Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Florin Toderaşcu demonstrează că oierii nu sunt oameni fără şcoală. Merge la stână cu cartea-n mână!

Publicat: 17 august 2021 - 16:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ELEV ŞI FERMIER, vasluianul Florin Toderaşcu face parte din categoria tinerilor care ştiu exact de ce au plecat de acasă atunci când au luat decizia de a continua să studieze.

În vara 2021, tânărul din comuna Lunca Banului-Huşi a absolvit clasa a unsprezecea la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” din Huşi. Chiar dacă în vacanţa de vară s-a întors la cele 265 de oi pe care le are în proprietate şi pe care le creşte alături de cele aproximativ 3500 de ovine din ferma tatălui său, se pregăteşte temeinic pentru Bacalaureat şi admiterea la facultate.

 

O aspră lecţie de viaţă

 

”În 2001, tatăl meu, Florin Toderaşcu Sr., a înfiinţat ferma de ovine dintr-o necesitate, fiind provocat de o reacţie cam severă a tatălui său. Mai exact, deşi îi oferise cadou de nuntă 150 de oi, ca să îl pedepsească pentru că a vrut să se mute cu familia în altă parte, i-a luat aproape toate oile, lăsându-i doar două capete şi mieii lor. În timp, tata şi-a refăcut efectivul şi cu cele peste 3.500 de capete chiar l-a depăşit pe bunicul. Am învăţat din tenacitatea tatălui meu, iar el a învăţat din fapta tatălui său. Astfel, în urmă cu câţiva ani, mi-a dăruit câteva oi cu condiţia să mă ocup serios de ele. Eu le-am înmulţit. Sunt mereu printre ele, bineînţeles, cu caietul în buzunar şi, în pauzele din activitatea de la stână, îmi fac lecţiile şi învăţ”, mărturisea Florin Toderaşcu Jr.

Iniţial, s-a înscris la o şcoală de mecanici auto, dar după o vreme şi-a dat seama că în viaţă trebuie să studiezi mai mult. Şi a ajuns la Colegiul Agricol din Huşi.

 Florin ToderaÅŸcu 1_b

Îmi place la şcoală, dar îmi place şi în fermă. Se îmbină foarte bine ambele, deoarece multe lucruri pe care le învăţ la liceu, imediat încerc să le aplic în exploataţia noastrăFLORIN TODERAŞCU JR., elev şi mic oier din jud. Vaslui

 

Dacă munceşti inteligent, poţi să te dezvolţi frumos


Una dintre cele mai mari dorinţe ale tânărului elev-fermier Florin Toderaşcu Jr. este de a fi fermier important în zona natală. ”Am observat că, pe măsură ce mai învăţam câte ceva nou la şcoală, fie legat de producerea de furaje, de mecanizare ori de întreţinerea animalelor, dorinţa de a aplica şi în ferma noastră venea la pachet cu setul de informaţii nou acumulat. Ulterior, se vedeau rezultatele, prin creşterea cantităţii şi a calităţii plantelor furajere, prin reducerea cheltuielilor pe baza creşterii randamentului de lucru al noilor mijloace mecanice ori prin valorificarea în condiţii mai profitabile a producţiilor (lapte, brânzeturi, caş, lână). Toate acestea mi s-au părut aspecte care nu pot diferi mult faţă de ceea ce fac fermierii din alte ţări şi mi-au oferit încrederea că, dacă munceşti inteligent şi cu rigoare ştiinţifică, poţi să te dezvolţi frumos şi să te realizezi în ţară”, spunea Florin Toderaşcu Jr.

 Toderascu - senior (1)_b

Avem trei feciori, toţi la şcoală şi, sper eu, toţi viitori fermieriFLORIN TODERAŞCU SR., crescător de ovine

 

Rolul şcolii în viitorul fermierilor tineri


Între proiectele viitoarelor investiţii se numără atât modernizarea adăposturilor, introducerea sistemului automat de muls, cât şi profesionalizarea noii generaţii de fermieri, aspect căruia i se alocă un capitol financiar distinct. Aceasta înseamnă că tinerii care urmează cursuri tehnice, liceale sau universitare de profil au plecat de acasă, de lângă părinţii fermieri, cu scopuri clare, cărora şcoala trebuie să le vină în întâmpinare, încurajându-şi absolvenţii să investească în ţară.

CUM VALORIFICĂ LÂNA ŞI PRODUSELE DIN LAPTE DE OAIE citiţi în REVISTA FERMA, ediţia 1-14 august 2021!

 toderascu oi ok_b

ELEVI IMPLICAŢI ÎN PROIECTUL ”JURNALISM AGRICOL”


Florin Toderaşcu a fost unul dintre elevii participanţi la proiectul organizat de Fundaţia WorldSkills România în parteneriat cu Asociaţia Presei Agricole din România, destinat tinerilor din liceele agricole, pentru a le oferi o viziune despre agricultura viitorului şi o completare a formării lor cu experienţe de învăţare non-formale despre profesiile aferente.

Tânărul s-a remarcat prin implicare şi capacitate de adaptare la situaţii noi şi inedite. ”La început, m-am simţit ca un om aruncat în ocean, fără a şti să înoate. Dar, uşor, uşor, am început să privesc mai atent către apele învolburate ale jurnalismului şi să încerc să prind valuri bune. Am dus la capăt un interviu cu un fermier din zonă, după ce m-am documentat mai bine despre el şi după ce am învăţat cum să sintetizez şi să aşez în ordine ideile şi informaţiile primite. Activitatea jurnalistului nu este deloc uşoară şi am înţeles aceasta, după experienţa alături de APAR. Am aflat şi noi informaţii din domeniul agricol, ceea ce îmi va fi de folos, inclusiv în propria fermă. Sunt tot mai hotărât să urmez o facultate”, arăta Florin Toderaşcu Jr.

 

Elevi de la Colegiul Agricol ”Dimitrie Cantemir” implicaţi în proiectul ”Jurnalism agricol”, alături de prof. Anca Ghiurtzu (stânga)

 Toderascu - tatal si fiul_b

Două generaţii de oieri: Florin Toderaşcu Sr. şi Florin Toderaşcu Jr.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 3973 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?