Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FLUXUL TEHNOLOGIC în ferma de pui de carne

Publicat: 31 decembrie 2018 - 10:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un ciclu de producţie în ferma de pui de carne durează nouă săptămâni, din care şase săptămâni sunt necesare pentru creşterea şi exploatarea puilor şi trei săptămâni e perioada de curăţenie, decontaminare şi de vid sanitar-veterinar. Iată cum trebuie organizat fluxul tehnologic în producţia de pui pentru carne.

 

Din punct de vedere al dezvoltării şi vârstei, creşterea şi exploatarea puilor de carne se derulează pe trei mari etape, şi anume:
• Perioada de demaraj: 1-21 zile;
• Perioada de creştere: 21-35 zile;
• Perioada de finisare: 35-42 zile.
La unii hibrizi apar diferenţe cu privire la durata şi vârsta la care puii trec în altă categorie de creştere şi de exploatare. Conform noilor tehnologii, perioadele de creştere sunt următoarele:
• Perioada de demaraj: 0-10 zile;
• Perioada de creştere: 11-22 sau 24 zile;
• Perioada de finisare: 22 sau - 24-42 zile.

Măsuri de biosecuritate
Pentru a se asigura condiţii de igienă, adăpostul trebuie să fie uşor de curăţat după fiecare lot şi înainte de repopulare. Pardoseala are o pantă de 1-2%, orientată către canalul de scurgere. În toate camerele tampon există, pe lângă instalaţiile sanitare, şi canale de scurgere. Apa reziduală menajeră poate fi preluată de sistemul de canalizare. Reziduurile rezultate în procesul de producţie (de exemplu, apa uzată) este drenată către un rezervor fără evacuare. Panoul electric, inclusiv întrerupătoarele de circuit, precum şi computerul, imprimanta fermei etc. sunt amplasate în camerele tampon, lângă fereastra de inspecţie.

Delimitarea zonei administrative de cea de producţie
O atenţie deosebită trebuie să se acorde circulaţiei dinspre şi în adăpostul pentru păsări. Fiecare adăpost trebuie privit ca o entitate de sine stătătoare, adică să aibă propria intrare şi propriile spaţii tampon. În figura 1 (adăpost pentru pui de carne) avem un exemplu de poziţionare a intrărilor. Procedurile zilnice de acces în adăpost - intrare şi ieşire - sunt foarte importante şi trebuie aplicate de fiecare dată. Adăpostul este prevăzut cu două intrări, pentru a respecta „principiul unidirecţional”. O intrare este folosită pentru introducerea materialelor noi, a puilor de o zi etc. Cealaltă intrare este destinată livrării păsărilor pentru sacrificare, evacuării dejecţiilor etc. Camioanele de la abator, de la fabrica de nutreţ combinat şi de la centrele de împachetare a ouălor constituie factori de risc.
Este recomandat ca silozul pentru furaje să aibă o construcţie închisă şi să fie amplasat în afara adăpostului. Eventualele furaje risipite lângă siloz se îndepărtează imediat, pentru a nu atrage păsările sălbatice şi rozătoarele.
Din punct de vedere funcţional, se împart două zone distincte în cadrul fermei: zona administrativă şi zona de producţie. Delimitarea celor două zone se realizează cu ajutorul unui gard. Trecerea în zona de producţie se efectuează numai prin filtrul sanitar. Pentru efective mici de păsări, filtrul sanitar se amplasează la intrarea în adăpost.
Oamenii sunt vectorul cel mai frecvent pentru transmiterea agenţilor patogeni. Astfel, accesul vizitatorilor şi al tehnicienilor sau livrarea echipamentelor nu se poate realiza decât cu autorizaţie. Personalul angajat nu trebuie să se deplaseze de la o fermă la alta, decât dacă este absolut necesar şi după trecerea prin filtrul sanitar.
În cazul fermelor de capacitate mică, cu un singur adăpost, filtrul sanitar-veterinar va fi amplasat la intrarea în hala de producţie (figura 1).
• Filtrul sanitar veterinar este compus din vestiar pentru haine de stradă - cameră, duş- vestiar haine de lucru. Accesul este unidirecţional, intrarea şi ieşirea din adăpost se realizează numai prin filtru sanitar-veterinar.
• Camerele tehnice (camerele tampon) conţin dispozitivele de control şi de măsurare, precum şi instrumentele de bază pentru întreţinerea instalaţiilor, incluzând în special:
- sistemul de control pentru ventilaţie, încălzire şi răcire;
- sistem de control al iluminatului;
- sistemele de cântărire şi distribuţie a furajelor;
- sistemul de măsurare şi control al apei furnizate;
- un ansamblu de relee şi microprocesoare conectate la un computer care controlează parametrii şi înregistrează datele;
- spaţii pentru păstrarea produselor chimice, farmaceutice şi decontaminantelor etc. (se aplică doar pentru micile ferme).
• Canalele de scurgere şi instalaţiile de apă şi canalizare. Toate camerele tehnice trebuie să aibă canale de scurgere pentru apa de spălat, care este evacuată într-un rezervor de colectare. În plus, toaleta, duşurile şi chiuvetele sunt conectate la acelaşi rezervor colector.
Procesul prin care se poate regla şi păstra în parametri optimi concentraţia de noxe din adăpost, curenţii de aer, umiditatea relativă în halele de producţie este ventilaţia. Vorbim de ventilaţie mixtă, de admisia naturală şi de evacuarea forţată (evacuarea realizându-se cu ajutorul unor ventilatoare). Reglajul în acest caz pentru admisie se realizează prin închiderea sau deschiderea fantelor de admisie, iar evacuarea prin pornirea sau oprirea ventilatoarelor sau prin debitul ventilatoarelor.
Pentru modelele de exploataţie prezentate de noi, vom folosi sistemul de ventilaţie mixt, admisie liberă şi evacuare forţată. Principiile de funcţionare a ventilaţiei sunt prezentate în figura 2.

 


Figura 1: FLUXUL TEHNOLOGIC - CANALELE DE SCURGERE ŞI INSTALAŢIILE DE APĂ ŞI CANALIZARE

 FLUXUL TEHNOLOGIC - CANALELE DE SCURGERE ÅžI INSTALAÅ¢IILE DE APÄ‚ ÅžI CANALIZARE_b

 

 


Figura 2: PRINCIPIUL FUNCŢIONĂRII VENTILAŢIEI

 PRINCIPIUL FUNCÅ¢IONÄ‚RII VENTILAÅ¢IEI_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 2141 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?