Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Folosiţi corect concentratele în hrana vacilor

Publicat: 27 decembrie 2019 - 17:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ideea de a scrie despre administrarea concentratelor în hrana vacilor de lapte a apărut când am constatat că foarte mulţi fermieri, dintre cei cu care am purtat discuţii, nu utilizează în mod corespunzător această categorie furajeră. Unii fac amestecurile de concentrate fără un calcul prealabil al unei raţii furajere. Alţii dau cantităţi mari de amestecuri de concentrate, dezechilibrate din punct de vedere energo-proteic, ceea ce împiedică vaca de lapte să îşi exteriorizeze potenţialul productiv.

 

Dacă într-o alimentaţie raţională, concentratele sunt cele care pot pune în valoare potenţialul productiv al animalelor, în cazul unei utilizări la întâmplare acestea pot determina dezechilibre nutritive importante, care afectează atât producţia, cât şi starea de sănătate a vacii. Dacă ţinem cont şi de faptul că nutreţurile concentrate sunt de regulă componentele cele mai scumpe ale unei raţii furajere, atunci există suficiente argumente privind demersul de a prezenta condiţiile de administrare a acestora în hrana vacilor de lapte.

Vaci_b

Concentrat de corecţie - concentrat de producţie
Într-o raţie, concentratele trebuiesc administrate corelat cu aportul nutritiv al raţiei de bază. De exemplu, dacă aportul nutritiv al unei raţii de bază, formată din fibroase şi suculente, este dezechilibrat energo-proteic, atunci se intervine cu un concentrat de corecţie (Cc), iar la raţia de bază echilibrată se stabileşte apoi, în funcţie de producţia de lapte de acoperit, cantitatea de amestec de concentrate de producţie (Acp) care trebuie administrată. Acp-ul constituie un amestec de concentrate echilibrat energo-proteic, care poate fi comandat de la o unitate producătoare de nutreţuri combinate sau poate fi realizat în ferma proprie.

Raţie pentru o producţie de 30 litri de lapte/zi
Să luăm un exemplu în care ne propunem să alcătuim o raţie pentru o vacă în greutate de 600 kg, cu o producţie zilnică de 30 litri de lapte. Această raţie este prezentată în tabelul 1.
Constatăm că, din punct de vedere energetic şi proteic, trebuie să asigurăm 18,2 UFL şi 1835 g PDI. Calculând aportul nutritiv al raţiei de bază, formată dintr-un fân de graminee (8 kg) şi siloz de porumb (30 kg), se poate observa un dezechilibru energo-proteic generat de cantitatea redusă de proteină (914 g PDIN) şi numărul mare de UFL (12,5) asigurate. Din această cauză, trebuie intervenit cu un „concentrat de corecţie“ care să aibă un conţinut ridicat în proteină, în cazul de faţă şrot de floarea-soarelui în cantitate de 3,3 kg. Astfel se asigură 13,89 UFL cu 1353 g PDIN şi 1349 g PDIE, prin care se satisfac cerinţele pentru circa 20 l lapte.
Pentru diferenţa de 10 litri de lapte până la 30 litri, cât este producţia zilnică, se va administra un „amestec de concentrate de producţie“ (tabelul 2). AC de producţie este de regulă un component al raţiei furajere echilibrat energo-proteic, a cărui condiţie de calitate este de 111 g PDIN/UFL. Acest preparat furajer poate fi realizat în fermă, iar în tabelul 2 este prezentată o structură orientativă, pe bază de porumb, tărâţe, şrot de floarea-soarelui şi parte minerală, componente furajere pe care fiecare fermier le produce sau le poate achiziţiona foarte uşor.
Acest amestec de producţie asigură la 1 kg: 0,876 UFL, 93 g PDIN şi 86 g PDIE. În raţia din tabelul 1 se introduce cantitatea de 5,5 kg Acp, pentru a asigura necesarul pentru încă 10 litri de lapte.
Dacă raţia de bază este formată din furaje cu un conţinut mai mare în proteină, cum ar fi un fân de lucernă, furajul de corecţie şi respectiv amestecul de producţie vor fi formate din mai multe materii prime energetice, făcându-se economie de materii prime proteice.
Concentratele sunt cele care cresc costul raţiei. Prin urmare nu trebuie folosite la întâmplare, ci după un prealabil calcul.

 


TABELUL 1: RAŢIE PENTRU O VACĂ ÎN GREUTATE DE 600 KG, CU 30 LITRI DE LAPTE/ZI ŞI 4% GRĂSIME

tab1nn219_b
LEGENDĂ TABELE:
S.U. - substanţă uscată;
UNL - unitate nutritivă lapte;
UFL - unităţi furajere lapte;
PDIN - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în azot al raţiei;
PDIE - proteină digestibilă la nivel intestinal permisă de conţinutul în energie al raţiei.

TABELUL 2: AMESTEC DE PRODUCŢIE

 tab2nn219_b

TIPURI DE CONCENTRATE
Termenul de „concentrate“ face referire, în principal, la: grăunţele de cereale (porumb, orz, ovăz, grău furajer, secară, triticale, sorg, mei), boabele de leguminoase (mazăre, soia, bob), unele produse secundare provenite din prelucrarea materiei prime agricole (tărâţe, şroturi, borhoturi uscate), precum şi la produse industriale precum full fat soia, extrudate, expandate etc. Majoritatea fermierilor îşi pot asigura, la nivelul necesarului, grăunţele de cereale şi unele produse secundare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 5007 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?