Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fotografia timelapse ”comprimă” timpul în ferma de lapte

Publicat: 27 ianuarie 2023 - 17:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fotografierea timelapse şi eşantionarea pe ore a imaginilor colectate sunt instrumente valoroase pentru investigarea modelelor comportamentale ale vacilor de lapte. Practic, în câteva minute poate fi urmărită activitatea întregului efectiv şi a fiecărui individ în parte.

Camerele video, acum disponibile şi relativ ieftine, sunt o prezenţă cotidiană în numeroase ferme. De obicei, ele sunt folosite pentru supravegherea activităţilor curente sau ca sisteme anti-furt. Dar camerele video pot avea şi rolul de a monitoriza comportamentul animalelor de fermă, vaci de lapte, porci, pasări, etc. Însă pentru a revedea ore întregi de înregistrări este nevoie de timp suplimentar. Există două modalităţi pentru a uşura acest proces: 1) creşterea vitezei de redare a materialului video sau 2) utilizarea fotografiei timelapse.

TIMELAPSE FOTO 1_b 

O ZI ÎNTREAGĂ ÎN CÂTEVA MINUTE


Apărut pentru prima dată în cinematografie, "timelapse" („curgerea timpului”) este un procedeu tehnic prin care fotografii executate (din aceeaşi poziţie) la intervale precise de timp sunt "derulate" după montaj într-un ritm accelerat sub forma unui video. Pentru ca filmul final să nu prezinte salturi bruşte în timp, este obligatoriu ca toate cadrele să fie obţinute la acelaşi interval de timp. Astfel, se produce "o compresie" a timpului şi ceea ce se petrece în decursul a câteva ore sau zile este redat în câteva secunde sau minute.

 

SISTEME IEFTINE ŞI EFICIENTE


După ce a testat utilizarea fotografiei timelapse în grajdurile de vaci de lapte, Brian Dougherty, de la Iowa State University, afirmă că această tehnică reduce intervalul dintre colectarea datelor şi accesul fermierului la ele. Comparativ cu programele de monitorizare prin pedometre, fotografierea timelapse este o tehnologie fiabilă şi accesibilă ce permite atât monitorizarea grupului în ansamblu, cât şi o urmărire precisă şi continuă a animalelor individual, pentru a creşte capacitatea fermierului de a preveni problemele de sănătate şi de bunăstare. "Având în vedere cât de ieftine sunt aceste camere, dacă surprindem chiar şi o mică eroare, de exemplu, probleme de hrănire, cheltuielile se recuperează rapid, în funcţie de frecvenţa cadrelor", afirmă Brian Dougherty.

TIMELAPSE FOTO 2_b 

ODIHNA CREŞTE CURĂŢENIA, PRODUCŢIA ŞI LONGEVITATEA

 

Pentru a folosi eficient fotografia timelapse în supravegherea vacilor de lapte, Dan McFarland, de la Penn State Extension, crede că este vital să înţelegem desfăşurarea unei zile obişnuite în ferma de vaci. Studiile sale au arătat că o vacă petrece în medie între 3 şi 5 ore mâncând, între 12 şi 14 ore odihnindu-se şi rumegă circa 7-10 ore. Restul zilei este împărţit între socializare, deplasare şi muls.

Dan McFarland a explicat că timpul de odihnă este cheia productivităţii. Studiile sale au arătat că cele mai bune 10% vaci de lapte petrec aproximativ 2 ore suplimentar pe zi în repaus comparativ cu vacile cu o producţie medie.

Fotografia timelpase este un instrument excelent pentru a evalua timpul de odihnă al unei turme. Citeşte un articol complet despre cum ajută această metodă fermierul!

 

STUDIEREA MODELELOR COMPORTAMENTALE


Dacă procedurile de gestionare a activităţilor în adăposturile de vaci de lapte, cum ar fi livrarea şi împingerea hranei, mulsul şi inseminarea, se desfăşoară după un orar fix, atunci şi modelele comportamentale de grup se sincronizează.

Spre exemplu, la ferma studiată de către echipa de la Veterinary Medicine Teaching and Research Center şi University of California (SUA), videofotografia în timp real şi eşantionarea scanării timp de 60 de minute au sugerat că momentul optim pentru o evaluare a proporţiei maxime de culcare ar trebui să se facă la aproximativ o oră după ce vacile se întorc de la mulsul de dimineaţă. De asemenea, cea mai mare proporţie medie de vaci "culcate" a fost înregistrată la 2 ore după ce vacile s-au întors de la mulsul de dimineaţă, iar cea mai mică proporţie de vaci în poziţia culcat a fost înregistrată la o oră după mulsul de după-amiază.

Cercetătorii au explicat acest fenomen. Citeşte materialul integral AICI!

 

POZIŢIONAREA ADĂPOSTURILOR


Modul în care orientarea adăpostului influenţează comportamentul animalelor poate fi studiat cu ajutorul supravegherii video. În grajdurile cu stabulaţie liberă, în funcţie şi de anotimp, laturile/capetele estice şi sud-estice sunt mai expuse la soarele direct de dimineaţă şi în aceste zone se înregistrează (de obicei) o creştere mai rapidă a temperaturii decât în alte părţi ale adăpostului. În acele zone se observă o aglomerare a animalelor iarna. Vara, extinderea acoperişului sau utilizarea de materiale de umbrire pentru protejarea boxelor expuse în anumite momente ale zilei ar putea atenua efectul de supraîncălzire.

Cum funcţionează video timelapse, un excelent instrument de studiere a comportamentului vacilor!

 

AVANTAJELE "TIMELAPSE":


Activităţile de hrănire şi de odihnă/culcare pot fi înregistrate fără ca animalele să fie perturbate de prezenţa unui observator.

Se pot determina efectele schimbărilor zilnice de temperatură - în mare parte, în urma expunerii la soare pe parcursul unei zile, dimineaţa şi după-amiaza, iarna/vara - asupra comportamentului animalelor.

Utilizând fotografia timelapse se poate studia indicele de confort al vacilor - timpii de odihnă adecvaţi pe parcursul unei zilei.

Se poate urmări disponibilitatea furajelor, respectiv accesul animalelor la frontul de furajare.

Sistemele de camere de fotografiat şi instalarea acestora sunt relativ ieftine.

Vezi ce imagini surprind sistemele de supraveghere timelapse implementate de englezii de la Cow Plan!

 

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

 

Vizualizat: 836 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?