purceii sugari pot să participe la prepararea hranei în proporţie de până la 25 la sută. V-aţi gândit vreodată cu ce am putea înlocui o parte din aceste şroturi de soia? Răspunsul este simplu, cu mazărea furajeră. Motivaţia de înlocuire derivă din faptul că preţul de cost al acesteia este mai mic faţă de cel al şrotului de soia, precum şi din uşurinţa în cultivare.

• Dacă ne referim la purcelul sugar şi la categoria tineret, putem folosi mazărea în proporţie de zece la sută, alături de cereale, şroturi şi de furaje de origine animală.

• Un purcel cu greutatea de până la 30 de kg consumă circa 65 kg de furaj combinat. Dacă facem un calcul, rezultă că zece la sută din această cantitate poate reprezenta 6,5 kg mazăre.

• Trecând la categoria porcilor supuşi îngrăşării, aici proporţia de participare a mazării poate creşte chiar la 20 la sută, înlocuind în totalitate şrotul de soia. Un porc cu greutatea cuprinsă între 30 kg şi 110 kg consumă circa 300 kg furaj combinat, 20 la sută din această cantitate reprezentând 60 kg mazăre. Prin urmare, pentru un porc aflat în perioada de îngrăşare şi până la sacrificare avem nevoie de circa 70 kg mazăre, cantitate care nu este deloc mare.

Mergând mai departe, trebuie să luăm în calcul că de pe un ha de teren cultivat cu mazăre se poate obţine o producţie de 4000 de kg, iar cu această cantitate putem creşte 57 de porci, până când aceştia vor fi sacrificaţi.

Mai putem adăuga faptul că pe parcursul ultimei perioade de îngrăşare crescătorul poate constitui hrana foarte uşor, printr-un amestec de porumb (67%), mazăre (1%), şrot de floarea soarelui (10%) şi parte minerală (3%), metoda fiind la îndemâna oricui.

V-am propus această variantă de substituire a şrotului de soia cu mazărea, deoarece nu toată lumea are posibilitatea de a-şi procura aceste şroturi, având în vedere că ele provin, în cantităţi tot mai mari, din import, iar piaţa românească s-a dovedit, adesea, deficitară în aceste componente.

 

Lucerna masă verde, în amestec cu alte concentrare

O altă variantă de substituire a furajelor proteice scumpe, demnă de luat în seamă pe parcursul acestei perioade, este să folosim lucerna masă verde.

• Un porc aflat în prima perioadă de îngrăşare, cu greutatea cuprinsă între 25 şi 50 de kg, poate consuma două kilograme de lucernă. În completare, se poate administra un amestec de concentrate, format din porumb (82%), şrot de floarea soarelui (15%) şi partea minerală reprezentând trei la sută.

• Pentru cea de a doua perioadă de îngrăşare, când animalul are o greutate corporală cuprinsă între 50 şi 110 kg, porcul poate consuma patru kilograme de lucernă. Şi în acest caz este necesar un furaj de completare format din porumb (72%), orz (25%) şi parte minerală (3%).

 

Alţi înlocuitori ai furajelor scumpe

Pe lângă furajele amintite, se mai pot folosi şi alte componente proteice mai ieftine, şi anume: şrotul de floarea soarelui, tărâţele de grâu sau aminoacizii de sinteză.

Prin urmare, folosind alte furaje proteice pentru a înlocui şrotul de soia şi făina de peşte, componente scumpe, vom obţine furaje cu un preţ de cost mai scăzut.

De asemenea, în acest fel putem “ieşi din criză”, crescând animalele şi valorificând furajele proprii prin intermediul acestora, fără a fi nevoiţi să ne vindem cerealele.

 

Articol publicat în Revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 1251 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?