Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FURAJAREA corectă a VACILOR CU LAPTE. CÂND şi CUM să utilizăm CONCENTRATELE?

Publicat: 07 februarie 2017 - 21:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TEHNICI de utilizare a CONCENTRATELOR. În urma discuţiilor avute cu numeroşi crescători de vaci cu lapte, am constatat că aceştia administrează concentratele fără să ţină cont de producţia de lapte a vacilor. Or, din articolele anterioare, ne putem aminti că aceste furaje se administrează corelat cu productivitatea vacii.

De obicei, concentratele se introduc în raţie sub forma amestecului de concentrate (AC).

Etapele elaborării unei structuri adecvate de AC
La stabilirea unei structuri adecvate de AC, pentru vacile de lapte dintr-o anumită fermă, se parcurg mai multe etape, şi anume:
1. se stabilesc cerinţele energetice şi nutritive ale animalului. În funcţie de producţia de lapte, greutatea şi condiţia vacii, de starea fiziologică şi de vârstă, cu ajutorul tabelelor de normare, se evaluaează necesarul care se exprimă în: SU (substanţă uscată); UFL (unitate nutritivă lapte); PDI (proteină digestibilă la nivel intestinal); Ca - calciu şi P - fosfor (tabelul 1).

2. se stabilesc cantităţile şi aportul nutritiv al nutreţurilor care alcătuiesc raţia de bază (Rb) respectiv a fibroaselor, grosierelor şi a suculentelor (tabelul 1).
3. se calculează UFL şi PDI de completat prin concentrate, făcând diferenţa între necesar şi cel asigurat prin raţia de bază;

4. se întocmeşte structura propriu-zisă a AC în următoarea ordine:
- se stabileşte condiţia de calitate (Cc) a AC, după relaţia Cc â g PDI/UFL, în funcţie de valorile UFL şi PDI care se acoperă prin concentrate;
- în funcţie de Cc a amestecului de concentrate şi de componentele furajere disponibile în fermă sau care trebuie procurate, se întocmeşte structura unui AC, care va fi echilibrată din punct de vedere energo-proteic (tabelul 2).
5. se stabileşte cantitatea de AC care trebuie introdusă în raţia furajeră şi care asigură satisfacerea cerinţelor energetice şi nutritive ale animalului.
6. se verifică raţia furajeră, respectiv se confruntă necesarul energetic şi nutritiv al vacii cu valorile asigurate prin furajele care constituie raţia furajeră a animalului. Toate valorile normate trebuie asigurate, administrându-se depăşiri cu până la 10% la UFL şi PDI. În continuare se va stabili şi se va verifica volumul şi structura raţiei, raportul mineral (Ca/P) şi aportul de caroten.
Împărţirea raţiei în tainuri se face în funcţie de tehnica de alimentaţie care se adoptă în ferma respectivă. De regulă, la vacile cu producţii de până la 5000 litri de lapte, furajele se împart în două sau chiar trei tainuri zilnice, iar la vacile performante se poate ajunge la patru-cinci tainuri.

furajare-vaci-cu-lapte_bClick pe poza pentru galerie!

Tabelele amintite în text pot fi consultate la galeria foto, dând click pe fotografia afişată.

Despre modul de stabilire a structurii şi cantităţii de concentrate în hrana vacilor de lapte, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Vizualizat: 3904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!