Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fertilizare fără poluare

Publicat: 11 decembrie 2016 - 00:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• dejecții avicole cu un raport N/P echilibrat

Fermele de păsări cu creștere intensivă reprezintă o sursă importantă de efluenți cu azot (N), fosfor (P) și cu microelemente care afectează mediul înconjurător și, implicit, calitatea vieții oamenilor. Acumularea în sol a efluenților din fermele de păsări are ca efect eutrofizarea mediului, diminuarea biodiversității, dezvoltarea excesivă a algelor și a microorganismelor care pot face ca apa să devină improprie consumului uman sau utilizării în industrie.

Conform datelor FAO (2006), păsările ajung să excrete până la 55% și chiar mai mult din azotul proteic ingerat, iar dejecțiile acestora sunt (în principal) concentrate în azot, respectiv 40-76 g N/kg SU.
În ceea ce privește fosforul, în prezent, la nivel european este în studiu reglementarea privind cantitățile de fosfor care pot fi aduse în sol prin efluenții fermelor de animale. Din acest punct de vedere, datele converg spre 100 kg P2O5/ha, însă se pune și problema unui raport N/P prin care să se poate îndeplini și obiectivul de fertilizare a solului. Acest aspect este important, în cazul păsărilor, deoarece acestea nu dispun de un echipament enzimatic de disponibilizare a P din fosforul fitic și astfel elimină prin fecale chiar 60-70% din P ingerat. La această specie, în dejecții, P constituie elementul limitant în asigurarea unui raport N/P corespunzător cerințelor plantelor.
În viitor, în managementul dejecțiilor provenite din fermele de păsări se va avea în vedere și reducerea emisiilor de gaze nocive în mediul ambiant (NH3, N2O, CH4, H2S), dar și păstrarea și valorizarea elementelor fertilizante, care în contextul scumpirii fertilizanților de sinteză chimică devine oportună din punct de vedere economic.

Beneficiile utilizării aminoacizilor de sinteză în hrana păsărilor
Diferitele strategii nutriționale, cum ar fi utilizarea aminoacizilor (AA) de sinteză, permit o reducere cu 20-30% a azotului din efluenții unităților avicole, ceea ce poate fi de interes pentru îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a calității vieții, meritând să fie cunoscute și aplicate în fermele de creștere a păsărilor.
Utilizarea aminoacizilor de sinteză permite specialiștilor în nutriție o flexibilitate mai mare în formularea rețetelor de furaj combinat. Prin suplimentarea nutrețului de calitate inferioară cu aminoacizi de sinteză se poate îmbunătăți calitatea acestuia. Folosirea AA de sinteză permite introducerea în compoziția nutrețului a materiilor prime de calitate inferioară, respectiv cu un conținut redus în aminoacizi esențiali.
Lărgirea gamei de materii prime utilizate în industria nutrețurilor combinate, precum și folosirea suplimentării cu AA de sinteză pentru îmbunătățirea calității nutritive se reflectă în costuri mai scăzute ale acestora. Mai mult, utilizarea AA de sinteză crește precizia în formularea rețetei.

Îmbunătățirea valorii biologice a proteinei și satisfacerea cerințelor azotate
Posibilitățile de producere în cantități industriale (prin sinteză chimică sau biosinteză) a principalilor aminoacizi esențiali permit nutriționiștilor un mod mult mai direct și eficient de echilibrare și corelare a aminoacizilor esențiali în hrana păsărilor. Se asigură astfel o îmbunătățire a valorii biologice a proteinei și satisfacerea cerințelor azotate, în condițiile reducerii nivelului de PB (proteină brută) din nutrețurile combinate.
Obținuți prin tehnici biotehnologice, aminoacizii fac parte din grupa metaboliților primari. Aceștia, alături de acizii organici, nucleotide purinice și pirimidinice, solvenți, vitamine, sunt produși de către celulele microbiene în cursul dezvoltării lor.
În prezent, microbiologia industrială asigură, prin microorganisme specializate genetic, producerea de aminoacizi esențiali și neesențiali, în principal de lizină, acid glutamic, treonină, valină, triptofan, prolină și metionină. În tabel sunt prezentate unele specii de microorganisme mutante auxotrofe utilizate pentru producerea de AA prin biosinteză.

 

PRINCIPALII AA ȘI PROVENIENȚA LOR
L - Lizina - primul aminoacid izolat din cazeină și unul din principalii AA limitativi din hrană.
În stare naturală, lizina se găsește în sursele proteice de origine animală (făina de pește, de carne, laptele praf), precum și în proteina vegetală din: șroturile de soia, drojdiile furajere, făina de lucernă și trifoi. Cerealele și șrotul de floarea-soarelui au un conținut deficitar de lizină.
Valorile de suplimentare a L - lizinei în rețetele furajere destinate păsărilor se stabilesc în funcție de aportul în acest AA al componentelor furajere de bază. Orientativ, în nutrețul combinat pe bază de porumb, proporția de încorporare a lizinei oscilează între 0,2 și 0,5%.
D.L. - Metionina a început să fie produsă în anii ’50 prin sinteză chimică și, spre deosebire de alți aminoacizi, această metodă este și în prezent mai eficientă economic în comparație cu sinteza biotehnologică.
Sursele naturale de metionină sunt nutrețurile proteice de origine animală și șroturile de floarea-soarelui, în cantități mai reduse fiind în șroturile de soia și în drojdiile furajere, precum și în cereale.
În nutrețurile combinate, destinate păsărilor, care au fost preparate pe bază de cereale și șrot de soia se va recurge la suplimentarea cu D.L. - metionină, de regulă în proporție de 0,03-0,1%, în funcție de aportul în acest AA al structurii de bază.
L - Acidul glutamic este un aminoacid neesențial, dar important pentru că mulți AA sunt sintetizați prin transaminare prin intermediul lui. Este utilizat cu precădere pentru evidențierea gustului la alimente și furaje sub formă de L - glutamat monosodic. Se pare că acidul glutamic este primul aminoacid produs industrial - pe cale chimică, fiind produs încă din primul deceniu al secolului XX (1908) de IKEDA și folosit pentru producerea glutamatului de sodiu.
L - Triptofanul este un precursor în biosinteza unor substanțe biologic active, respectiv a acidului nicotinic, a acidului indolacetic și a serotoninei. Pentru păsări este un aminoacid esențial cu rol în metabolismul protidic. Contribuie la stimularea ritmului de creștere, a producției de ouă, cu reducerea consumurilor specifice. Intervine și în funcția de reproducție, precum și în creșterea mușchilor scheletici. La pui, aproximativ 2% din triptofanul rației zilnice se convertește în niacină.
În prezent, triptofanul se obține prin fermentație microbiană, utilizarea sa în alimentația animală fiind limitată îndeosebi de producția redusă cantitativ.
L - Treonina a fost ultimul AA izolat de către ROSE, în anul 1935. Descoperirea acesteia a permis să se stabilească tot setul de cerințe în AA al animalelor, utilizându-se formulele purificate de AA și stabilindu-se bilanțul AA-lor, antagonismul dintre ei și digestibilitatea lor, rezultând necesarul real de aminoacizi.
Producerea industrială de L - treonină prin tehnologii fermentative s-a dezvoltat în anii ’80, fiind destinată îndeosebi industriei de nutrețuri combinate pentru porci și păsări.
Asigurarea aminoacizilor la nivelul cerințelor diferitelor categorii de păsări și suine permite reducerea nivelului proteic al rețetelor de furaje combinate, ceea ce determină o cantitate mai redusă de azot eliminată prin dejecții și, prin urmare, o cantitate mai redusă de azot în sol.


AMINOACIZI PRODUȘI DE CĂTRE MICROORGANISMELE MUTANTE AUXOTROFE*

 

 Tab aminoacizi_b


După RAICU și colab. 1990, citat de POP și STAN, 1997
*mutantele auxotrofe sunt microorganisme deficitare metabolic pentru că nu răspund proceselor de reglare enzimatică și au nevoie de un factor de creștere pentru a fi cultivate industrial.


Articol publicat in revista Ferma nr. 21 (182) din 1-15 decembrie 2016

Vizualizat: 458 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!