Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FURAJ VERDE la IESLE? Da, iată cu ce putem completa necesarul!

Publicat: 14 august 2017 - 12:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi crescători de vaci de lapte aşteaptă cu nerăbdare să treacă sezonul de iarnă pentru a scoate vacile la păşune, considerând că astfel este mult mai uşor să asigure hrana acestora. Însă nu de fiecare dată este aşa.

Crescătorul trebuie să ştie că în multe cazuri doar păşunea nu este suficientă pentru a asigura necesarul de furaj verde. Acest necesar poate fi completat cu furaj verde administrat la iesle. Reuşita depinde de mai mulţi factori: de zona geografică în care se află ferma; de regimul de precipitaţii din zona respectivă; de alţi factori care pot să influenţeze producţia de furaj verde de pe păşune.
În funcţie de condiţiile meteo ale anului, pajiştea nu asigură întreg necesarul lunar de masă verde, de 18 tone (stabilit la un consum zilnic de 60 kg x 10 vaci x 30 zile), fiind nevoie să recurgem la un supliment de furaj verde. Acest supliment poate fi, în luna mai, un borceag de toamnă ce poate fi obţinut de pe 0,3 ha. Dacă păşunea permite o ingestă de circa 60 kg, surplusul de borceag poate fi însilozat, asigurându-se hrana pentru altă perioadă cu deficit furajer.
În alte luni, de exemplu iulie - august, mai ales dacă vremea devine secetoasă, se poate recurge la alte culturi complementare, precum Iarba de Sudan sau porumbul furajer, care se asociază cu lucerna masă verde pălită.

Cum gestionăm surplusul sau deficitul de iarbă?
Este necesar de ştiut că, pentru a se corela nivelul energetic al hranei cu cel proteic şi pentru a se economisi concentratele de corecţie, este bine ca în conveier să se asocieze o cultură de graminee cu una de leguminoase. Şi în aceste luni se procedează în funcţie de cantitatea de masă verde păşunabilă, în caz de excedent producţia de furaj verde fiind însilozată (porumbul, Iarba de Sudan, lucerna) sau transformată în fân (lucerna), iar în caz de deficit, se administrează un supliment la iesle, la tainurile de seară.

Detalii privind planul complet al nutriţiei vacilor cu furaj verde, în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 1345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?