Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermieri, atenție la contractul pe pășune!

Publicat: 27 aprilie 2020 - 22:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Primăriile au dreptul să rezilieze contractele de atribuire a pajiştilor comunale crescătorilor de animale! Ce trebuie să faceţi ca să nu rămâneţi fără păşunat?

Crescătorii de animale se pregătesc pentru un nou sezon pastoral, care începe la 1 mai. Contractele pentru dreptul de pășunat sunt semnate, de obicei, în martie-aprilie, astfel încât fermierii să aibă deja documentele necesare pentru depunerea cererii de subvenție la APIA.

Fermieri, atenție la contractul pe pășuneClick pe poza pentru galerie!

Au ratat licitația!

În sudul țării, în comuna Șoldanu, județul Călărași, oierii nu au reușit să încheie nici un contract cu primăria pentru izlazul comunal. ”În 2017, primăria a organizat licitație pentru atribuirea islazului, dar noi nu am participat, fiindcă nu am fost anunțați. Viceprimarul mi-a spus că anunțul a fost publicat într-un ziar din Oltenița, dar noi nu am știut, nu avem abonament la acel ziar. Nu avem ce să mai facem, contractele încheiate cu alții sunt în derulare pe o perioadă de 7 ani”, mi-a spus Gheorghe Nicolae, care crește 600 de oi Merinos. ”Mi-am împărțit turma în trei părți, ca să mă descurc cu pășunatul pe fâșiile de iarbă de pe marginea canalelor de irigații și a căii ferate. Așa fac și ceilalți oieri. Anul trecut am fost cu oile pe izlazul de la Budești, dar acolo a venit un medic veterinar cu exploatația în localitate și a trebuit să renunț”, a continuat oierul din Călărași.

Contracte în derulare

Pentru membrii Asociației Crescătorilor de Vaci de Carne, sezonul pastoral pare să înceapă fără probleme în ceea ce privește suprafața contractată. Președintele asociației, Dumitru Grigorean, mi-a comunicat că, deocamdată, nu a primit semnale din partea celor 400 de membri că ar întâmpina dificultăți în contractarea pajiștilor. ”Sunt în derulare contractele încheiate în anii anteriori, pentru 10 ani. De aceea cred că nu a apărut nici o reclamație legată de neatribuirea pășunilor”, mi-a spus fermierul.

Și redevență, și impozite!

În comuna Bezdead, din nordul județului Dâmbovița, Asociația Crescătorilor de Animale ”Malul de Răsună”, condusă de Liviu Bocu, a încheiat în 2019 un contract de închiriere cu primăria, pentru o perioadă de 7 ani, cu o redevență de 410 lei/ha, valabilă pentru anul trecut, pentru anul acesta valoarea redevenței urmând să fie renegociată. De precizat că asociația este obligată să plătească și impozitul pe teren! În contract, la punctul 3, lit. j, scrie negru pe alb că locatarul are obligația ”să realizeze pe cheltuiala sa lucrări de eliminare a vegetației nefolositoare și a excesului de apă”. La litera n) scrie că asociația este obligată să combată ”eroziunea și alunecarea terenului”.

În ce condiţii se poate rezilia contractul?

La articolul IX, Încetarea contractului, lit. f) scrie următoarele: ”în cazul nerespectării obligațiilor contractuale de către locatar, prin reziliere de către locator, cu plata unei despăgubiri în sarcina locatarului”. Așadar, neexecutarea lucrărilor de întreținere, asumate prin contract de orice utilizator de pășuni, poate fi sancționată de primărie! APIA nu sancționează neefectuarea acestor lucări, ci neconformitățile din cererea pentru subvenție. Responsabilitatea pentru o pășune bine întreținută aparține, în primul rând, utilizatorilor și primăriilor.
Vasile Aurel, primarul comunei Jegălia, din județul Călărași, spune că nu a fost cazul să-i sancționeze până acum pe utilizatorii izlazului comunal, fiindcă aceștia au efectuat lucări de îngrijire în fiecare an. ”Au tăiat astă toamnă toți ciulinii”, mă asigură primarul comunei de pe malul Brațului Borcea. Jegălia dispune de aproape 600 ha de pășune, închiriată de o asociație, o cooperativă, dar și de crescători individuali. ”Ei ară o parte din teren și cultivă plante furajere. Vin apoi cu animalele și pasc, sunt bine organizați. În 2013, când am venit primar, era să ne omorâm cu toții în sala de ședințe, din cauza patimilor declanșate de utilizarea izlazului. Mai sunt și acum mici certuri între fermieri, dar lucrurile deja s-au așezat. Primăria a pietruit un drum ca să ajungă mașina de lapte la ferme, funcționează în comună două făbricuțe, mai sunt câțiva tineri implicați, chiar dacă mulți dintre ei sunt plecați în străinătate”, a completat edilul-șef.

Dumitru Grigorean_b
Dumitru Grigorean: ”Incertitudinea noastră e legată de mișcarea animalelor către fermele de îngrășare și către abatoare, după declararea stării de urgență din cauza pandemiei Covid-19. Dacă nu reușim să transportăm animalele în afara fermei, nu vor putea fi aprovizionate rețelele comerciale. Nu știu ce vom face”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 1904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?