Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Furajare la întâmplare?

Publicat: 04 februarie 2017 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• tehnici de utilizare a concentratelor 

În urma discuțiilor avute cu numeroși crescători de vaci cu lapte, am constatat că aceștia administrează concentratele fără să țină cont de producția de lapte a vacilor. Or, din articolele anterioare, ne putem aminti că aceste furaje se administrează corelat cu productivitatea vacii.

De obicei, concentratele se introduc în rație sub forma amestecului de concentrate (AC).

Furajare

Etapele elaborării unei structuri adecvate de AC
La stabilirea unei structuri adecvate de AC, pentru vacile de lapte dintr-o anumită fermă, se parcurg mai multe etape, și anume:
1. se stabilesc cerințele energetice și nutritive ale animalului. În funcție de producția de lapte, greutatea și condiția vacii, de starea fiziologică și de vârstă, cu ajutorul tabelelor de normare, se evaluaează necesarul care se exprimă în: SU (substanță uscată); UFL (unitate nutritivă lapte); PDI (proteină digestibilă la nivel intestinal); Ca - calciu și P - fosfor (tabelul 1).
2. se stabilesc cantitățile și aportul nutritiv al nutrețurilor care alcătuiesc rația de bază (Rb) respectiv a fibroaselor, grosierelor și a suculentelor (tabelul 1).
3. se calculează UFL și PDI de completat prin concentrate, făcând diferența între necesar și cel asigurat prin rația de bază;
4. se întocmește structura propriu-zisă a AC în următoarea ordine:
- se stabilește condiția de calitate (Cc) a AC, după relația Cc = g PDI/UFL, în funcție de valorile UFL și PDI care se acoperă prin concentrate;
- în funcție de Cc a amestecului de concentrate și de componentele furajere disponibile în fermă sau care trebuie procurate, se întocmește structura unui AC, care va fi echilibrată din punct de vedere energo-proteic (tabelul 2).
5. se stabilește cantitatea de AC care trebuie introdusă în rația furajeră și care asigură satisfacerea cerințelor energetice și nutritive ale animalului.
6. se verifică rația furajeră, respectiv se confruntă necesarul energetic și nutritiv al vacii cu valorile asigurate prin furajele care constituie rația furajeră a animalului. Toate valorile normate trebuie asigurate, administrându-se depășiri cu până la 10% la UFL și PDI. În continuare se va stabili și se va verifica volumul și structura rației, raportul mineral (Ca/P) și aportul de caroten.
Împărțirea rației în tainuri se face în funcție de tehnica de alimentație care se adoptă în ferma respectivă. De regulă, la vacile cu producții de până la 5000 litri de lapte, furajele se împart în două sau chiar trei tainuri zilnice, iar la vacile performante se poate ajunge la patru-cinci tainuri.

Modul de stabilire a structurii și cantității de concentrate în hrana vacilor de lapte
Alegerea componentelor, alcătuirea structurilor de AC și stabilirea cantităților de concentrate, care se administrează la vacile de lapte dintr-o fermă, se face în funcție de:
• calitatea și aportul nutritiv al rației de bază;
• evoluția curbei de lactație a vacilor, respectiv nivelul producției de lapte din fermă.
Alți factori de influență care mai pot fi luați în considerare:
- felul cerealelor utilizate (porumb, orz, grâu etc);
- forma de prezentare a cerealelor (grăunțe, spărturi, uruieli, granule).
Pentru a vedea cât de important este aportul nutritiv al rației de bază în formularea structurii unui amestec de comncentrate, să luăm în discuție următorul exemplu: rația de bază se constituie din siloz de porumb în pârgă (25 kg) și fân de lucernă. În acest caz, aportul nutritiv al rației de bază este de 15,47 UFL, 1087 g PDIN și 1108 g PDIE (tabelul 1).
Față de necesar, prin concentrate ar mai trebui asigurat 3,42 UFL (18,89-15,47) și 263 g PDIN (1350-1087), respectiv 242 g PDIE (1350-1108). În funcție de deficitul proteic, care este în cazul PDIE de 242 g, și cel energetic (3,42 UFL) se stabilește condiția de calitate a amestecului de concentrate care trebuie întocmit:
Cc AC = 242/3,42 = 70,76 g,
Adică, pentru 1 UFL trebuie să se asigure 70,76 g PDIE.
Această condiție de calitate este relativ ușor de îndeplinit și, după cum se poate observa în tabelul 2, cu 79,5% uruieli de cereale (porumb + orz), 16% șrot de floarea-soarelui și 4,5% parte minerală, se realizează dezideratul propus.
În tabelul 2 s-a stabilit valoarea nutritivă pentru 1 kg AC, care este de 1,35 UFL, 90,3 g PDIN și 95,8 g PDIE. Fiind un amestec de concentrate care satisface condiția de calitate impusă, cantitatea de concentrate se calculează în funcție de valoarea unuia dintre cei trei indici (de regulă a valorii celui mai deficitar), prin regula de trei simplă și anume:
- dacă 1 kg AC asigură de exemplu 90,3 g PDIN;
- cu câte kg AC acoperim diferența de 263 g PDIN dintre aportul rației de bază și cerințele animalului?;
- rezultă cantitatea de AC (kg) = 263/90,3 = 2,92, rotunjit 3 kg AC.
În rația furajeră înscrisă în tabelul 1 se introduc 3 kg AC și se calculează aportul nutritiv al acestora. În final, se face verificarea rației, adică se compară aportul energetic și nutritiv al furajelor cu necesarul animalului, toți indicii trebuind să fie asigurați.
Acesta este modul de calcul al cantității de concentrate care trebuie administrată unei vaci de lapte, nu la întamplare.

 

CĂND INTERVENIM ÎN RAȚIE CU CONCENTRATE?
Până la 10 litri de lapte/zi sunt suficiente fibroasele, grosierele și, acolo unde este posibil, suculentele. Administrarea concentratelor până la o producție de 10 litri de lapte/zi face ca vaca respectivă să nu fie eficientă din punct de vedere economic.
La producții mai mari de 10 l lapte/zi, se administrează concentrate pentru susținerea plusului de producție. Dacă furajele de bază sunt graminee, atunci se vor folosi leguminoasele, iar dacă cele de bază sunt leguminoase, atunci vor fi folosite gramineele.


TABELUL 1: RAȚIE PENTRU O VACĂ ÎN GREUTATE DE 600 KG, CU O PRODUCȚIE DE 20 L LAPTE, CU 4% GRĂSIME

 Tab Furajare1


TABELUL 2: STRUCTURA AMESTECULUI DE CONCENTRATE

 Tab Furajare2

Articol publicat in revista Ferma nr. 2 (185) din 1-15 februarie 2017

 

Vizualizat: 578 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?