Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Full fat soia” în hrana monogastricelor

Publicat: 27 septembrie 2010 - 11:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Soia neprocesată nu poate fi folosită în alimentaţia monogastricelor, deoarece în aceasta există factori antinutriţionali.

Click pe poza pentru galerie!

Aceştia însă pot fi distruşi prin diferite metode de procesare. Unul din produsele obţinute în urma procesării boabelor de soia este şi full fat soia.

 

Sursă de proteină şi energie

Un kilogram de full fat soia conţine: substanţă uscată 93%, proteină brută 38%, grăsime brută 18%, celuloză brută 5,2%, cenuşă brută 4,5%, 0,37% calciu, 2,9% lizină, 0,66% metionină, 0,89% fosfor.

Conţinutul în energie metabolizabilă este de 3850 kcal / kg pentru păsări şi 4180 kcal energie metabolizabilă pentru porci, fiind astfel un component furajer bogat în proteină dar şi în energie.

Conţinutul ridicat în energie metabolizabilă  ne dă posibilitatea de a face un furaj combinat pentru puii de carne fără ulei sau grăsimi de origine animală.

 

De ce full fat soia şi nu şrot de soia?

Voi reda în continuare valoarea nutritivă a şrotului de soia, pentru a vă convinge ce are în plus unul faţă de celălalt. Şrotul de soia are 2880 kcal energie metabolizabilă pentru păsări şi 3100 kcal pentru porci,  43% proteină brută, 1,6% grăsime brută, 2,62% lizină, 1,12% metionină ­ cistină, 0,3% calciu şi 0,64% fosfor, 6% celuloză brută.

Dacă facem o comparaţie între şrotul de soia şi full fat soia se poate observa că diferenţa constă în faptul că full fat soia conţine mai puţină proteină, mai multă grăsime ceea ce determină şi un conţinut mai ridicat în energie metabolizabilă.

 

Full fat soia în alimentaţia animalelor

Fiind perioada în care multă lume creşte pui de carne, pentru perioada de la ecloziune la 3 săptămâni se poate folosi porumbul în proporţie de 57%, şrotul de soia 32%, ulei 3%, făină de peşte 5% şi restul macrosăruri şi premix vitamino-mineral până la 100%.

Această structură se poate modifica substituind o parte din şrotul de soia cu full fat soia şi eliminând uleiul din structura reţetei. Astfel reţeta va fi formată din: porumb 53%, full fat soia 27%, şrot de soia 10%, făină de peşte 5%; celelalte componente rămân neschimbate.

De la trei săptămâni la sacrificare structura fără full fat soia poate fi următoarea: porumb 58%, şrot de soia 30%, 2% făină de peşte, ulei 6% şi restul macrosăruri şi premixul vitamino-mineral. Pentru această perioadă de creştere, full fat soia poate înlocui total şrotul de soia. Mai exact, putem face un furaj combinat cu porumb 54%, full fat soia 42% restul până la 100% fiind reprezentat de partea minerală a unui furaj combinat şi de premix.

Full fat soia are şi efecte benefice asupra calităţii cărnii, concretizate prin creşterea conţinutului în proteină a cărnii şi îmbunătăţirea raportului dintre acizii graşi crescând proporţia de acizii polinesaturaţi.

Full fat soia poate fi folosit şi în alimentaţia altor categorii de animale şi anume la purceii sugari în proporţii orientative de 25-30%, la găinile ouătoare şi la suinele adulte până la 20%.

Folosirea acestui component energo-proteic reduce costurile cu furajarea.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(40)/2006

Vizualizat: 4060 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ce este full fat de soia
|
11. 18, 2014. Tuesday 12:54
full fatul de soia este produsul finit din soia boabe care trece printro moara apoi printrun proces de zdrobire si apoi printrun proces termic iar ceia ce ramane se cheama full fat de soia adica mai pe romaneste soia boabe macinata ca nuca data la robot.numai ca trebuie procesata termic altfel din cauza ca este uleioasa nu sar putea zdrobi,.Mai are si un motiv trecerea prin procesul termin dezactivarea unor substante toxice dinel.O vreme am folosit la pasari srot de soia dar de un timp folosim numai full fat pentru ca iesi mai ieftin daca faci rost de boabe de soia.
1.
Ce este "Full fat soia"?
|
12. 28, 2010. Tuesday 08:45
Ma asteptam sa gasesc in acest articol si ce este de fapt "full fat soia", cum se obtine acest produs si de unde se poate achizitiona. Constat insa ca se poate vorbi (scrie) mult despre acest produs fara a spune ce este de fapt. De parca am vorbi despre faina de malai.....
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!